notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gótikus stílusú épületek hazánkban

hirdetes

Gótika a magyar építészetben

Petra

A 13. század végén hazánkban is megjelent a nagyvilágban teret hódító gótikus stílus. Ebben a korban gyönyörű templomokat és várakat építettek.

Gótika

A 13. században megjelent a polgárság, mint társadalmi réteg, akik nagyban befolyásolták az akkori művészetet. Ez volt az az időszak, amikor IV. Béla törvénybe iktatta, hogy kőfalakat kell húzni a falvak és városok köré tornyokkal és kapukkal. Ez biztosította a városok védelmét, viszont volt egy nagy hátrányuk is: egy idő után nem lehetett tovább terjeszkedni és megjelent a zsúfoltság, ami a tipikus középkori városokra jellemző. IV. Béla korában hatalmas építkezések folytak. Ekkor építették meg a visegrádi alsó várat, amit Salamon toronynak neveznek.

Gótika

Amikor várakat építettek, nem sokat törődtek az elegáns külsővel, inkább a védelem volt az elsődleges szempont. A várak lakótornya általában meredek sziklákra épült, hogy minél megközelíthetetlenebb legyen az ellenséges csapatok számára és a várudvar is nagyon szűk volt. A lakótorony köré épültek a falvak és a kapu is. Erre az építkezésre jó példa a cseszneki vár, amit a képen is láthatunk, de hasonlóképp épült a vár Sümegen és Trencsénen.

Gótika

A gótikus kor igazán csak az Anjouk és a Zsigmondok ideje alatt hódított teret. Ilyen vár például Nagy Lajos diósgyőri vára, amit a képen is láthatunk. A vár szögletes és a sarkakon négy tornyot találunk. A visegrádi vár alapjait az Anjouk építették és a budai várét is. A várak építészete viszont az idő előrehaladtával egyre színesebb lett és már nemcsak a védelem volt elsődleges szempont. Megjelent a főúri várépítészet: a családi címereket tettek ki a várkapukra, a változatosabbak lettek az ablak- és ajtóformák, megjelentek a bordás keresztboltozatok és a kandallók is. Ilyen várat találunk például Hollókőn (Kacsics nemzetség vára), Trencsénen (Csák Máté vára) és ilyen stílusban épült a vajdahunyadi kastély is.

Gótika

A 14. században tovább folytatódott ez a fajta építkezés. Ebben az időszakban alakult ki az a jellegzetes háztípus, aminek hosszú homlokzata az utcára néz és amivel olyan gyakran találkozunk, amikor Budán járunk. Olyan nemzetségi stílusú templomok is épültek, mint a kassai dóm, vagy a brassói Fekete templom, amit a képen is láthatunk. De erre a stílusra hasonlít a budai Nagyboldogasszony templom is, aminek a csúcsán Mátyás címere található.

Gótika

A mezővárosokra mintha kevésbé hatott volna ez a lendület, ami a királyi városokban megjelent, viszont ez nem jelenti azt, hogy épületeik ne érnék el a királyi városok színvonalát.. Ebből a korból olyan alkotások maradtak ránk, mint Miskolcon az Avasi templom, a Szent-András templom Debrecenben és a ferences templomok Szombathelyen és a Gyöngyösön.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Atombunker

5 milliárdot érő, luxus bunker Georgiában. Hát, ha valahogy túl lehet élni egy ilyen... Tovább

Milyen egy igazi alkalmi takarítás Budapesten? Most megtudhatod!

Mit szólnál hozzá ha az esedékes nagytakarítás helyett csak hátradőlhetnél a fotelben, és... Tovább

Tovább a lexikonra
Stílusok