notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Építs otthont hungarikumból kívül belül! Kitalálod, melyikre gondolunk?

hirdetes

Otthon építés hungarikumból - Kívül, belül!

Álmaim Otthona Lakberendezési Portál

Kitaláltad már, hogy melyik hungarikum értékű építőanyagra gondoltunk? Sokan nem tudják, de ezt a különleges anyagot az EU száműzné az országból.. Tegyünk ellene! Építsünk belőle álomotthont, hogy örökké otthonunk ékes dísze és alapeleme legyen! Így az EU csinálhat bármit, soha nem vehetik el tőlünk! Ez az anyag, a már hungarikumnak számító fafajta, a fehér akác.

Álomotthon hungarikumból

Egy rövid ismertető a gyönyörű hungarikumról, a fehér akácról

A fehér akác, eredetileg Észak-Amerikában volt őshonos, sok sok év kellett hozzá, hogy Magyarországon is elterjedjen ez a csodás fafajta. Az akácfát az amerikai felfedezéseknek köszönhetjük, miután Kolombusz Kristóf 1492-ben meghódította a kontinenst, ezután már hamar megindulhatott az ott honos növények Európában való terjedése, ekkortájt érkezett az országba a szállítmányokkal a kukorica, a burgonya, a paradicsom, a paprika, de ennek a hullámnak köszönhető természetesen a fehér akác is.

Hazánk akácfával való betelepítése csupán a 18. században vette kezdetét, akkor is csak azért ültették, mert rájöttek, hogy tökéletesen megfogja a futóhomokot. Szerencsére hamar rájöttek, hogy az akácfa nem csak a futóhomok megfogására alkalmas, de páratlan tulajdonságai miatt egyre elterjedtebbé vált az otthonok felépítésében is, kültéren és beltéren egyaránt. Népszerűsége azóta sem hanyatlott, felhasználásának száma fokozatosan növekszik, mely a mai napig meg sem áll.

hirdetes

A következő oldalon megmutatom, mennyi mindenre jó az akácfa, és hogy minek köszönheti a fokozatosan növekvő népszerűségét hazánkban és külföldön egyaránt!

Álomotthon hungarikumból

Az akácfa tulajdonságai

Mivel az akác savas tulajdonságokkal rendelkezik, így az időjárás viszontagságaival szemben tökéletesen ellenáll, ezáltal a kültéri alkalmazásra a legjobban alkalmazható fafajta. Ellenállósága feleslegessé teszi a felületkezelést és impregnálást, ezáltal az anyag még inkább környezetbarátabb besorolású.

Korábban a fő probléma az akácfa felhasználásánál a vetemetéssel, illetve a kajszulással volt. Szerencsére a Robinia Group Kft. kidolgozott (egy német faipari egyetemmel) egy speciális ragasztóanyag segítségével, bizonyos hossztoldással egy olyan megoldást, mellyel az eddigi hibák teljes mértékben kiküszöbölhetőek. Nagy sűrűsége miatt az akácfa viszonylag nehezen gyullad.

Az akácfa kopásállósága egyedülálló az európai fafajok közül. Ha sorrendbe kellene állítani őt a többi faanyaggal, így nézne ki a sorrend a kopásállósága szerint: 1. Akác, 2. Bükk, 3. Kőris, 4. Tölgy. A kiemelkedő értéknek köszönhetően akácfa burkolataink valóban hosszú távra szólnak, és akár 100 éven át is díszíthetik otthonunkat!

hirdetes

 

Ha jövőre már te is szeretnéd élvezni a hungarikum értékű otthonod melegét, bármikor lehetőséged van rá, hogy felújítsd, vagy esetleg újonnan építsd meg otthonodat. Kiegészítőket is bármikor készíttethetsz, ide kattintva megtekintheted az összes terméket: akác kültéri burkolat

Különböző tényezők mellett ennyi ideig lehet az akácfa otthonunk dísze:

 

  • szabadban talajjal érintkezve: 25-40 év
  • szabadban talajjal nem érintkezve: 80-100 év
  • épületben száraz helyen és víz alatt: 500 év felett!

A fehér akác kültéri felhasználása

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Tiszta terek takarítása

Ha tiszta terek takarítására van szükséged, alaposan nézz utána a felhasználandó anyagoknak... Tovább

Húsvéti locsolkodás

Vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték, ugyanis még ötven évvel ezelőtt is elterjedt... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok Építészet Épületek Kert Kiegészítők Terasz Természet