notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A hűsevő növények nagyszerűek! Rovarevő növények,húsevő növények gondozása

hirdetes

Nem vegetáriánus! Ezek a hűsevő növények! Így gondozd őket!

GE., NA

A húsevő vagy rovarevő növények, néha rovarevő vagy rovarevő növényeknek is nevezik őket, a növények egy lenyűgöző kategóriája.

 

Jellemzően mocsaras, tőzeges környezetben vagy esőerdőkben gyakoriak, ahol a talaj tápanyagai, különösen a nitrogén, korlátozottak. Egyes harmatfű- és izsópfajok vadon is megtalálhatók hazánkban.

 

A több mint 1000 fajt számláló rovarevő növénycsoportba tartoznak, és a tápanyaghiány ellensúlyozására rovarokat pusztítanak.

húsevő növény

Annak ellenére, hogy megjelenésük nagymértékben különbözik, módszereik figyelemre méltóan hasonlóak. Magukhoz csalogatják zsákmányukat, majd emésztőenzimekkel kezdik megemészteni azt, amikor a szerencsétlen bogár képtelen elmenekülni. Végül a létfontosságú tápanyagokat veszik magukhoz.

Ezeket az egyedülálló növényeket, amelyeket Charles Darwin 1875-ben megjelent "Rovarevő növények" című kiadványában írt le, egyre gyakrabban termesztik szobanövényként otthonokban, valamint üvegházakban és kertészetekben.

Vénusz légycsapója

Az egyik legismertebb rovarevő húsevő növény. Észak- és Dél-Karolinában őshonos, a harmatfűfélék családjába tartozik.

Ravasz kis növény, nemcsak arra vár, hogy óvatlan rovarok sétáljanak a levelei között, hanem csábító illatával és mézével be is csalogatja őket. Amikor a gyanútlan zsákmány bejut, és többször megérinti a levelek belsejében lévő érzékszőröket, a levelek magukba záródnak, megakadályozva a zsákmány menekülését.

hirdetes

Az emésztőnedvek elkezdenek dolgozni, ahogy a levelek szélét szegélyező tüskék elzáródnak. A levelek néhány nap múlva újra kinyílnak, amikor az emésztés befejeződik, és a vadászat folytatódhat.

Ha a természetes környezetéhez hasonló körülmények között tartjuk, a Vénusz légycsapda otthon is tartható. Szereti a nedves, nyirkos környezetet, különösen, ha napsütés és meleg párosul hozzá, mert a mocsarakban jól érzi magát.

Ideális, ha világos helyet és laza, tőzeges talajt találunk az ültetéshez. Aktív időszakában, tavasztól őszig tartsuk szobahőmérsékleten, nyugalmi időszakában, téltől tavaszig pedig nagyjából 5-10 °C-on.

hirdetes

Tartsa nedvesen a talajt, rendszeresen öntözze lágy vízzel, és gondoskodjon a megfelelő páratartalomról. Valószínű, hogy mesterségesen kell majd táplálnia, ideális esetben élő rovarokkal, ha ez egyáltalán lehetséges.

Nem szokták mondani, de a Vénusz légycsapda virágokat is fejleszt, amelyek elvonják a tápanyagot a növénytől, ezért jobb, ha minél hamarabb megszabadulsz tőlük.

A virágokból származó magvakkal szaporítható a növény, bár egyszerűbb a sarjról szaporítani.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Üvegfal jelentése

Az üvegfal egy olyan üvegből készült szerkezet, amelyet irodákban, középületekben... Tovább

Eladó lakás Balaton part

Eladó lakás a Balaton parton? Ha ez az, amit keresel, körültekintően kell eljárnod. Egy lakás... Tovább

Tovább a lexikonra
Növények