notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Herendi porcelán kiállítás az Almásy-kastélyban

Herendi porcelán kiállítás az Almásy-kastélyban

2017 Szeptember 1.


A Herendi Porcelánmanufaktúra kiállítása a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban 2017. május 5. és október 31. között. A Herendi Porcelán kortalan és ezerarcú.


A Herendi Porcelán divatos, kortalan, ezerarcú, varázslatos, stílusos és innovatív.

191 éve Stingl Vince gondolt merészet és alapított a Bakony vadregényes hegyei között egy porcelán előállítására törekvő üzemet, mely mára Európa legnagyobb porcelánmanufaktúrájává fejlődött. A kezdet nehéz volt – az előállítás folyamata költséges, és művészileg is kihívásokkal teli. 1839-ben Fischer Mór, aki egy tatai kereskedőember volt, s óriási ambíciókkal és jelentős tőkével rendelkezett, lett a Manufaktúra új tulajdonosa.

 

 

Irányítása alatt a Herendi Porcelán fogalom lett. Művészi igényessége, kiváló „marketing” munkája elnyerte az arisztokrácia, sőt a császárok, királyok elismerését is. Díszítményeit gyakran nevezte el első főúri, királyi megrendelőiről, s ezek a dekorációk mind a mai napig őrzik e neves rendeléseket. Az első pillanattól kezdve minden folyamatot manufakturális úton végeztek Herenden, és így van ez 191 évvel később, ma is. Ez a garancia arra, hogy a Herendi Porcelán kézműves, egyedi termék. S van még egy titok, mely jelen kiállításunk alappillére is: a hagyományok ápolása mellett a folyamatos megújulás képessége. Tradíció és innováció. Ez az a tulajdonság, melytől tökéletes lehet a Herendi Porcelán minden korban.

 

A termékpaletta elképzelhetetlenül sokszínű: több mint 16.000 forma, és közel 4.000 minta, melyek szabadon variálhatók. Tradíció. S évente 350-400 új termék készül a Manufaktúra falai között, gyakorlatilag minden nap egy-egy új Herendi születik. Innováció. A világ több mint 60 országába exportál, de talán nincs a világnak olyan szeglete, ahol a Herendit ne ismernék. Unikum és Hungarikum. Időtlen és gyönyörű. Varázslatos és szépséges. Ellenállhatatlan és tökéletes. Álmodozó és valóságos. Divatot teremt, mégis örök. Igazi kincs. Hagyományápoló és előremutató.

 

Herenden közel 800 munkavállalónak van egy közös szerelme. A nagy Ő, törékeny, fehér arany: a porcelán. S ahogy a tökéletes kapcsolatot is a szenvedély működteti, így a Herendi Porcelán közel 200 éves sikerének is a szenvedély a titka. S ahhoz, hogy egy kezdeti pici üzem, és egy alapító álma mára a világ minden lakott földrészén ismert és elismert márka legyen, ahhoz még kellett valami:

 

A környezethez alkalmazkodás művészete, úgy, hogy közben a kézművességet, a hagyományokat, egy termék, egy márka tradícióit is képes legyen megőrizni, s közben folyamatosan megújulni.

Jelen tárlatunk e tematika köré épült. Mint egy időutazás, vagy, mint Alice Csodaországban. Hol a XIX. században vagyunk, hol a XXI században. Közben kiemelkedő bravúrdarabok az elmúlt 200 évből, és híres dekorációk közel két évszázados fejlődése. Installációs megoldásokban is merészen, szokatlanul, bátran. Köszöntjük Önöket a Herendi világában, köszöntjük időutazásunkon, egy hosszú úton. Hisz az úton járni kell, mi több: érdemes!

 

A tárlat megtekinthető 2017. május 5-október 1. között, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont nyitvatartási idejében.


címkék: Dekoráció, Kiegészítők