notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan szellőztessünk a hideg időkben? Néhány tipp az őszi időszak kezdetére

hirdetes

Hogyan szellőztessünk a hideg időkben? Néhány tipp az őszi időszak kezdetére

Álmaim Otthona Lakberendezési Portál

Ha kicsit lehangoltak vagyunk, csodákat tehet egy kiadós szellőztetés, még a hidegebb napokon is. Ne félj kinyitni az ablakot, még akkor se, ha kicsit hűvösebb odakint az idő!

Hogyan szellőztessünk az ősz kezdetével?

A szellőztetéssel elegendő oxigént engedünk be a lakásba, hogy jobb kedvre derülhessünk, és ne fájjon a fejünk az áporodott levegőtől. A levegőtlenség fáradtságot és lehangoltságot eredményezhet, emellett fizikai panaszokat is okozhat, nem mellesleg pedig igen nagymértékben hozzájárul a penészesedéshez is.

Sok friss levegőre van szükségünk!

 

Szakértők szerint óránként legalább 30 köbméternyi friss levegőre van szükségünk. Ez elég nagy mennyiség, főleg a hideg hónapokban, amikor az időnk jelentős részét zárt térben töltjük, a friss levegőtől elzárva. Egy átlagos, négy fős család lakásában ezzel számolva 2 óránként alaposan ki kell szellőztetnünk.

Áporodott levegő és külső szennyezettség

 

Ha nem fordítasz kellő figyelmet a szellőztetés fontosságára az őszi és téli időszakokban, még akkor is néha saját magadtól is kinyitod az ablakot, mert mondjuk, a kis kedvencednek hála nem túl kellemes szagot lengik körbe a lakást, vagy csak túl magas a levegő nedvességtartalma. A legtöbbünk a hideg miatt nem nyitja ki az ablakot (amitől személy szerint én magam is igencsak tartózkodom), de néha muszáj átmozgatnunk a levegőt, még ha ezáltal kevésbé lesz meleg a lakásban, hogy a fűtés által a levegőbe került káros, szennyezett anyagokat is száműzni tudjuk.

hirdetes

Ajánlott inkább a reggeli órákban szellőztetni, az este után fennmaradt leült levegő után, ugyanis ilyenkor zárt térben a széndioxid mellett a baktériumok és a por is összegyűlhet, amit nem árt kiűzni a szobából, illetve a már említett fűtés általi káros anyagokat is megszüntetjük.

A zárt térben a levegő nedvességtartalma is megemelkedik, ami penészesedést okoz. A legtöbb ember a penésznek hála lesz beteg. Ezért kell sajnos néha beengednünk a hidegebb levegőt, hogy a káros anyagok távozni tudjanak.

hirdetes

[[LIKEBOX;https://www.facebook.com/lakberendezesitippek]]

Rövid, de alapos!

 

Az őszi és téli szellőztetés alapszabálya, hogy mindig legyen rövid, de alapos!

Az öt perces szellőztetést ejtsd meg óránként, félóránként, még akkor is, ha nem terjeng a lakásban kellemetlen szag.

Minél hidegebb odakint a levegő, annál rövidebb ideig kell nyitva hagynod az ablakot. Főzés után természetesen egy hosszabb szellőztetésre van szükség, amit érdemes inkább a kora délutáni órákban megejteni.

A cikket a Kék Harmónia takarító cég támogatta!
Ha te is szeretnél egy megbízható takarítócéget irodádba vagy otthonodba, szívből ajánlom őket, nálam már évek óta bizonyítják szaktudásukat!

Részletekért kattints ide: Takarítócég Budapest

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Lépcső

Rengeteg háznál megtalálhatók ma is a régen nagyon általános, beton lépcsők. Annak idején... Tovább

Kőház

Kőből a XV. századtól egészen a XIX. századig építettek házakat, amik nagyon tartósak... Tovább

Tovább a lexikonra
Háztartás