notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Húsvéti mazsolás kalács - mennyei recept

hirdetes

Húsvéti mazsolás kalács receptje - Mennyei ennivaló!

fö, NA

Nincs Húsvét kalács nélkül, így most elhoztuk nektek az eredeti Húsvéti mazsolás kalács receptjét, ami pont úgy készül, ahogyan megboldogult nagyanyám készítette.

Húsvéti mazsolás kalács - mennyei recept

Húsvéti kalács recept

Idén is elkészül a mazsolás kalács, amely nélkül már nem is lenne Húsvét a Húsvét. :) Szegény megboldogult nagyanyám is így készítette mindig, nem is ettem azóta olyan finomat soha, sehol. Ezt nem lehet boltban megvenni, nagyüzemben ilyet nem lehet készíteni, csakis otthon lehet ezt megcsinálni. Ezzel peig már büszkén lehet várni a locsolkodókat, vendégeket, család apraja-nagyját.

Hozzávalók:

-1kg liszt
-5dkg élesztő
-10dkg cukor

-10dkg vaj
-5dl tej
-4 tojás sárgája+1 a kenéshez
-1 tasak mazsola(20dkg)
-csipet só

hirdetes

A tejet meglangyosítom, teszek bele egy kanál cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Egy kelesztőtálba szitálom a lisztet, hozzáadom a cukrot, tojást, csipet sót, olvasztott, de nem meleg vajat. Mikor felfut az élesztő – ezt lehet látni – azt is hozzáadom, és jól kidolgozom a tésztát. Én kézzel szoktam, de nem könnyű, mert sok levegőt kell bevinni, ezért lehet robotgép dagasztókarjával is. Állni hagyom kb. fél órát, míg a tészta szépen feljön a tálban. Ekkor lisztezett deszkára teszem, átgyúrom, és hat körülbelül egyforma gombócra osztom – egy kalács három gombócból fonódik össze – Itt is pihentetem a tésztát legalább negyed-fél órát, konyharuhával letakarva.

hirdetes

Minden gombócot kisodrom, három gombócot veszek egy kalácsnak, és mint a kislányok haját, úgy összefonom a kalácsot. Kizsírozott – vagy sütőpapíros – most sütőpapíros- tepsibe teszem, mellé ugyanígy a másik adagból készített fonatot. Széleit lekenem olvasztott zsírral, hogy szépen szétjöjjenek sülés után. Tetejüket pedig lekenem tojássárgájával, vagy felvert egész tojással.

Tepsiben is pihentetem legalább tíz-15 percet, aztán 170/180 fokon pirosra sütöm, ez nálam kb. 30-35 perc volt. Ezután kész is a kalács, mielőtt felvágnánk, várjunk vele egy kicsit, hogy kihüljön, hiszen melegen nem lehet olyan jól vágni. Jó étvágyat hozzá! :)

Forrás: csakiskedvtelesbol.blogspot.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Céges takarítás

A céges irodahelyiségek takarítását nem mindegy, hogy kire bízzuk. Mivel megrendelőként nem... Tovább

Adventi koszorú

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Háztartás Konyha