notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A hungarikummá vált fehér akác végre külföldön is elkezdte hódító körútját!

hirdetes

Egy hungarikum, mely végre külföldön is terjed! Fehér akácból épült a Westside komplexum épülete!

Álmaim Otthona Lakberendezési Portál

Végre külföldön is egyre elterjedtebbé válik a már hungarikumként számon tartott fehér akác! Mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Bern melletti Westside komplexum is ebből a gyönyörű fafajtából épült! Nézd meg Te is a munkálatokat, majd hagyd, hogy Téged is lenyűgözzön a hihetetlen végeredmény!

A Westside komplexum gyönyörű épülete, mely fehér akácfából épült!

Hogy miért lett egy ilyen hatalmas épület egyik fő alkotóeleme a Magyarországon még nem túl elterjedt fehér akácfa? Sokak számára ez talán érthetetlen lehet, hisz mégiscsak egy faanyagról beszélünk..

Igen ám, csak hogy éppen az akácfa tulajdonságainak köszönhető, hogy rá esett a választás. Az akácfáról tudni kell, hogy kopásállósága egyedülálló az európai fafajok közül. Mivel egy hatalmas épületkomplexumról beszélünk, az akácfának igen magas tűzvédelmi előírásoknak kellett megfelelnie. Természetesen állta a próbát, ezért is rendelték meg kezeletlen formában a 30,000 m2-i akácburkolatot.

És akkor jöhetnek a kérdések.. Miért kezeletlen formában?

 

A tartósság növelése céljából a döntéshozók eleinte különféle védőszerekkel, felületkezelő olajokkal is kísérleteztek, azonban az akácfa tulajdonságai úgy meggyőzték a döntéshozókat, hogy végül kezeletlen formában rendelték meg az akácfa burkolatot, hisz nincs szükség semmilyen felületi kezelésre ahhoz, hogy az akácfa évekig, akár évtizedekig is időtálló maradjon!

hirdetes

A következő oldalon további munkálatokról láthatsz képeket! Nézd meg Te is, hogyan néz ki a munkálatok után az épület!

A Westside komplexum gyönyörű épülete, mely fehér akácfából épült!

Magyar akácburkolattal épült kulturális központ!

 

A Westside komplexum eredeti koncepciója, hogy egy kisebb városként funkcionáljon. A cél, hogy ez legyen a város multifunkcionális centruma, ahol kulturális programokat rendezhetnek, emellett helyet az irodahelységeknek, üzlethelységeknek és szabadidős tevékenységeknek nyújthat a jövőben megfelelő helyszínt. Az épületet Daniel Libeskind világhírű építész terveinek köszönhetjük, akiről tudni kell, hogy ő általa lett tervezve a World Trade Center helyére került Ground Zero, a Berlini Zsinagóga, a Royal Ontario Múzeum, és még sok más egyéb épület.

Westside komplexum, akác burkolatú terasz medencével

Forrás: robiniagroup.hu

A tervező, Libeskind kedveli párosítani a rideg hatású építőanyagokat, ilyen például az acél és az üveg, az olyan természetes anyagokkal, mint a fa. Ezen koncepció alapján épült fel a Westside komplexum épülete is. Megjelenése az acél, az üveg és a fa homlokzatburkolat kompozícióján alapszik.

hirdetes

A Westside komplexum akácfával burkolt épülete

Forrás: robiniagroup.hu

A fa felületek munkálatait a Robinia Group Kft. profi kezeinek köszönhető. Ők kivitelezték az akácfa szállítását, és megmunkálását is. Ha kíváncsi vagy a teljes projektre, itt megnézhetek: Westside komplexum akácburkolata

De nem csak a homlokzatburkolatokban jártasak, hisz ők szinte az egyetlen akácfával foglalkozó cég Magyarországon, munkájuk ezáltal nem véletlenül egyre népszerűbb külföldön is. Jó példa erre Libeskind, ami a Westside megépülése óta is előszeretettel tervezi be termékeiket az általuk megálmodott épületekhez melyre egy remek referencia, a Monsban épült Belga Kongresszusi Központ.

Forrás: robiniagroup.hu

Nézd meg további munkáikat, hátha Neked is megjön a kedved otthonod felújításához egy jó magyar akácfa burkolattal! :)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Húsvét

Húsvét előtt mindenki nagytakarítást tart, tojásokat fest, csokitojásokat és nyuszikat... Tovább

Marokkói stílus

A marokkói stílusra az egzotikus formák és különböző színek a jellemzőek. Mivel az arab... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet Épületek Stílusok