notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Tavaszi karbantartás ajtók-ablakok esetén

hirdetes

A hőszigetelt ajtók és ablakok tavaszi karbantartása

Fontos, hogy odafigyeljünk tavasszal a hőszigetelt ajtókra és ablakokra, a most következő cikkben szakértőnk elmondja, hogy mik a legfontosabb dolgok, amire ügyelnünk kell! 

Újítsuk fel tavasszal az ajtókat és ablakokat

A hőszigetelt ajtók és ablakok tavaszi karbantartása – zárak

Nagyon fontos, hogy tavasszal ellenőrizzük az ablakok és az ajtók zárjait, ugyanis a hideg időben eléggé meglazulhatnak a csavarok, vetemedhet az ajtó, így sokkal könnyebb dolguk lehet a betörőknek is. Előzzük meg a bajt inkább, ellenőrizd a zárakat, járj utána, hogy biztonságos-e vagy sem a jelenlegi zár, hogyha pedig cserére kerül a sor, akkor mindenképpen cselekedj! Én a Bakos Security webshopját ajánlom mindenki számára, itt vásároltam meg a legjobb zárakat, amik már régóta meg vannak és soha semmi bajom nem volt velük szerencsére. Ha esedékes nálad is a zárcsere, akkor kattints ide és tekintsd meg a legjobb termékeket!

A hőszigetelt ajtók és ablakok tavaszi karbantartása - takarítás

A műanyag ajtók és ablakok nem igényelnek túl nagy karbantartást. Ezeket is érdemes tavasszal langyos mosószeres vízbe mártott ronggyal áttörölni. Nem csak a külső és belső lapját, de a falcot is.


Takarítás közben ellenőrizzük, hogy a gumitömítések épek legyenek. Különösen ügyeljünk arra, hogy a gumitömítések a helyükön maradjanak, mert ezeknek az ablakoknak a precíz zárását a gumitömítés szavatolja. Előfordulhat, hogy az egész éves használat során kicsúszik a helyéről, esetleg elszakad, vagy a zárszerkezetbe csípődik be. Amennyiben sérült tömítést találna, mindenképpen szakemberhez kell fordulni, és minél hamarabb kicseréltetni. Ne feledjük, hogy a nyílászárók nem csak a hidegtől, hanem a nagy melegtől is védik az otthonunkat.

hirdetes
Újítsuk fel tavasszal az ajtókat és ablakokat

A hőszigetelt ajtók és ablakok tavaszi karbantartása - bukó-nyíló ablakok

hirdetesBukó-nyíló ablakoknál néha előfordul a hibás működtetés gátló felakadása. Ez a kilincs felőli oldalon az ablak aljától 15-25 cm-re található kis rugós kallantyú. A feladata, mint a neve is elárulja, hogy megakadályozza, hogy nyitás funkció estén ne tudjon bukni az ablak, mert akár ránk is eshet az ablakszárny. Az is előfordulhat, hogy a felakadt hibás működtetés gátló miatt addig erőltetik a vasalatot, hogy valamelyik belső része eltörik. Ilyenkor aztán költséges lehet a javítás.

Azt tanácsolom, ha rosszul működik az ilyen ablak mindenképpen forduljanak szakemberhez,ne javítgassák házilagosan, mert így előfordulhat, hogy csak nagyobb kárt csinálnak. Ugyan ezt javasolnám akkor is, ha esetleg súrlódik vagy leszállt az ajtó vagy ablakszárny, mert a hozzá értő pár mozdulattal beállítja, és nem romlik tovább a helyzet. Szóval, ha ezeken a munkákon túlvagyunk jöhet az üveg takarítás.

 

Újítsuk fel tavasszal az ajtókat és ablakokat

A hőszigetelt ajtók és ablakok tavaszi karbantartása - vasalatok


Ezek a nyílászárók már rozsdamentes vasalatokkal szereltek. Azért mégis előfordulhat, hogy nem megfelelően, kissé nehézkesen működnek. Ilyenkor egy pár csepp olaj nem fog megártani. Vannak a vasalaton lyukak, ezt egyes vasalaton kis olajozó sémával jelzik is, ahova az olajat bejuttatva könnyebbé tehetjük a működést.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Roló

Ablak elfedésére használható, az ablak tetején rúdra feltekercselt, onnan lehúzható,... Tovább

irodatakarítás Budapest

Magánlakások, irodák, üzletek, lépcsőházak,... Tovább

Tovább a lexikonra
Kiegészítők