notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így készíthetsz házilag római rolót!

hirdetes

Házilag készíthető római roló

VZS

A római roló bármely szobában kiegészíti és feldíszíti az ablakot. Most megmutatjuk hogyan készíthetsz te is házilag ilyet, szuper technika és a végeredmény nagyon mutatós!

Így készíthetsz házilag római rolót!

A római roló bármely szobában kiegészíti és feldíszíti az ablakot. Főleg a kompakt, harmonikus roló illik a konyha berendezéséhez, ahol mindennek kényelmesnek és funkcionálisnak kell lennie. Nincs baj, ha nem találsz az álmodnak megfelelő római rolót, hiszen magad is könnyedén elkészítheted. A roló bármilyen szövetből elkészíthető, kezdve a függöny anyagtól az áttetsző tüllfüggöny anyagig.

Mégis jobbak a tartós és sűrű szövetek, melyek jól megőrzik alakjukat és a redők jól mutatnak még összehúzott állapotban is. Azt is figyelembe kell venni, hogy a konyhába és fürdőbe olyan anyagot kell választani, amely ellenáll a párának. Hogyan varjunk római rolót?

Szükséged lesz:

függöny anyagra
függöny szélességű tépőzárra
7-8 db fém, fa vagy műanyag rúdra amely a függöny hosszánál 3 cm-rel kisebb 4 -5 mm átmérőjű
10-12 mm-nél nem nagyobb műanyag karikákra
nejlon felhúzó zsinórra
fa merevítőlécekre
fa lécre vagy farúdra

A római roló elkészítéséhez lapozz egyet!

Így készíthetsz házilag római rolót!

Munkafolyamat

1. Gondolt át, hogy a rolód egy darabból, vagy több darabból álljon-e. Mérd le az ablak mértét, ez a legfontosabb és legjelentősebb mozzanat.

 

2. Az ablak szélességéhez adj hozzá még 5-7 cm-t a szélek beszegésére és a magassághoz alul és felül hagyj rá 10-15 cm-t. Mielőtt hozzá fognánk a szabáshoz, hogy ne hibázzunk a számításunkban és belevegyük az anyag mosás utáni összemenését, ajánlott az anyagot forró vízbe néhány perce beáztatni, majd szárítsuk meg és vasaljuk ki. A berakások száma és mérete az ablak magasságától és a roló hosszától függ.

hirdetes

 

A római roló elkészítéséhez lapozz tovább!

Így készíthetsz házilag római rolót!

3. Az anyag fonákján jelöld be a visszahajtásokat és a berakásokat, és ugyan úgy a függönyzsinór gyűrűinek helyét is az ábra szerint. Ahhoz, hogy a római roló redőzete szép legyen, a soroknak egyenlő távolságra kell lenniük egymástól és szélességüknek is meg kell egyezniük.

 

4. Úgy állítsd be a  varrógépen a cérna feszességet, hogy a a varrás ne húzza össze az anyag szélét. A széleket klasszikus dupla beszegéssel készítsd el.

5. A fa rudat, amit karnisként fogsz használni, fesd le a neked megfelelő színre. Használhatsz helyette tépőzáras ablak – drapériát, amit a fali konzollal együtt árulnak.

6. A roló alsó részén alakíts ki egy csatornát, melynek a mérete megfelelő ahhoz, hogy beleférjen a faléc. A roló nehezéknek lapos alumínium profil is használható, mely 1-2 cm-rel rövidebb a karnisnál.

A római roló elkészítéséhez lapozz tovább!

Így készíthetsz házilag római rolót!

7. A fonák oldalra varrj szalagot és a kapott csatornákba fűzd bele az előkészített rudakat. Csak csatorna egyik végét varrd be, hogy a mosásnál ki lehessen venni a rudakat.

8. Az ábra alapján kézzel varrd rá a karikákat. A faléchez szöggel rögzítsd a karikákat. Itt a felhúzó mechanizmus rögzítése miatt van rájuk szükség. A roló közepéhez viszonyítva a függönyzsinór gyűrűknek szimmetrikusnak kell lenniük. Ezért a szélső karikáknak 5-10 cm-re kell lenniük a roló szélétől.

hirdetes

 

9. Tépőzár segítségével rögzítsd a rolót az előkészített tartóléchez. A zsinórrögzítő elemet erősítsd az ablakkerethez és a zsinór rögzítése érdekében zsinórt tekerd rajta körbe. A zsinórt alulról kezd el a gyűrűkbe fűzni. Alul köss rá csomót és az erősebb kötés érdekében kend be ragasztóval.

A római roló elkészítéséhez lapozz tovább!

Így készíthetsz házilag római rolót!

Fűzd bele az összes karikába a zsinórt a tetejéig. Hasonlóan csináld meg a többi sorban is.  Amikor a zsinórt az összes karikába befűzted, akkor a zsinórokat roló felső sorában egy oldalra kell kivezetni. Feszítsd meg a zsinórokat, hogy a berakások egyenletesek legyenek a roló teljes szélességében. Rögzítsd ebben a helyzetben egy szalag segítségével.

 

10. Állítsd be a zsinórok feszességét. Fogd össze a zsinórokat, köss egy csomót az utolsó gyűrű után. Fűzd át a zsinórokat a fogantyún és kb. 40-50 cm-re az első csomótól köss még egy csomót. A római roló elkészült!

 

Csak meg kell próbálni és rá fogsz jönni, hogy a gyakorlatban sokkal könnyebb, mint a leírásban. Bármilyen színű és anyagú rolót képes vagy megvarrni! Ez egy nagyon csodálatos elfoglaltság. Reméljük, hogy ez megihlet téged, ne felejtsd el megosztani barátaiddal ezt a római rolóvarrási technikát!

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Étterem

Tágabb értelemben vendéglőnek, üzemnek, intézménynek, közlekedési eszköznek étkezésre... Tovább

Kőalkotás

A száraz kőművészet egy mára már csak kevés helyen őrzött hagyomány. Lényege, hogy a... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Konyha Lakásfelújítás Nappali