notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A hungarikummá vált fehér akác végre külföldön is elkezdte hódító körútját!

hirdetes

Egy hungarikum, mely végre külföldön is terjed! Fehér akácból épült a Westside komplexum épülete!

Álmaim Otthona Lakberendezési Portál
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Végre külföldön is egyre elterjedtebbé válik a már hungarikumként számon tartott fehér akác! Mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Bern melletti Westside komplexum is ebből a gyönyörű fafajtából épült! Nézd meg Te is a munkálatokat, majd hagyd, hogy Téged is lenyűgözzön a hihetetlen végeredmény!

A Westside komplexum gyönyörű épülete, mely fehér akácfából épült!

Hogy miért lett egy ilyen hatalmas épület egyik fő alkotóeleme a Magyarországon még nem túl elterjedt fehér akácfa? Sokak számára ez talán érthetetlen lehet, hisz mégiscsak egy faanyagról beszélünk..

 

Igen ám, csak hogy éppen az akácfa tulajdonságainak köszönhető, hogy rá esett a választás. Az akácfáról tudni kell, hogy kopásállósága egyedülálló az európai fafajok közül. Mivel egy hatalmas épületkomplexumról beszélünk, az akácfának igen magas tűzvédelmi előírásoknak kellett megfelelnie. Természetesen állta a próbát, ezért is rendelték meg kezeletlen formában a 30,000 m2-i akácburkolatot.

 

És akkor jöhetnek a kérdések.. Miért kezeletlen formában?

 

A tartósság növelése céljából a döntéshozók eleinte különféle védőszerekkel, felületkezelő olajokkal is kísérleteztek, azonban az akácfa tulajdonságai úgy meggyőzték a döntéshozókat, hogy végül kezeletlen formában rendelték meg az akácfa burkolatot, hisz nincs szükség semmilyen felületi kezelésre ahhoz, hogy az akácfa évekig, akár évtizedekig is időtálló maradjon!

hirdetes

 

A következő oldalon további munkálatokról láthatsz képeket! Nézd meg Te is, hogyan néz ki a munkálatok után az épület!

A Westside komplexum gyönyörű épülete, mely fehér akácfából épült!

Magyar akácburkolattal épült kulturális központ!

 

A Westside komplexum eredeti koncepciója, hogy egy kisebb városként funkcionáljon. A cél, hogy ez legyen a város multifunkcionális centruma, ahol kulturális programokat rendezhetnek, emellett helyet az irodahelységeknek, üzlethelységeknek és szabadidős tevékenységeknek nyújthat a jövőben megfelelő helyszínt. Az épületet Daniel Libeskind világhírű építész terveinek köszönhetjük, akiről tudni kell, hogy ő általa lett tervezve a World Trade Center helyére került Ground Zero, a Berlini Zsinagóga, a Royal Ontario Múzeum, és még sok más egyéb épület.

 

Westside komplexum, akác burkolatú terasz medencével

Forrás: robiniagroup.hu

 

A tervező, Libeskind kedveli párosítani a rideg hatású építőanyagokat, ilyen például az acél és az üveg, az olyan természetes anyagokkal, mint a fa. Ezen koncepció alapján épült fel a Westside komplexum épülete is. Megjelenése az acél, az üveg és a fa homlokzatburkolat kompozícióján alapszik.

 

A Westside komplexum akácfával burkolt épülete

Forrás: robiniagroup.hu

 

A fa felületek munkálatait a Robinia Group Kft. profi kezeinek köszönhető. Ők kivitelezték az akácfa szállítását, és megmunkálását is. Ha kíváncsi vagy a teljes projektre, itt megnézhetek: Westside komplexum akácburkolata

 

De nem csak a homlokzatburkolatokban jártasak, hisz ők szinte az egyetlen akácfával foglalkozó cég Magyarországon, munkájuk ezáltal nem véletlenül egyre népszerűbb külföldön is. Jó példa erre Libeskind, ami a Westside megépülése óta is előszeretettel tervezi be termékeiket az általuk megálmodott épületekhez melyre egy remek referencia, a Monsban épült Belga Kongresszusi Központ.

 

Forrás: robiniagroup.hu

 

Nézd meg további munkáikat, hátha Neked is megjön a kedved otthonod felújításához egy jó magyar akácfa burkolattal! :)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Építészet Épületek Stílusok

Lakberendezési szakszótár

Mosás

Ahhoz, hogy ne legyenek fehér ruháid egy idő után színesek, színes ruháid pedig haloványak,... Tovább

Pihenés

Mi a pihenés?   A pihenés fizikai és szellemi erők teljes értékű... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 154

Átlagos értékelés: 5.0