notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így hat a fiatal korosztályra a vírus.

hirdetes

Gyerekekre és a fiatal felnőttekre is veszélyes a vírus

Bettina

Még mindig kevés az információ ahhoz, hogy tudjuk mik a jó korlátozások a vírus miatt. Azt tudjuk, hogy a gyerekek hordozzák a legjobban a vírust, de rájuk hat a legkevésbé veszélyesen. Viszont ők viszik haza a szülőknek, nagyszülőknek. Hol lesz a vége? 

vírus terjedése

Az influenza járványok egyik legfőbb tulajdonsága, hogy azokat főként a gyerekek mozgatják. A fertőzést tehát leginkább ők hozzák haza, az iskolák időszakra való lezárása segíthet ennek a megfékezésében. Igaz, hogy a COVID-19 nem egy influenza, de amíg nincs erről pontosabb és tágabb ismeretünk, akkor az eddigi tapasztalatainkra kell támaszkodni. Sokszor hallani, hogy “ez csak egy influenza”, mert leginkább ahhoz hasonlít. Okozhat virális tüdőgyulladást,lázzal, levertséggel, izomfájdalommal jár és cseppfertőzéssel terjed. Innen indult, hogy a vírus megfékezését is hasonló eszközökkel próbáljuk meg: zárjuk be az iskolálat. Ennek a kijelentésnek a megalapozására viszont nincs elég adat továbbra sem.

Gyerekekért való aggódás. Természetes dolog, hogy sokkal jobban aggódunk gyermekeinkért, a jövő generációjáért. Az utolsó nagy világjárvány, az 1918-19-ben tomboló spanyolnátha a gyerekek és a 20 éves kor feletti felnőtteket súlytotta a legrosszabbul, viszont a 65 év feletti embereket kevésbé érintette. Volt azóta több influenzajárvány, de ilyen világszinten elterjedt nem. 

hirdetes

A gyerekek a társadalomban egy könnyen és egységesen kezelhető réteg, mert pontosan tudjuk, hogy 6-18 éves korig hol tartózkodnak. Az lenne a legjobb ha ismernénk azokat a veszélyeket amiknek ki vannak téve egymás között, mert akkor ezt egységesen lehetne meglépni, de eddig az egyetlen egységes lépés ami hatásosnak tud bizonyosulni az, hogy online oktatás van a diákok, bár az általános iskolások még mindig járnak iskolába. Azt tudjuk, hogy a zárt helyek kerülendőek és ide vannak sorolva az osztálytermek is. 

hirdetes

A gyerekek is lehetnek betegek, de elképzelhető, hogy mind ez tünet nélküli. Szögezzük le: a gyerek ugyan úgy elkaphatja mint egy felnőtt és lehet tőle beteg, de sokkal kisebb a súlyos kockázat következménye, mint a felnőtteknél. Amerikai adatok szerint a március-szeptember időszakban: 277 285 iskolás korú fertőzött 1,2 százaléka került kórházba és ebből  0,1 százalékuknál volt szükség intenzív osztályon való kezelésre. 51-en meghaltak, ami kevesebb, mint 0,01 százalék. 

A fiatal felnőttek terjesztik legjobban az aktív fertőzést. Akik már nem számítanak gyereknek, a 18-21 éves korosztályról igazán érdemes szót ejteni. Ebben a korosztályban elég jól ismert a járvány terjesztésében betöltött szerepe. Szinte mindenhol ismert volt, hogy a járvány terjedése a huszonéves korosztály terjesztésével indult be. Az USA-ban auguszusban és szeptemberben hatalmasat nőtt a fiatal felnőttek fertőzött száma. Az egyetemi kampuszok kollégiumai, a sportlétesítmények a vírus tökéletes gócpontja volt. Az augusztusi nyitást követően az egyetemeken elég volt 2 hét, hogy nagyot ugorjon a fertőzöttek száma. Jelenleg az egyetemek is online tartják az órákat. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Drapéria

Elrendezett textília; ízléssel, művészi módon elrendezett, gyakran redőkbe szedett szövet,... Tovább

Szúnyogriasztó

Házilag sokkal jobb, kellemesebb illatú és vegyszerektől mentes szúnyogriasztót... Tovább

Tovább a lexikonra