notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így vedd rá gyerekeidet, hogy kitakarítsák a szobájukat: a gyerekek is ki tudják takarítani a szobájukat és el tudnak pakolni maguk után!

hirdetes

Így vedd rá gyerekeidet, hogy kitakarítsák a szobájukat

NA

Tanítsd meg gyermekeidnek, hogyan takarítsák ki a szobáikat. A saját gyerekem miatt tudom, hogy nehéz lehet pontosan megtanítani ezeket a készségeket anélkül, hogy ne az érezzem, hogy állandóan nyaggatom őket és ugyanazokat mondom el és a gyerekek se annak vegyék, hanem inkább azt érezzék, részesei a családnak és nekik is vannak feladataik, mint mindenki másnak. Célunk a jó munkamorál és a takarítás megtanítása, és a jól végzett munka után érzett elégedettség érzése. 

Gyerekszoba kitakarítása

Segíts nekik

Kisebb gyerekeknek érdemes segíteni, ezzel önbizalmat adsz nekik és nem tűnik a rendrakás lehetetlen feladatnak. Mindannyian tudjuk, hogy sokkal könnyebb (és szórakoztatóbb) rendetlenséget csinálni, mint kitakarítani. Néha a gyerekeknek csak egy kis plusz segítségre és motivációra van szükségük a feladat elvégzéséhez.

Adj nekik irányt

Gyakran mondjuk: "Takarítsd ki a szobádat!" És persze a gyerekek tudják, hogyan kell kinéznie a szobának, ha tiszta, de tudják, hogyan lehet eljutni odáig? Adj nekik irányt, hogy megszokhassák, mit kell tenniük a szoba tisztán tartása érdekében.
Kezdetben előfordulhat, hogy le kell ülni velük a szobában, és meg kell mondania gyermekeidnek, hogy tegyék vissza a játékaikat és a könyveiket a helyükre. Amikor befejezték azok felvételét, adj nekik további utasításokat, például: „tedd a ruháidat a szennyeskosárba”.

Adj az életkoruknak megfelelő munkát

Nagyszerű lenne, ha a kétéves gyermeked kiiktathatna néhány tételt a háztartási feladatok ütemtervéből azzal, hogy felporszívózza a szobáját, de ez nem reális egyelőre. Add ki az életkoruknak megfelelő házimunkát, amelyet gyermekeid valóban elvégezhetnek.

hirdetes
Még a legkisebb gyerekek is segíthetnek. A kisgyermekek zoknival a kezükön porolhatják le szobájukat, ami még vicces is lesz így nekik. Az óvodások elkezdhetik megtanulni, hogyan kell megágyazni. Gyermekeid 20 perc alatt rengeteg takarítást végezhetnek el, csak legyél türelmes velük, és győződj meg arról, hogy olyan feladatokat osztasz ki, amelyeket valóban el tudnak végezni.

Készíts ellenőrzőlistát

Ha a gyermekeid tudnak már olvasni, készíts lépésről lépésre ellenőrzőlistát arról, hogy mit kell tenniük. Amikor befejeznek egy feladatot, jelöljenek be egy pipát a négyzetbe.
A kisebb gyerekek is használhatnak ellenőrzőlistát, ha játékosan, rajzolva magyarázod el nekik.

Változtasd a takarítást játékká

Valószínűleg nem úgy gondolod, hogy a takarítás szórakoztató tevékenység. A gyerekeid sem. A takarítást alakítsd játékká, hogy szórakoztató legyen. Állíts be ébresztőt a telefonodon, és ha cseng, akkor addigra kész kell lenniük egy falattal. Nem kell sok ahhoz, hogy a takarítást szórakoztatóvá tegyük a gyerekek számára, és ez jelentősen megváltoztathatja a segítségnyújtással kapcsolatos hozzáállásukat.

hirdetes

Ösztönzés

Lehet, hogy nem akarod megvesztegetni a gyerekeidet a takarítással kapcsolatban, de az ösztönzők felajánlása működik. Pénzt vagy édességet azonban nem kell adnod, ennél van sokkal jobb módja is az ösztönzésnek. Ha családi film estet tervezel, kérj meg mindenkit, hogy vegye ki a részét a takarításból. Az ösztönző a film és popcorn lesz. Az eredmény egy tiszta ház és egy jól megérdemelt családi időtöltés a film alatt.

Elengedés

Egy gyerekes házban sosem lesz sokáig nagy rend. Tele van játékokkal, és ahogy egy rendetlenséget kitakarítunk máris jöhet a következő dolog, amit el lehet pakolni.
Néha egyszerűen el kell engedned. Tegyél babalépéseket, hogy rendbe tedd otthonodat. Ne várd el a kicsiktől, hogy egyszerre több szobát, vagy akár fél szobát takarítsanak ki. Gyerekek, és bár a takarítás során megtanulhatják a felelősséget, soha nem lesznek olyan hatékonyak, mint egy felnőtt. A házad egyszer csendes és tiszta lesz. És hiányozni fog, hogy a gyerekeid újra olyan kicsik legyenek, és minden nap rendetlenséget csináljanak. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Panorámás lakás

A lakásvásárláskor több szempont is van, amit keresnek a vásárlók, ilyen a panoráma is. Egy... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyerekszoba