notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Hálószobai világítás ötletek

hirdetes

Így alakítsd ki a világítást a hálószobában!

Ságodi Anikó

Legyen szó akár egy kisebb hálófülkéről vagy egy tágas helyiségről, valószínűleg nem csak alvásra használjuk a hálószobát. A sötét háló tökéletes az alváshoz, de jó megvilágítással egyedi hangulatot alakíthatunk ki. Sokféle világító test közül választhatunk legegyszerűbbtől a legmerészebbig, elérhetünk visszafogott vagy épp drámai hatást. Segítünk eldönteni, hogyan válasz!

Hálószobai világítás ötletek

Az American Lighting Association (mert bizony létezik ilyen is) megfogalmazta azokat az irányvonalakat, amiket figyelembe kell vennünk, ha a világításról van szó. 

 

1. Mielőtt választanánk, nézzük meg alaposan a szoba elrendezését. Itt fontos szerepet kap a bejárat ajtó és a bútorok elhelyezése is, hiszen mindkét helyen biztosítanunk kell fényforrást.
 
2. A belmagasság határozza meg, hogy épp magas lábakon álló lámpákat vagy süllyesztett világító testeket válasszunk. Ha lehet, inkább kerüljük nagy lámpákat, és a kisebb, esetleg süllyesztett változatokat preferáljuk.
 
3. Figyelembe kell vennünk mindennapi szokásainkat, hogy szoktunk-e olvasni vagy épp öltözködni a hálóban. Ez azért fontos, mert a lámpáknak elég magasnak kell lenniük, vagy elég magasan kell szórniuk a fényt, hogy minden zugot bevilágítsanak. A számítógépnek, a varrógépnek vagy az olvasó saroknak irányított fényre van szüksége. A pihenő részeken, ahol csak lustálkodni szeretnénk lágyabb, árnyaltabb fényeket alkalmazzunk.
 
4. A kevésbé átlátszó lámpaburák sötétté teszik a teret, így lehet, hogy mutatós egy lámpa, de nem elég funkcionális. Válassz lágyan szórt fényűt. Kapcsolgasd ki-be, és nézd meg, hogy nem lesz-e túl nehéz kezelni, ha épp az ágyban vagy. 
 
5. Ne rakj közvetlenül az ágy fölé lámpatestet. Nem túl jó, ha az ágyban fekve egyenesen bele kell nézned. A direkt fény helyett a fejrésszel egy szintben rakd a lámpát. 
 
6. Sokkal praktikusabb, ha nem csak egy fényforrást használunk. Még mindig jobb több lámpatestet kevésbé erősebb fénnyel bekapcsolni, mint egyet nagyon erős fénnyel. 
Hálószobai világítás ötletek
7. Használjunk fényerő szabályozókat, a lágyabb fények megváltoztatják a szoba hangulatát. Gondolkodjunk el a színes izzókon is. 
 
8. A szekrények környékén kötelező a jó világítás, hiszen nincs annál idegesítőbb, mikor nem találod, amit keresel. A ruhák biztonsága érdekében a szekrény felső peremétől kb. 12 cm-re helyezzük az égőt. Jó megoldás lehet a fénycső, ami sok fényt ad, energiatakarékos és a szekrénybe is beépíthető, ráadásul a ruhák színe is jobban látszik mellette.
 
9. Ha szeretünk az ágyban olvasni, a fejvég melletti lámpánk legyen változtatható- és irányítható fényű. Figyeljünk rá, hogy ne egyenesen a szemünkbe világítson, de a mellettünk alvót se zavarja. És persze a kapcsolót is karnyújtásnyira helyezzük el, így kényelemesen lekapcsolhatjuk az éjszaka közepén is. 
 
 
Összesítsünk:
 
1. Legyen elég fény az öltözködéshez, magában a szekrényben és a szerkény körül is, és ne hagyjuk ki a fiókokat sem.
2. Tegyünk olvasólámpát az ágy mindkét oldalára.
3. Legyen szórt fényt biztosító lámpatestünk is.
4. Rakjunk lámpát a bejárati ajtó mellé és a sötét sarkokba is.
5. Használjunk fényszabályozót. 

Forrás: www.elledecor.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Falfesték

A falfesték falak dekorációs bevonatára szolgáló anyag. Megkülönböztetünk... Tovább

Létra

Egy régi létrából nagyon szép dekorációt lehet készíteni a lakásunkba, a létra, mint... Tovább

Tovább a lexikonra
Hálószoba