notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így készíthetsz házilag római rolót!

hirdetes

Házilag készíthető római roló

VZS
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A római roló bármely szobában kiegészíti és feldíszíti az ablakot. Most megmutatjuk hogyan készíthetsz te is házilag ilyet, szuper technika és a végeredmény nagyon mutatós!

Így készíthetsz házilag római rolót!

A római roló bármely szobában kiegészíti és feldíszíti az ablakot. Főleg a kompakt, harmonikus roló illik a konyha berendezéséhez, ahol mindennek kényelmesnek és funkcionálisnak kell lennie. Nincs baj, ha nem találsz az álmodnak megfelelő római rolót, hiszen magad is könnyedén elkészítheted. A roló bármilyen szövetből elkészíthető, kezdve a függöny anyagtól az áttetsző tüllfüggöny anyagig.

 

Mégis jobbak a tartós és sűrű szövetek, melyek jól megőrzik alakjukat és a redők jól mutatnak még összehúzott állapotban is. Azt is figyelembe kell venni, hogy a konyhába és fürdőbe olyan anyagot kell választani, amely ellenáll a párának. Hogyan varjunk római rolót?

 

Szükséged lesz:

függöny anyagra
függöny szélességű tépőzárra
7-8 db fém, fa vagy műanyag rúdra amely a függöny hosszánál 3 cm-rel kisebb 4 -5 mm átmérőjű
10-12 mm-nél nem nagyobb műanyag karikákra
nejlon felhúzó zsinórra
fa merevítőlécekre
fa lécre vagy farúdra

 

A római roló elkészítéséhez lapozz egyet!

Így készíthetsz házilag római rolót!

Munkafolyamat

1. Gondolt át, hogy a rolód egy darabból, vagy több darabból álljon-e. Mérd le az ablak mértét, ez a legfontosabb és legjelentősebb mozzanat.

 

 

2. Az ablak szélességéhez adj hozzá még 5-7 cm-t a szélek beszegésére és a magassághoz alul és felül hagyj rá 10-15 cm-t. Mielőtt hozzá fognánk a szabáshoz, hogy ne hibázzunk a számításunkban és belevegyük az anyag mosás utáni összemenését, ajánlott az anyagot forró vízbe néhány perce beáztatni, majd szárítsuk meg és vasaljuk ki. A berakások száma és mérete az ablak magasságától és a roló hosszától függ.

hirdetes

 

 

A római roló elkészítéséhez lapozz tovább!

Így készíthetsz házilag római rolót!

3. Az anyag fonákján jelöld be a visszahajtásokat és a berakásokat, és ugyan úgy a függönyzsinór gyűrűinek helyét is az ábra szerint. Ahhoz, hogy a római roló redőzete szép legyen, a soroknak egyenlő távolságra kell lenniük egymástól és szélességüknek is meg kell egyezniük.

 

 

4. Úgy állítsd be a  varrógépen a cérna feszességet, hogy a a varrás ne húzza össze az anyag szélét. A széleket klasszikus dupla beszegéssel készítsd el.

5. A fa rudat, amit karnisként fogsz használni, fesd le a neked megfelelő színre. Használhatsz helyette tépőzáras ablak – drapériát, amit a fali konzollal együtt árulnak.

6. A roló alsó részén alakíts ki egy csatornát, melynek a mérete megfelelő ahhoz, hogy beleférjen a faléc. A roló nehezéknek lapos alumínium profil is használható, mely 1-2 cm-rel rövidebb a karnisnál.

 

A római roló elkészítéséhez lapozz tovább!

Így készíthetsz házilag római rolót!

7. A fonák oldalra varrj szalagot és a kapott csatornákba fűzd bele az előkészített rudakat. Csak csatorna egyik végét varrd be, hogy a mosásnál ki lehessen venni a rudakat.

8. Az ábra alapján kézzel varrd rá a karikákat. A faléchez szöggel rögzítsd a karikákat. Itt a felhúzó mechanizmus rögzítése miatt van rájuk szükség. A roló közepéhez viszonyítva a függönyzsinór gyűrűknek szimmetrikusnak kell lenniük. Ezért a szélső karikáknak 5-10 cm-re kell lenniük a roló szélétől.

 

 

9. Tépőzár segítségével rögzítsd a rolót az előkészített tartóléchez. A zsinórrögzítő elemet erősítsd az ablakkerethez és a zsinór rögzítése érdekében zsinórt tekerd rajta körbe. A zsinórt alulról kezd el a gyűrűkbe fűzni. Alul köss rá csomót és az erősebb kötés érdekében kend be ragasztóval.

 

A római roló elkészítéséhez lapozz tovább!

Így készíthetsz házilag római rolót!

Fűzd bele az összes karikába a zsinórt a tetejéig. Hasonlóan csináld meg a többi sorban is.  Amikor a zsinórt az összes karikába befűzted, akkor a zsinórokat roló felső sorában egy oldalra kell kivezetni. Feszítsd meg a zsinórokat, hogy a berakások egyenletesek legyenek a roló teljes szélességében. Rögzítsd ebben a helyzetben egy szalag segítségével.

 

 

10. Állítsd be a zsinórok feszességét. Fogd össze a zsinórokat, köss egy csomót az utolsó gyűrű után. Fűzd át a zsinórokat a fogantyún és kb. 40-50 cm-re az első csomótól köss még egy csomót. A római roló elkészült!

 

 

Csak meg kell próbálni és rá fogsz jönni, hogy a gyakorlatban sokkal könnyebb, mint a leírásban. Bármilyen színű és anyagú rolót képes vagy megvarrni! Ez egy nagyon csodálatos elfoglaltság. Reméljük, hogy ez megihlet téged, ne felejtsd el megosztani barátaiddal ezt a római rolóvarrási technikát!

 

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
DIY Konyha Lakásfelújítás Nappali

Lakberendezési szakszótár

Krumpli spirál

A krumpli spirál egészségesebb, mint bármelyik másik, hétköznapi köret és nem telik sok... Tovább

Eladó lakás Balaton part

Eladó lakás a Balaton parton? Ha ez az, amit keresel, körültekintően kell eljárnod. Egy lakás... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 184

Átlagos értékelés: 4.8