notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hegyoldalba épített ház

hirdetes

Különleges hegyoldalba épített álomház

SKHeni

 

Te beköltöznél ebbe a csodaházba? Itt a fűtés és légkondi nélküli, hegyoldalba épített álomház!

Casa del Acantilado, a hegyoldalba épített álomház

A sziklába épített álomház

Egy fiatal pár álmai alapján egy spanyol Gilbartolomé nevű építész “keltette életre” a Granada partján a világ egyik legszokatlanabb építményét, amelynek mindenki a csodájára jár! Csak a földszinten lévő terasz ugrik ki a sziklából, az álomház összes többi része szinte a hegyoldal részét képezi.  A természetes hullámokkal kialakított, pikkelyszerű tetővel éppen úgy néz ki az épület, mintha egy misztikus sárkány csodálná meg a Földközi-tenger hullámait a hegyoldalból! Az egyedi cink cserepek fémes csillogást kölcsönöznek a tetőnek, melynek formája a tenger hullámait szimbolizálja. Lapozz a következő oldalra! 

Casa del Acantilado, a hegyoldalba épített álomház

Miért építették az álomházat a hegyoldalba?

A meredek hegyoldalnak, amelybe a házat építették, a lejtése 42 fokos.  Előnye, hogy mivel “sziklába vájták”, jöjjön hideg tél vagy meleg nyár,  egész évben állandó 19,5 C fokos a szobahőmérséklete. Ezt az állandó, kellemes hőmérsékletet úgy hozták létre, hogy az álomház barlangszerűen van beépítve a sziklába, így nem érintkezik sem a meleggel, sem a hideggel.

hirdetes

A stabil szobahőmérséklet az intelligens tetőszerkezetnek is köszönhető, ugyanis ez egy speciális 40 centiméter vastag szigeteléssel rendelkezik, amely nyáron nem engedi be a meleget, télen pedig jól szigetel a hideggel szemben.  Ezért esetleg csak minimális fűtésre van szüksége az ottlakóknak, de ezzel a ház lakói magas üzemeltetési költséget és energiát spórolhatnak meg! A folytatáshoz lapozz a következő oldalra!

hirdetes
Casa del Acantilado, a hegyoldalba épített álomház

Több mint környezetbarát

 

A sziklába épített különleges álomház abban az időben épült, amikor Spanyolországban a legnagyobb gazdasági válság volt. Országosan 26 %-os volt a munkanélküliség, Granada régiójában pedig 36 %. Ezért a ház építői különleges intézkedés mellett döntöttek. Ez azt jelentette, hogy nem használtak előre gyártott alkatrészeket, illetve mellőzték az intenzív géphasználatot is. Ehelyett az emberi erőforrás mellett döntöttek. Ez sok munkavállalónak adott munkát Granadán, legalábbis egy bizonyos ideig, amíg felépült.

A csodaház belső tere teljes egészében hagyományos kézművességgel készült. A hullámos tetőformát követik az épületben található finoman áramló bútorok, amelyek üvegszálból készültek és digitális szoftverrel jöttek létre.

A két emeltes villa alsó szintjén foglal helyet a fényes nappali, valamint a terasz a hozzáépített tágas medencével. Az emelten a hálószobák és a fürdő kaptak helyet. A dizájnos belső térben 70 személy is elfér! wink

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Lépcső

Rengeteg háznál megtalálhatók ma is a régen nagyon általános, beton lépcsők. Annak idején... Tovább

Szövet

A szövet a kelmék egyik fajtája, amely két egymásra merőleges fonalrendszerből: a hosszanti... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet Utazás