notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Győri Pálinkafesztivál 2017.

Győri Pálinkafesztivál 2017. Magyar Hagyományok Fesztiválja

2017 Szeptember 15.


Hungarikumok legjavát ehetjük, ihatjuk. Pálinkafesztivál, Néptánc, Népzene ünnepe vár minden kedves érdeklődőt 2017. szeptember 15-17. között Győrben.


Győr belvárosában szól majd népzene, néptáncbemutatók váltják egymást, színvonalas folklór program várja a vendégeket. Eközben kézműves vásár, lacikonyhák és pálinkabódék kínálata gondoskodik a jó hangulatról. A jókedvet többek között finom pálinkák is biztosítják.

 

 

Programok

2017. szeptember 15. péntek

17.30
Csángálló zenekar felvonulása a Megyeháza - Baross út - Dunakapu tér útvonalon

18.00
Megnyitó

18.10.
„A függöny felgördül”

Népszerű musical slágerek a Magyar Honvédség Központi Zenekar előadásában
Közreműködik Ress Hajnalka és Egyházi Géza a Madách Színház magánénekesei, valamint Bánfi Csaba őrmester, a MH Központi Zenekar énekese.

20.00
Kodály útjain
A Tiszta Forrás Zenekar és a Szökős Néptáncegyüttes műsora a Kodály-emlékév alkalmából

Kodály Zoltán emléke előtt tiszteleg a szombathelyi ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes és a Tiszta Forrás Zenekar „Kodály útjain” című programja. A táncosok és muzsikusok közös műsorában a Kodály által gyűjtött dallamok mellett hagyományos hangszerelésben szólalnak meg a zeneszerző életművéből ismert témák, s a népzenekutató által bejárt vidékek táncai is megelevenednek.

 

TISZTA FORRÁS ZENEKAR:
Albert Szilárd – hegedű
Szász József – cimbalom, kontra
Juhász Katalin – ének
Szabó Zoltán – duda, furulya, tárogató
Havasréti Pál – nagybőgő, tekerő, gardon

ELTE SEK SZÖKŐS NÉPTÁNCEGYÜTTES:
Együttesvezető – Gaspari Gábor
Asszisztens – Takács Ádám (Vincze Ferenc-díjas)
Művészeti vezető, koreográfus – Molnár Péter (a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús Táncos)

21.30
Servet zenekar koncertje & táncház

A Servet zenekar moldvai autentikus csángó népzenét játszik. A Servet szó jelentése ünnepi szőttes, melyet templomban, jeles napokon, esküvőkön és ünnepekkor hordtak a moldvai magyarok. A zenekar tagjai a Kárpát-medence különböző településeiről érkeztek Budapestre. A moldvai zenét öreg mesterektől, felvételekről, és népzenei táborokban tanulták, s valamennyien aktív tagjai a táncház-mozgalomnak.

Fellépő tagok:

Kovács Krisztián – furulya
Markó Botond – hegedű
Molnár Bálint – koboz
Tímár Márton - nagybőgő

 

 

2017. szeptember 16. szombat

10.30
Néptáncfelvonulás a Megyeháza – Baross utca – Dunakapu tér útvonalon


14:00
Reformkori Hagyományőrzők Társasága, Balatonfüred ének, zene, tánc és viselet-bemutató
A Reformkori Hagyományőrzők Társasága 2005-ben alakult, azzal a szándékkal, hogy Balatonfüred város reformkori hagyományait felélessze, ápolja és továbbörökítse.
Elnök Asszony: Schindele Györgyné

15.00
Néptáncfesztivál

17:30
TATROS együttes koncertje

„Fő feladatunknak tekintjük a csángók archaikus zenei dialektusának hű megőrzését, közvetítését, tanítását. Fontosnak és nagy szerencsének tartjuk, hogy eredeti helyszíneken, autentikus zenészektől tanulhattunk, mivel elsődleges célunk, hogy ezen az ízes tájnyelven a lehető leghitelesebben szólaljunk meg.”
Közreműködik: Petrás Mária, Prima Primissima és Magyar Örökség díjas népdalénekes

19.30
A X. Győri Pálinkafesztivál díjainak átadása

19.35
Nikola Parov Quartet

Közreműködik: Herczku Ágnes népdalénekes

Herczku Ágnes és Nikola Parov a magyar népzenei, világzenei élet megkerülhetetlen személyiségei. Műsorukban Herczku Ágnes Bandázom című CD-jének, valamint Tüzet viszek című hagyományőrző albumának dalai mellett az aranylemezes, többszörös Fonogram-díjas szerzőpáros saját szerzeményei, világzenei feldolgozásai szerepelnek. Előadásukban a magyar és a balkáni népzene új értelmezést nyer.

A műsorban Herczku Ágnest és Nikola Parovot, Pálházi Bence hegedűn és Herédi Zsombor harmonikán kíséri.

A szerzőpáros legutóbbi Bandázom című lemeze, amelynek megálmodója, zeneszerzője, hangszerelője és producere Nikola Parov, a hazai elismerések mellett számtalan nemzetközi sikert ért el: két hónapon át szerepelt a világ legrangosabb világzenei listáján, a World Music Charts Europe-on.

21.30
Freddie ÉLŐ nagykoncert

Fesztiválok és szabadtéri rendezvények állandó résztvevője. Csodák című dalához, amely a rádiós listák alapján jelenleg a legnépszerűbb magyar dal videoklipet is forgatott, amelyet rekord idő alatt már több, mint 1.000.000-an megtekintettek! A megújult 2016-os Comet díj győztese az év legjobb dala kategóriában! A Petőfi Rádió Magyar Zenei díj 2016-os év felfedezettjének járó kategória győztese.  2016-ban Pioneer című dalával képviselte Magyarországot a stockholmi Eurovíziós dalfesztiválon. 2016-ban A Dal című műsor nyertese. 2016-ban az Instyle Awards év felfedezettje kategória nyertese, míg 2017-ben A legstílusosabb férfi kategória díjazottja. 2016-ban a NAGY-SZÍN-PAD tehetségmutató verseny résztvevője és ezáltal az összes nagy hazai fesztivál fellépője volt. 2015-ben Mary Joe című dala a Petőfi Rádió hallgatói szavazatai alapján a nyár hivatalos slágere volt. A Class Fm-en három hétig vezette a toplistát magyar dalként, amelyre 2011 óta nem volt példa.

 

 

2017. Szeptember 17. vasárnap

11.00
Korpás Éva és zenekara
Csiteri-Csiteri csütörtök, népzenei műsor gyerekeknek
Az interaktív műsorban az erdélyi, felvidéki magyar népzene legszebb dallamai csendülnek fel, számos népdal, mondóka, gyerekjáték és muzsika eleveníti fel a régi falusi világot.
A koncert közreműködői:

Korpás Éva – ének
Horsa István – hegedű
Hegedűs Gergely – hegedű
Hanusz Zoltán – brácsa
Lelkes Tibor – nagybőgő

14.00
Tázló együttes koncertje

A budapesti Tázló együttes moldvai csángó népzenét játszik. A táncházakra jellemző felállásban. A moldvai magyarok zenéje energikus és magával ragadó; táncritmusai és lírai dalai a régmúlt hangulatát idézik. Koncertműsorunk a csángó dallamokból szabadon építkezik. Feldolgozásainkban a hagyományos zenei anyag modern hatásokkal ötvöződik.

Fellépő tagok:
Draskóczy Lídia – hegedű
Enyedi Ágnes – ének
Benke Félix – dob, doromb, levélsíp, tilinka
Németh László – koboz
Sófalvi Kiss Csaba – furulya, kaval, tilinka

15.30
Góbé zenekar koncertje
A hattagú budapesti Góbé zenekar a Kárpát-medencei népzenei hagyományt szabadon variálja, lazán és izgalmasan kapcsolja a jazz, a blues, a reggae és a klasszikus zene elemeivel. Dalaik arányérzékről, iróniáról tanúskodnak, jól kihasználják a különböző műfajokban rejlő energiákat, hangulatokat. Egyaránt otthonosan mozognak a belvárosi klubokban, táncházakban és a fesztiválokon. Produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folkos, s a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan. Céljuk, hogy divatba hozzák a népzenét, új és mindenki számára élvezhető formában.  Kiss-B. Ádám, a zenekar prímása így fogalmazott meg egy interjúban: „Legszívesebben ilyen zenét hallgattunk volna. Mivel nem találtunk ilyet, ezért megcsináltuk mi.”

Fellépő tagok:
Kiss-B. Ádám – hegedű, brácsa, ének
Vizeli Máté – brácsák, hegedű, gitár,koboz, vokál
Egervári Mátyás – cimbalom, brácstambura, fúvós hangszerek
Csaszyni Imre - basszprímtambura, ének, vokál, brácsa
Tímár Márton – nagybőgő
Czupi Áron – dob, ütőhangszerek, ének

17.00
SEBŐ 68
A Sebő-együttes műsora

„Műsorunkban szeretnénk felidézni a hatvanas évek végének izgalmas pezsgését, a beat és a költészet egymásra találását. Bemutatjuk a folyamatot, ahogy a magyar népzene megismerése megváltoztatta városi fiatalság gondolkodását.

Ehhez segítségünkre vannak kiváló szerzőink: Horatius, Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Berzsenyi Dániel, József Attila, a kortársak közül pedig Weöres Sándor, Nagy László, Orbán Ottó, Varró Dániel és Kovács András Ferenc, az ő verseikből válogatunk.”

Sebő Ferenc első dalait 1968-ban írta. Művészeti tevékenységét többek között Állami-díjjal, Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, Pro Cultura Urbis díjjal és 2012-ben a Kossuth-díjjal jutalmazták. 2014 óta a Nemzet Művésze.

19.30
Lóci játszik zenekar
A Lóci Játszik zenekar története három éve kezdődött, amikor Csorba Lóci névadó frontember, a VAN című mozi filmzenéjével megalapozta a közönség és a szakma figyelmét, ezt követte a Ki Mit Tube és a Cseh Tamás Program elismerése. 2015-ben megjelentették a “Hadd legyek arról híres…” című lemezüket, sikeresen turnéztak a Margaret Islanddel közösen, tavaly fölényesen megnyerték a Veszprémi Utcazene Fesztivál közönségdíját.

A 2017-es év elég jól indult a zenekarnak, hiszen megnyerték a Fonogram “Év Felfedezettje” címet , majd a Szigetes Fesztiválok rangadóját, a NagySzínPadot is.

Aki egyszer elmegy egy Lóci koncertre az szinte egyből rajongóvá válik, és a kibontott csokornyakkendős csapat fellépésein, személyesen is átélheti a közönség, hogy milyen az, amikor a Lóci Játszik.

Fellépő tagok:
Csorba Lóci - basszusgitár, ének
dr. Dobozy Ágoston – zongora
Fülöp Bence – gitár
Fábián Tibor – dob
Seress Bence – szaxofon
Rácz Dániel - trombita

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!


címkék: Nyaralás, hotelek, Természet, Utazás