notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

gyertyaviasz eltávolítás; gyertya felhasználás; gyertyaviasz kiszedése

hirdetes

Így lehet eltávolítani a viaszt a gyertyatartóból könnyedén és újrafelhasználni

NA

Ha gyorsan elégeted kedvenc illatos gyertyáidat, az üvegedények kidobása csak egy pazarló érzésnek tűnhet. Szerencsére rengeteg lehetőség kínálkozik a gyertyatartók újrahasznosítására akár új gyertyák készítésére, akár tárolóként való felhasználására vagy bármilyen dekorációként. Először azonban el kell távolítani a viaszt a tartályból. Tanuld meg, hogyan szedhetsz ki a viaszt a gyertyatartóból néhány háztartási cikk segítségével. Miután eltávolítottad a maradék viaszt, fényesítsd ki a tartályt tisztítási tippjeink segítségével, mielőtt újra felhasználnád otthonodban.

Gyertyaviasz eltávolítása

Így távolítsunk el a gyertyaviaszt egy tégelyből forró vízzel

Ez a módszer széles szájú gyertyáknál működik a legjobban. Helyezd az elhasznált gyertyát egy védőfelületre, például egy konyharuhára vagy egy edénytartóra.

1. lépés: Adj hozzá forrásban lévő vizet

Forralj fel annyi vizet, hogy megtöltsd a gyertyatartót, majd öntsd az edénybe, és hagyj 3 cm a tetején. A víz megolvasztja a gyertyaviaszt, amitől az a tartály felszínére úszik.

2. lépés: Távolítsd el a viaszt

Hagyd teljesen kihűlni, mielőtt eltávolítod a viaszt. Szűrd le a vizet és a megmaradt gyertyadarabokat. Dobd el vagy őrizd meg a viaszt a jövőbeli projektekhez. Győződj meg róla, hogy minden viaszmaradvány kikerült a mosogatóból, mielőtt kihúzod a lefolyódugót, mert a viasz eltömíti a lefolyót.

3. lépés: Hagyd ázni az edényt

Egy másik stratégia a maradék viasz kiszedésére a gyertyatartóból az, hogy az edényt meleg vízbe áztatjuk. Dugj be egy lefolyódugót, és töltsd meg a mosogatót meleg vízzel. Távolítsd el a fedelet, ha van, és hagyd a nyitott gyertyatartót 30 percig a mosogatóban állni. A víz felszabadítja a viaszt a tartály alján, és megkönnyíti a kihúzását. Ne feledd, hogy ezzel a módszerrel valószínűleg eltávolítod a címkét az edényről.

hirdetes

Hogyan tisztítsunk ki egy gyertyatartót a fagyasztóban?

hirdetes

Egy másik tuti gyertyaviasz eltávolítási módszer a fagyasztás, amely zsugorítja a viaszt. Kezdd azzal, hogy egy elhasznált gyertyás üveget egy éjszakára a fagyasztóba helyezel. Reggel vedd ki a tartályt a fagyasztóból, és fordítsa meg – a viaszcsomónak azonnal ki kell esnie. Ha nem, egy kanállal vagy vajkéssel nyomd le a viasz egyik sarkát, hogy felemeld és eltávolítsd.

Hogyan távolítsuk el a gyertyaviaszt hajszárítóval?

Hajszárítót gyakran használnak a gyertyaviasz eltávolítására a szőnyegről. Az elhasznált gyertyák viaszának lágyítására is használhatók eltávolításhoz. Fogd a gyertyát egy sütőkesztyűvel tartva. Kapcsold be melegen a hajszárítót, és melegítsd fel vele a gyertyaviaszt oldalról és alulról. Miután a viasz puha tapintású lett, emeld ki vagy kapard ki a tartályból egy vajkéssel.

Hogyan tisztítsuk meg a gyertyatartókat?

Miután eltávolítottad a viaszt a gyertyatartókból, előfordulhat, hogy meg kell tisztítanod az üvegen maradt viaszmaradványokat vagy kormot. Ehhez meleg vízzel, szappannal és szivaccsal tisztítsd meg a tartályt, mielőtt törölközővel vagy papírtörlővel szárazra törölnéd. 

A megmaradt gyertyaviasz és tartályok újrafelhasználása

Teljesen új gyertyát készíthetsz, ha kitisztított üvegeket és maradék viaszt használsz. Keverd össze a viaszdarabokat (lehetőleg hasonló illatúak és színűek) egy mikrohullámú sütőben használható edényben, és hevítsd egy perces lépésekben 60 százalékos teljesítménnyel, amíg a viasz megolvad. Helyezz egy friss kanócot a használni kívánt tégely(ek)be, és öntsd az olvasztott viaszt az edénybe, miközben a kanóc hegyét megfogod. Hagyd lehűlni szobahőmérsékletre, mielőtt 10 percre a hűtőszekrénybe helyezed.
Alternatív megoldásként újra felhasználhatod a gyertyatartókat irodaszerek, kézműves kiegészítők vagy fürdőcikkek, például vattakorongok vagy hajkötők tárolására. Használj nagy üveg gyertyatartókat virágtartóként vagy vázaként.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Enteriőr

Az enteriőr jelentése: építmények belső tere, helyisége és annak berendezései.... Tovább

Fürdőszoba

A fürdőhelyiség a hivatalos nyelvhasználatban az egészségügyi helyiségek közé... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció