notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bemutatjuk, hogy hogyan takaríthatod könnyedén a gránit pultokat a konyhádban!

hirdetes

Így takarítsd és fertőtlenítsd a gránit pultokat konyhádban

LK

Gondolkodtál már azon, hogy mi lehet a leghatékonyabb módszer gránit pultjaid letakarítására és fertőtlenítésére? Egyesek egyszerű tisztítószereket ajánlanak, mások szerint inkább a kifejezetten gránit felületekre szánt készítményekre esküsznek, és van az a tábor is, ami ezek közül egyiket sem kedveli igazán. 

Bemutatjuk, hogy hogyan takaríthatod könnyedén a gránit pultokat a konyhádban!

A valóság az, hogy nem igazán van szükséged semmilyen különleges bolti vegyszerre ahhoz, hogy biztosíthasd gránitból készült pultfelületeid tisztaságát. Ha szeretnél elköszönni a szennyeződésektől, akkor olvass tovább!

Mit érdemes és mit nem szabad a gránit felületek tisztítása közben

 

Érdemes ellenőrizni, hogy a gránit pult megfelelően szigetelt-e.

Habár a gránit egy nagyon kemény felület, és jóval kevésbé lyukacsos a márványnál, a nem megfelelően szigetelt gránit magába szívja az olajokat, kiömlött folyadékokat és a szennyeződéseket. Pultod szigetelését egyszerűen ellenőrizheted: csepegtess egy kis vizet rá, majd vizsgáld meg néhány perc múlva. Ha a vízcseppek gyöngyözni kezdenek a felületen, akkor a szigetelés megfelelő, azonban ha eltűnnek, akkor ideje egy újabb réteg szigetelést alkalmazni a pulton.

Érdemes óvatosan bánni a felülettel.

Használj meleg vizet, enyhén lúgos mosogatószert, egy mosogatórongyot vagy mikroszálas rongyot a napi takarításokhoz.

Nem szabad erősen lúgos, vagy súroló hatású tisztítószereket és durva szivacsokat alkalmazni.

Az erősebb felülettisztító szerek, illetve a savasabb anyagok, mint az ecet, citrom, lime és bármilyen ammóniát vagy fehérítőt tartalmazó készítmény használata kerülendő. Ezek az anyagok idővel meggyengítik a gránit szigetelését. Minél erősebb a tisztítószer, annál gyorsabban megy tönkre a szigetelőréteg.

hirdetes

Szereted és igényled a tisztaságot otthonodban, de egyszereűen nincs időd vagy kedved a házimunka elvégzésére? Ebben az esetben ne akarj több felé szakadni, foglalkozz az igazán fontos dolgokkal és kérj segítséget egy profi takarító cégtől, a Kék Harmóniától!

A munkájára igényes és megbízható takarító cég szakértő személyzete gyorsan és hatékonyan látja el munkáját. Tudj meg róluk többet te is! Kattints ide a részletekért: takarítónő Budapesten.  

Bemutatjuk, hogy hogyan takaríthatod könnyedén a gránit pultokat a konyhádban!

Hogyan fertőtleníts?

Egy megfelelően szigetelt gránit felületbe nem igazán képesek behatolni a baktériumok. Egy kis forró víz és némi mosogatószer elegendő kell legyen a napi fertőtlenítéshez. Ha erősebb fertőtlenítőre van szükséged, akkor keverj össze 50:50 arányban vizet és 91%-os izopropil-alkoholt (izopropanol). Ezt a keveréket aztán egy pumpás flakonból fújd a kérdéses felületre és hagyd hatni 3-5 percig. Ezután öblítsd le vízzel és töröld le száraz, tiszta mikroszálas ronggyal. Ne használj fehérítőt és ammónia-alapú készítményeket.

Mi a helyzet a speciális gránittisztító készítményekkel?

Többféle kifejezetten gránit felületekre szánt tisztítószer kapható a boltokban. Némely többféle felületen is felhasználható készítmény állítja magáról, hogy grániton is alkalmazható. Természetesen használhatod ezeket, de nem muszáj külön megvásárolnod őket, ugyanis az alábbi módszerrel is megfelelő eredményeket érhetsz el!

hirdetes

Gránitból készült pultok tisztítása és fertőtlenítése

Amire szükséged lesz:

 • Meleg víz
 • Enyhén lúgos mosogatószer
 • Mosogatórongy
 • Tiszta mikroszálas rongy
 • Izopropil-alkohol (izopropanol) (opcionális)
 • Pumpás flakon (opcionális)
Bemutatjuk, hogy hogyan takaríthatod könnyedén a gránit pultokat a konyhádban!

Lépések:

 1. Nedvesítsd be a mosogatórongyot meleg, mosogatószeres vízben: Töltsd fel a mosdókagylót meleg vízzel és adj hozzá némi mosogatószert, és alaposan nedvesítsd be a rongyodat.
 2. Töröld le a gránit pultokat: Ezt a rész nem kell túlmagyarázni – törölgesd át alaposan a pultok felületét!
 3. Töröld át a pultot száraz mikroszálas ronggyal: A nedves pultot egy száraz mikroszálas ronggyal töröld át, hogy megelőzd a csíkozódást.
 4. Készítsd el a vizes-alkoholos oldatot: A gránit pult felületének rendszeres fertőtlenítése, a szappanfoltok eltüntetése, és a ragyogó hatás megőrzése érdekében keverj össze 50:50 (egyenlő) arányban vizet és 91%-os izopropil-alkoholt.
 5. Fényezés és fertőtlenítés: Fújd az alkoholos oldatot a pultra és hagyd hatni 3-5 percen keresztül, majd öblítsd le egy kis tiszta vízzel és töröld szárazra mikroszálas ronggyal.
 6. Kész! Innentől nincs más dolgod, mint vigyázni pultodra, rendszeresen takarítani a baktériumok és szennyeződések elleni védelem érdekében.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Bohém

Könnyelmű életvitelű személy. Rendszerint festő, színész vagy írói hajlamú ember, aki... Tovább

Hiperrealizmus

A hiperrealizmus a valóság apró részleteit is hűen vagy akár felnagyítva ábrázoló... Tovább

Tovább a lexikonra
Háztartás Konyha