notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így dolgozz otthon a kutyáddal!

hirdetes

Így dolgozz nyugodtan home office-ban a kutyáddal együtt

NA

Egyre többen dolgoznak otthonról teljes munkaidőben, főleg a COVID járvány kitörése óta, amikor is sokan kötelezően otthonról dolgoztak, majd, amikor már vissza lehetetett menni az irodába, több cég a home office vagy hibrid munkavégzés mellett maradt, mert bevált számukra. Alapvetően otthonról dolgozni egy csendes és nyugodt dolog, de ha a kedvenced is veled van a házban, akkor bizony tud bosszúságot okozni, főleg, ha még kölyök vagy fiatal az eb: így legyenek az otthoni munkanapok nyugodtak a kutyáddal! 

Home office kutyával

Problémák, amelyekkel a kölyök kutyagazdik szembesülnek otthoni munka közben

-    A kutya zajt csap, pont, amikor telefonálsz. A kutyák ugatással reagálhatnak valamire, amit hallanak, látnak vagy szagolnak. Ez természetes reakció, de frusztráló lehet, egy fontos hívás közben. 
-    A kutya bajba kerülhet, amíg te el vagy foglalva. Megrághat vagy megehet valamit, amit nem kellene, vagy más veszélyes tevékenységet folytathat. 
-    A kutya igényei megzavarhatják az időbeosztását. Még egy tökéletesen viselkedő kisállat is tudatni fogja, ha sétálni, inni vagy enni kell. Nem fogja megérteni, ha „valaminek a közepében vagy”.
-    Akár a figyelem igénye van a kutyádnak, vagy az unalom és az elfojtott energia is lehet az oka, a kutyák bejönnek az irodádba, és felboríthatnak vagy lekapcsolhatnak valamit.

Nézzük a tippeket, amik segíthetnek egy nyugodt munkavégzésben a kutyáddal!

Vedd birtokba a teret

A kutyádat a család a tagjaként tekinti és a háztartásban élő emberekhez hasonlóan a kutyád is általában szabadon mehet, ahova akar. A legtöbb esetben ez teljesen rendben van, de ha személyes térre van szükséged munka közben, akkor kihívást jelenthet, hogy a kutyusod ne menjen oda hozzád. A kulcs az, hogy következetes legyél, és ne engedd be a kutyát még esténként vagy hétvégén sem. Egy ajtókertre szerelhető kapu például megakadályozhatja, hogy a kutya belépjen a dolgozószobádba (vagy bármely más helyiségbe) az otthonában. Egy idő után akár le is lehet szerelni, mert megtanulja, hogy az nem az ő területe.

hirdetes

Jelölj ki egy kutyahelyet

Kijelölhetsz magadnak egy munkateret, de külön helyet is biztosíthatsz kutyádnak. Keress egy csendes, nyugodt helyet, ahol a hőmérséklet mindig egyenletes. Pozitív megerősítéssel (jutalomfaaltokkal) megtaníthatod a kutyát, hogy menjen a helyére és maradjon ott. Azt akarjuk, hogy a kutyusunk biztonságban érezze magát, és ne társítsa a helyet a büntetéshez, ezért a pozitív megközelítés jobban működik. Használhatsz olyan jelzéseket, mint az „ágy” vagy a „helyedre”, hogy tudja szavakhoz is kötni az utasítást. Az olyan szavak, mint a „szabad” vagy a „mehetsz” pedig jelezhetik, hogy újra szabadon járkálhat.

Hozz létre rutint

A rutin hasznos neked és kutyádnak is. Még ha nem is tartasz szigorú ütemtervet, a nap strukturálása megakadályozhatja, hogy a kutya stresszes legyen, kihagyjon egy étkezést vagy unatkozzon az inaktivitás miatt.
A kölyköknek naponta háromszor vagy négyszer kell enniük, az idősebb kutyáknak pedig kétszer, nyolc-tíz órás különbséggel. Általában evés után körülbelül 15 perccel ki kell menniük a szabadba, hogy könnyítsenek magukon. A nap hátralévő részét ez a két lényeges időszak köré építheted fel.

hirdetes
Ráveheted kutyusod, hogy alkalmazkodjon a munkabeosztásodhoz. Például sétálhatsz velük kávészünetben vagy ebédszünetben. A kutyáknak összesen napi 30-120 perc fizikai aktivitásra van szükségük , fajtától és életkortól függően. Ha ezt az időt több rövidebb alkalomra osztjuk fel a szokásos munkaszünetben, akkor a kutya aktív és elkötelezett maradhat, így nem fog unatkozni vagy félbeszakítani téged.

Legyen biztonsági terved

A rutinok nem mindig betarthatóak; egy váratlan Zoom hívás miatt lemaradhatsz a napi délutáni sétáról, vagy egy fontos projekt miatt a szokásosnál tovább dolgozhatsz. Amikor ezek az események megtörténnek, a legjobb, ha rendelkezünk egy tartalék tervvel a kutya elfoglaltságára a munkánk közben.  Ilyen alternatíva lehet egy új játék bemutatása a kedvencednek, így az újdonság varázsa biztosan leköti egy ideig. Ha pedig van segítő barát vagy családtag, akkor kérjük meg őt ebünk sétáltatására. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Recept

A recept szót a gasztronómiában konkrét ételek, italok elkészítésének és gyakran... Tovább

Húsvét

Húsvét előtt mindenki nagytakarítást tart, tojásokat fest, csokitojásokat és nyuszikat... Tovább

Tovább a lexikonra
Háziállatok