notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bemutatjuk, hogy hogyan tudod gazdaságosan felújítani az otthonodat!

hirdetes

Így kezdj hozzá egy gazdaságos otthonfelújításhoz

LK

Egy otthonfelújítás kényelmesebbé és gazdaságosabbá teheti az ember életterét, de sokan éppen pénzügyi okokból nem mernek belekezdeni egy nagyobb projektbe. Ez egy érthető aggodalom – még ha egy felújítás sok kisebb lépésből is áll, a részköltségek könnyedén komoly összegekké adódhatnak össze, amelyekre az ember a kezdetekben nem számított. Szerencsére mindez elkerülheted, ha felkészülten vágsz bele a felújítás-projektbe, akár kicsi legyen az, akár nagyobb.

Bemutatjuk, hogy hogyan tudod gazdaságosan felújítani az otthonodat!

A következő tippek ebben hivatottak segíteni. Lássuk, hogy milyen dolgokra kell gondolni még jóval az előtt, hogy hozzákezdenél egy szoba, vagy akár egész otthonod felújításába!

Ne legyenek valótlan elvárásaid

Sokan annyira félnek egy felújítás költségeitől, hogy túl alacsony összeget tesznek rá félre, és abból próbálnak meg gazdálkodni, nehogy véletlenül többet költsenek a kelleténél. Ez spórolásokhoz, az pedig hiányosságokhoz vezet. A „Majd én megcsinálom magamnak” hozzáállás nemes ugyan, de gyakran nem realisztikus hetekig, vagy akár hónapokig vadászni a legolcsóbb anyagokra, csak hogy a kijelölt keretek között maradhass.

Ha pedig nem tudsz valamit megoldani saját magad, akkor sokkal nagyobb kiadásokra számíthatsz, mintha eredetileg valamivel szabadabb költségvetéssel dolgoztál volna.

Próbálj tehát őszinte maradni magaddal az megspórolni kívánt összeget illetően, még akkor is, ha nem feltétlenül tetszik az ezt jelző szám. Ha tudod hogy egymagad nem lennél képes gond nélkül megoldani egy-egy problémát, akkor igenis gondolkodj el azon, hogy talán jobban megérné egy profi szakember segítségét kérni az ügyben.

Ne feledd: a költségvetést azért teszed félre, hogy felkészültnek érezhesd magad. Ha realisztikus összegeket jelölsz ki ezekre a célokra, de mégis túl drágának gondolod a projektet, akkor a legjobb döntés addig várni, míg egy kicsivel többet össze nem tudsz gyűjteni erre a célra.

hirdetes

Pontosan tudd, hogy mit szeretnél

Ha szeretnéd elkerülni, hogy a szakik teljesen más végösszeggel álljanak eléd, mint amennyi az eredeti árajánlatuk volt, akkor igyekezz minél pontosabban elmagyarázni, hogy mi mindent képzeltél el a projekttel kapcsolatban. Így kevesebb hézag marad a leírásodban, amelyeket a szakembereknek kell saját fantáziájuk szerint kitölteniük, ami nem feltétlenül olyan eredményeket hoz majd, mint amilyenekre számítottál.

Minél pontosabb leírást adsz arról, amit szeretnél, annál egyszerűbben tudnak majd olyan árajánlatot adni, ami közel áll a végösszeghez.

hirdetes

Ha ilyen pontos kritériumokkal szeretnél előállni, akkor mindennek alaposan utána kell nézned, mielőtt egyáltalán felvennéd a kapcsolatot egy-két szakmabélivel. Milyen anyagokra lesz szükséged? Milyen elrendezést szeretnél? Inspiráló képekből rengeteg található az interneten, amik jó kiindulási pontot biztosíthatnak a kreativitás beindítására. 

Bemutatjuk, hogy hogyan tudod gazdaságosan felújítani az otthonodat!

Legyen terved és ne térj el tőle!

Egy-egy felújítás során az ember gyakran láthat meg olyan dolgokat otthona más részeiben, amikre szintén ráférne egy kis frissítés. Meglehet, hogy éppen a fürdőszoba csempéjét verik le a munkások, neked meg eszedbe jut, hogy a konyhában sem ártana valami új a pultok mögé.

Tény, hogy sokkal egyszerűbb még ezt is felírni a teendők listájára a jelenlegi felújítás keretei között, azonban ha szeretnél a saját pénzügyi kereteid között maradni, akkor nem szabad engedned a kísértésnek.

Minél több dolgot próbálsz megváltoztatni (vagy hozzáadni) a munkálatok során, annál több költségre számíthatsz, és annál nehezebb lesz megbecsülni, hogy mennyit mennyi plusz kiadást is jelentene mindez. Ha nem akarod, hogy a számla átnyújtásakor meglepetés érjen, akkor tartsd magad az eredeti tervhez!

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem érdemes összeírni azokat az ötleteket, amik ilyenkor támadnak. Csak emlékezz, hogy a következő projekted során is érvényes mindaz, amit most olvasol!

Készülj fel a meglepetésekre is

Ezt könnyebb mondani, mint valójában kivitelezni – mégis mi az, amire az ember nem számít? Rengeteg problémába ütközhetsz egy felújítás alatt, amelyekre egyébként sokáig nem jöttél volna rá, vagy csak akkor, amikor már súlyos gondokat okozott. Általában nagyon is megéri ezeket is elintézni út közben, csak készülj fel rá, hogy valószínűleg az ár is változik majd.

Persze nem lehet pontosan megjósolni, hogy mikkel találkozol majd, és hogy milyen plusz összegekre kell számítanod, de általánosságban érdemes 20-25%-kal több pénzt félretenni a projektre, mint amennyit a vállalkozóval megbeszélsz.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Lakatok

Ha szeretnéd biztonságban tudni otthonod és értékeid, mindenképpen minőségi lakatokra lesz... Tovább

Esküvőszervezési tippek

Hogy a Nagy Nap tökéletes legyen… A helyszín, a dekoráció, az ételek, a ruha, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok Dekoráció DIY Kiegészítők Lakásbemutatók Lakásfelújítás Lakberendezési ötletek Lakberendezési trendek