notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Muskátli gondozása: 5 tipikus hiba a muskátli gondozásával kapcsolatban, amit jó, ha te nem követsz el!

hirdetes

5 gyakori hiba a muskátli gondozásával kapcsolatban, amit jó, ha te nem követsz el!

VN

Sokan azt gondolják, hogy a muskátli igénytelen növény, és nem szükséges sok gondozás neki, ami nem is nagy tévedés. A muskátli valóban nem egy orchidea, nem igényel semmiféle különösebb szakértelmet, valamint túl sok időt sem, de azért van egy-két dolog, amire nem árt odafigyelni, ha azt szeretnénk, hogy hosszúéletű, és szép muskátlink legyen a párkányba, vagy a gangon, és a ház valódi ékessége legyen.

Tudnivalók a muskátli gondozásával kapcsolatban

#1: A túl sok táplálék sem jó amuskátli számára

Sokan hajlamosak abba a hibába esni, hogy túltáplálják a növényeket annak érdekében, hogy nehogy véletlenül alultápláltak maradjanak, azonban ez sem jó, a muskátli esetében sem. Habár a muskátli alapvetően nem kényes, és meg hálálja a tápanyagot, ha túlzásba visszük, könnyen kárt okozhatunk neki azzal, hogy a gyökerek megégnek, a tő pedig pusztulásnak indul. Ennek jelei jól láthatóak, például sárgulnak a gyökerek, vagy a virágok nehezen nyílnak, ekkor érdemes kicsit visszavenni a táplálásból. 

#2: A megfelelő fények kellenek a muskátlinak

A növények gondozása szempontjából a fényeknek nagyon nagy jelentőségük van. Vannak fénykedvelő, és kevésbé fénykedvelő növények, amik, ha nem megfelelő dózisban kapják a fényt, akkor könnyen kárászéletűvé válhatnak. A muskátli alapvetően fénykedvelő, nem véletlenül van az ablak árnyékban kiváló helyen, vagy a gangra lógatva. Még a félárnyékos helyen is látványosan kevesebb virágra kell számítani. Olyan helyet keress a muskátlidnak, ahol legalább 5 órán keresztül éri a nap, nem kell féltened a legnagyobb tűző napsütéstől sem, hiszen ezt is bírja, sőt szereti.

hirdetes

#3: A szárazságot nem tűri a muskátli

Bár a napsütést szereti, és bírja, a szárazságot nem! A kiszáradás első jelei a leveken fognak meglátszani, ha sárgulást észlelsz, azonnal növeld meg a víz mennyiségét. Egyébként napi kétszer érdemes a muskátlit locsolni, méghozzá reggel és este. Ha tűző napsütésben locsoljuk meg a virágot, akkor gyökerei kiéghetnek, sajnos nagyon sokan elkövetik ezt hibát, te kerüld el, a reggeli hűvösben, és késői órákban locsold a virágot!

hirdetes

#4: Így kell öntözni a muskátlit

Ha már az száradás, és locsolás, akkor az sem mindegy, hogy hogyan. Érdemes figyelni arra, hogy a leveleket és virágokat a lehető legkevesebb víz érje, persze eső esetében ezt nem tudod elkerülni, de legalább, ha te locsolod, akkor ne sérüljenek, szennyeződjenek.

#5: Túl öntözni sem szabad a muskátlit

Nem jó a kevés víz, de a túl sok sem! A muskátli nem szereti a pangó vizet, ezért ha túl sok víz érné, akkor ügyelj arra, hogy ne álljon az alátétben folyamatosan víz, mert ez roncsolja a gyökereket, nagy eső után érdemes erre odafigyelni! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Esküvő helyszín Budapesten

Az esküvő esetében is mint bármely rendezvénynél, a tökéletes helyszín megtalálása... Tovább

Karácsonyi ajándékutalvány

Egy karácsonyi ajándékutalvány remek ajándék lehet a fa alá, hiszen ebben az eseteben igazi... Tovább

Tovább a lexikonra