notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Hó letakarítás tetőről

hirdetes

Hó letakarítása a tetőről

Télen a legtöbben gondoskodunk a járdák csúszásmentesítéséről, azonban a ház tetejének letakarítására nem sokan gondolnak! Előzd meg a bajt, így takarítsd le a havat a tetőről!

Hó letakarítás tetőről

Télen a legtöbben csak arra próbálnak koncentrálni, hogy ne csússzanak el munkába menet, és hogy minden este kellemes melegben szenderülhessenek álomba. Sokaknál általában ennyiben ki is merül a téli célok listája, és habár saját épséged védelme vitathatatlanul fontos, otthonod szintén több törődést igényel a téli szezonban.

A tetőre lehulló hó ugyanis úgynevezett „jéggátokat” hozhat létre, amik komoly károkat okozhatnak az épületben. A biztosítással és otthonbiztonsággal foglalkozó Insurance Institute for Business & Home Safety (IBHS) szervezet webhelyén a következőt olvashatjuk:

„A jéggátak hideg időben jönnek létre, amikor egy réteg hó hullik a tetőre. A ház meleg levegője felszáll a padlástérbe, ahol közvetlenül melegíteni kezdő a tetőt. A tetőt fedő hó ettől kissé megolvad, a víz pedig egészen a tető alsó széléig lefolyik a hóréteg alatt. A tető alsó széle általában a leghidegebb része is, mivel kilóg a ház oldalán, és nem kap annyi meleget, mint azok a részek, amelyeket a ház melegít. Az alsó szélen ezért a hó alatt lefolyó víz megfagy, és így egy vékony réteg jég képződik. Amikor ez újra és újra megtörténik, a vékony jégréteg megvastagodik, és létrejön egy jéggát. Idővel a jéggát akkorára nő, hogy egy nagyobb adag vizet is képes megtartani a tetőn. A jéggát növekedése ezt a vizet a tetőszerkezet, például a zsindelyek alá kényszeríti. Innen a víz akár a padlásra, vagy a ház falaiba is beszivároghat.” - Remington Brown, mérnökigazgató (IBHS)

hirdetes

Ez cseppet sem hangzik biztatóan, de szerencsére az IBHS felsorolt néhány óvintézkedést, amelyek segíthetnek elkerülni az ilyen jellegű problémákat:

hirdetes

Tartsd tisztán a lefolyókat, az ereszcsatornákat és minden egyéb olyan elemet, amelyek a víz elvezetéséért felelnek.

Kérj meg egy szakembert, hogy szereljen fel minőségi hősugárzó kábeleket a lefolyókra, ereszcsatornákra, stb., hogy megkönnyíthesd az elolvadt hó lefolyását.

Kérj meg egy szakembert, hogy takarítsa le a havat a tetődről, ha te magad nem szeretnéd, vagy nem tudod megoldani ezt biztonságosan.

Ha közvetlenül a tető alatt valahol egy hőforrás helyezkedik el, akkor – ha csak teheted – helyezd máshová.

Szigeteld a lámpákat, a ventillátorokat és a szellőzőnyílásokat, hogy a hő ne érhesse el a padlást.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Rózsa szaporítás

A rózsát nem egyszerű szaporítani. Ha magokról próbálkozunk, az legtöbbször nem sikerül.... Tovább

Niagara-vízesés

Ez a látványos és a világon egyedinek számító természeti képződmény az Egyesült Államok... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Háztartás Kert Természet