notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Hűsítő leves receptek nyárra - A nyár nem kifejezetten a levesek évszaka, viszont a hűsítő finomságok már sokkal inkább eszünkbe jutnak a forró napokon: ez a 3 hűsítő leves recept tökéletes!

hirdetes

3 hűsítő leves recept a legforróbb nyári napokra

NA

A hűsítő levesek tökéletes választások a nyári időszakban, hiszen könnyedek, egészségesek és gyorsan elkészíthetőek. Akár hidegen, akár enyhén hűtve tálaljuk őket, garantáltan felüdítik tested és lelked egyaránt. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány izgalmas receptet, hogy megmutassuk, milyen változatos lehet a nyári levesek világa. Legyen szó gazpachóról, okroshkáról vagy akár citromkrémlevesről, minden receptünk friss alapanyagokra épül, és az ízek harmonikus kombinációjával kápráztat el téged.

Hűsítő leves receptek

Orosz okroshka leves recept

Hozzávalók:


•    4 csésze kefir (hidegen)
•    2 csésze víz
•    1 közepes burgonya (főzve és kockára vágva)
•    1 közepes uborka (kockára vágva)
•    1 kis hagyma (finomra vágva)
•    2 keményre főtt tojás (apróra vágva)
•    1 csokor friss kapor (finomra vágva)
•    1 csokor friss petrezselyem (finomra vágva)
•    1 csésze friss retek (karikára vágva)
•    1 csésze füstölt kolbász (kockára vágva)
•    Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint


Elkészítés:


1.    Egy nagy tálban keverd össze a hideg kefirt és a vizet, majd sózd és borsozd ízlés szerint.
2.    Add hozzá a főtt burgonyát, az uborkát, a hagymát, a tojást, a kaprot, a petrezselymet, a retket és a füstölt kolbászt. Keverd össze alaposan.
3.    Ízesítsd még sóval és borssal, ha szükséges. Ha szereted savanykásabban, adj hozzá egy kevés citromlevet is.
4.    Tedd a levest a hűtőbe, hogy jól lehűljön, és legalább 1-2 órán keresztül pihenjen.
5.    Tálaláskor szórd meg friss kaporral és petrezselyemmel.

Az okroshka levest általában hidegen tálalják, így frissítő és könnyű fogás lesz a nyári napokon. 

Spanyol gazpacho recept

Hozzávalók:


•    6 közepes méretű paradicsom
•    1 közepes uborka (hámozva és kockára vágva)
•    1 zöld paprika (magház és szár nélkül, kockára vágva)

hirdetes
•    1 kis lilahagyma (finomra vágva)
•    2 gerezd fokhagyma (finomra vágva)
•    2 evőkanál extra szűz olívaolaj
•    1 evőkanál vörösbor ecet
•    Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
•    Friss petrezselyem vagy bazsalikom a tálaláshoz


Elkészítés:


1.    A paradicsomokat vágd be a tetején, majd tedd forró vízbe kb. 30 másodpercre. Ezután helyezd őket azonnal jeges vízbe. Ez segít leválasztani a héjukat könnyedén. Hámozd meg és vágd kockákra.
2.    Tedd a paradicsomot, az uborkát, a zöld paprikát, a lilahagymát és a fokhagymát egy turmixgépbe vagy keverőbe.
3.    Adj hozzá olívaolajat, vörösbor ecetet, sót és borsot ízlés szerint. Turmixold vagy keverd össze mindaddig, amíg sima és egynemű állagú lesz.
4.    Kóstold meg és igazítsd az ízesítést szükség szerint. Adj hozzá több sót, borsot vagy ecetet, ha szükséges.
5.    Tedd a gazpachot a hűtőbe, hogy jól lehűljön, és legalább 1-2 órán át pihenjen.
6.    Tálaláskor öntsd a gazpachot tálakba vagy tányérokba, és díszítsd friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal.

A gazpacho friss és hideg leves, így kiváló választás a nyári hónapokban. Fogyaszthatod előételként vagy könnyű főételként is. 

Frissítő citromkrémleves recept

Hozzávalók:


•    4-5 citrom (lédús és finomra reszelt héjjal)
•    1 és ½ csésze cukor
•    4 evőkanál keményítő (pl. kukoricakeményítő)

hirdetes
•    4 csésze víz
•    4 tojássárgája
•    1 csésze tejszín
•    Friss mentalevelek (díszítéshez)


Elkészítés:


1.    A citromokat alaposan mossuk meg, majd reszeljük le a héjukat. Ügyeljünk arra, hogy csak a sárga részt reszeljük le, és ne a fehér részt, mert az keserű lehet.
2.    Egy nagy lábasban keverjük össze a cukrot, a keményítőt és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá egy csésze vizet, és keverjük simára.
3.    Adjuk hozzá a maradék három csészével együtt a vizet, majd főzzük közepes lángon, folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödik.
4.    A tojássárgákat keverjük össze egy kis tálban a tejszínnel. Lassan adjuk hozzá a forró citromos keverékhez, folyamatosan kevergetve.
5.    Főzzük további 2-3 percig, amíg a leves krémes és sűrű lesz. Vigyázzunk, nehogy túlforrósítsuk, nem akarunk rántottát csinálni a tojásból. 
6.    Vegyük le a levest a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni. Ezután tegyük a hűtőbe, és hagyjuk legalább 1-2 órán át pihenni, hogy teljesen lehűljön és az ízek összeérjenek.
7.    Tálaláskor díszítsük friss mentalevelekkel.

A citromkrémleves friss és könnyű desszert, amely tökéletesen illik a nyári időszakba. Tálalhatjuk hidegen, frissen vágott gyümölcsökkel vagy mentalevéllel. Jó étvágyat kívánok!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Advent

Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző... Tovább

Vendégház

A vendégház legtöbb esetben panziót jelent, de ha családi ház kertjében álló kis házra... Tovább

Tovább a lexikonra
Recept