notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Hogyan tegyük biztonságossá otthonunkat gyermekünk számára? - I. rész

hirdetes

Hogyan tegyük biztonságossá otthonunkat gyermekünk számára? - I. rész

A gyerkőcök elesnek, elcsúsznak, felborulnak, néha fenékre ülnek. Ez mind hozzá tartozik a gyermekkorhoz, a legtöbb ilyen kis akciójukat nem tudjuk előre kivédeni. Azonban akad néhány olyan dolog, amire ha odafigyelünk otthonunk berendezésekor, akkor jelentősen csökkenthetjük a sérüléseik komolyságát, illetve fokozhatjuk a komfortérzetüket annak érdekében, hogy minél önfeledtebben élhessék meg ezeket a csodás éveket. 

Gyerek barát otthon

Ha még nem vagyunk gyakorlott szülők, nem is gondolnánk mennyi mindenre kell figyelnünk a lakás berendezésekor, ha minimalizálni szeretnénk a gyermekünkre nézve veszélyes pontok számát. Ezek nagy részébe előre bele sem gondolunk, hiszen számunkra felnőttek számára ezek többnyire nem jelentenek kockázatot,de nézzük sorban:  

Kezdjük az elején, a bejáratnál. Amikor indulunk, vagy akár épp hazaérünk, a kiscipőt le kell venni és mondanom sem kell, hogy praktikusabb ha közben le tudjuk ültetni őket. Ezért az előszobában akár mobil, akár fix bútor is, de legyen egy ülőke. Mi amikor tervezünk, a megbízóinknak mindkettőt szoktuk javasolni, nyilvánvalóan összhangba hozva a felnőttek igényeivel. A legideálisabb megoldás, amikor van egy normál ülésmagasságú (kb. 44-46 cm) felnőtteknek szánt ülőkénk, ez lehet ülőpad, szék, puff bármi. Ide mi is le tudunk ülni, amikor szükséges, viszont gyermekünket is ide tudjuk ültetni, amikor öltöztetjük. Ha emellett elfér még egy kicsi sámli, kis babzsák vagy bármi, amire ő magától is le tud ülni, az pluszban jó. Önállóságra ösztönözhetjük ezzel is. Arra viszont ügyelnünk kell, hogy ha olyan könnyű a kis sámli, hogy ő is el tudja tolni, akkor az ajtót is kinyithatja, arra ráállva, ha már elég ügyes. Ajtótípustól is függ ez a kérdés. Gondoljuk tehát végig és válasszuk a hozzánk és a gyermek korához illő megoldást.

Biztonság a konyhában

hirdetes

A következő lépés a konyha. Erről a részről talán külön cikket is érdemes írni pontosan kifejtve a részleteket, de most nézzük a legfontosabbakat. Ami a legkardinálisabb kérdések egyike az a fiók és polc kirámolása. A következményeket mindenki el tudja képzelni. Megsérülhetnek, ha magukra húznak egy nehezebb edényt, kihúzhatják a gyógyszeres fiókot, de könnyedén megoldhatják a tányér garnitúránk cseréjét is, ha éppen nem figyelünk rájuk 1 pillanatra. Ezt megelőzendő érdemes a fiókokra és ajtókra gyerekzárakat helyezni, rengeteg helyen lehet találni megfelelő zárakat, de én a Biztonság Guru webshopját ajánlom mindenkinek, mivel itt megtalálhattok mindent egy helyen és még olcsóak is a termékek, kattints ide és tekintsd meg te is ajánlatukat!

Gyerek barát otthon

Az egyik fő veszélyforrás a sütő és a tűzhely. A sütőnél arra kell ügyelnünk, hogy olyan típust válasszunk, aminek nem melegedik át az üvege, ezt a termék specifikációnál hideg frontfelület címszóval jelzik. Emellett az is előnyt jelent, ha süllyeszthető gombos kivitelt választunk, így kisebb az esélye, hogy egy óvatlan pillanatban eltekerik a hőfok szabályzót és odapörkölnek a lazacnak a tudtunk és belegyezésünk nélkül. Természetesen, ahol megoldható, hogy a sütő toronyba kerüljön és ezáltal magasabbra, akkor az az egyszerűbb és biztonságosabb megoldás.

Főzőlapok közül érdemesebb a villany főzőlapokat választani és ezzel már legalább a nyílt lángtól megóvtuk őket. A modern főzőlapok gyerekzárral, vagyis üzembe helyezési zárral vannak ellátva, ami megakadályozza a nem szándékos bekapcsolást. Ezen felül a főzőlaphoz védőrácsot is beszerezhetünk, ami megakadályozhatja a kicsiket abban, hogy elérjék és magukra rántsák a forró edényt.

hirdetes
Gyerek barát otthon

Nagyon sok háztartásban a konyhai eszközök, robotgépek, kávé és teafőzők folyamatosan áram alatt vannak, nem húzzuk ki őket, hiszen rendszeresen használjuk. Azonban, ha felmásznak a pultra egyből kész lehet a baj, ha bekapcsolják a turmixgépet vagy csak a kávéfőzőt, ami felforrósodhat, tehát szokjunk rá, hogy inkább kihúzzuk őket a konnektorból, amikor nem használjuk. A késeket inkább gyerekzárral ellátott felső fiókokban tároljuk, mint a pulton. A konyhához érdemes füstérzékelőt szereltetni, ez az egész család biztonságát is szolgálja.

Sütés főzés a kicsikkel

Ha gyermekünk szeret velünk tenni venni a konyhában szerezzünk be erre az esetre egy kicsi sámlit, amire ráállva segíthetnek tésztát gyúrni, vagy sütemény formákat szaggatni,  díszíteni. Persze arra ügyelnünk kell, hogy amikor nincs használatban a kis szék, akkor el tudjuk tenni egy biztonságos helyre, például a spájzban a legfelső polcra és csak akkor vegyük elő, amikor mi is azt szeretnénk, hogy elérjék a pultot. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Roló

Ablak elfedésére használható, az ablak tetején rúdra feltekercselt, onnan lehúzható,... Tovább

Felújítás

A felújítás vagy renováció a létező építmények, régi bútorok, tárgyak megjavításának... Tovább

Tovább a lexikonra
Lakberendezési ötletek