notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Vízkőlerakódás ellen tippek: házi praktikák makacs vízkőlerakódás ellen

hirdetes

Makacs vízkő ellen: hatásos házi praktikák, hogy ne kelljen a vízkőlerakódás miatt bosszankodnod

CZs

A vízkő bármire rátelepedhet, ami vízzel érintkezik, ráadásul Magyarország legtöbb részén különösen kemény a víz, így gyakorlatilag az összes háztartásban problémát jelent a lerakódott vízkő, amivel háziasszonyok ezreinek kell megküzdenie. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány szuper hatásos házi praktikát, amik megkönnyítik a vízkő ellen folytatott harcot.

Tippek vízkőlerakódás ellen

Mielőtt nekiveselkednél

Mielőtt egy lángszóróval és egy óriási baltával nekiveselkednél a sok sikertelen próbálkozás után, egy valamire szeretnénk felhívni a figyelmed. Sok olyan, csodákat ígérő tisztítószer van a piacon, amikkel talán már te is találkoztál. Ezek gyakran semmit sem tudnak kezdeni a fehér, poros vízkő réteggel, ellenben megsértik a csap, a csempe, a kád, a zuhanytálca, stb. felületét. Ezek gyakran több bosszúságot okoznak, mint amennyi hasznunk lenne belőlük, ezért mi a hatásos és természetes megoldásokra szavazunk. Ezekből hoztunk most el néhányat!

Az ecet

Mi mással kezdhetnénk ezt a felsorolást, mint az egyik leghatásosabb természetes tisztítószerrel, az ecettel? Az ecet a legjobb barátod lehet a vízkő ellen folytatott harcban, legyen szó vízforralóról, fürdőszobai vagy konyhai eszközökről, szaniterekről, stb. Én személy szerint nem szoktam higítani az ecetet, egyszerű, 20%-os házi ecetet használok azokra a felületekre, amik vízkövesednek. Kb. fél órát hagyom rajta állni, majd egy szivaccsal alaposan letörlöm róla. A tökéletes végeredmény garantált!

hirdetes

A citrom

Vagy grapefruit, hiszen mind a kettő nagyon hatékony. Célszerű egy kanál sóval erősíteni a hatást, de egy kanál ecetet is önthetsz az elegybe. Hagyd, hogy egy rongy felszívja a citrom-só-ecet keveréket, és tedd azt a vízkőtelenítést igénylő területre. Hagyd hatni egy-másfél órát, majd töröld át a felületet, és kész is!

A kóla

Sok benne a foszfor és a sav, így nagyszerűen felveszi a kesztyűt a vízkő ellen. A fenti rongyos megoldás ezesetben is jó lehet, de át is dörzsölheted a felületet vele. Persze kérdés, hogy mennyire tesz jót a szervezetünknek, ha a vízkővel is hatékonyan felveszi a harcot. Mindenesetre mi inkább használjuk tisztítőszerként, mint üdítőként.

hirdetes

A szódabikarbóna

Azon gondolkodtam, amikor ezt a listát összeállítottam, hogy csak az elmőlt hónapból legalább 10 olyan esetet fel tudtam sorolni, amikor szódabikarbónát használtam a háztartásban valamire. A szódabikarbóna gyakorlatilag mindenre IS jó, igazán meglepődnénk, ha éppen a vízkőoldás esetében okozna csalódást. De nem okoz, hiszen egy kis ecettel összekeverve nagyon jó súrólószert kapunk. Alaposan dörzsöljük át vele a felületet, majd hagyjuk hatni fél órát, végül forró vízzel öblítsük le. Nem lesz rá panasz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

házias étterem

Otthonunk melegségét és gyermekkorunk hangulatát hivatott életre hívni minden házias... Tovább

Akácfa oszlop

Kérgezett vagy szíjácsmart akácfa oszlop? Az első sokunk számára ismerősen cseng,... Tovább

Tovább a lexikonra
Színes ötletek