notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így tedd gazdaságosabbá a fűtést! - Ezt tedd, hogy olcsó legyen a fűtésszámla

hirdetes

Három gazdaságos fűtési forma - Így lesz olcsóbb a fűtésszámlád!

CsN, MBori, NA

A téli időszakban mérgelődik mindenki, hogy már megint magasabb lesz a fűtésszámla, hiszen fázni nem akarunk a lakásban. A klímaváltozás miatt sokszor már október elején el kell kezdeni fűteni a lakást, hogy jól érezzük magunkat. Ha szeretnéd Te is hatékonyan fűteni otthonod és lejjebb tornászni jövő télre a fűtés számlát, akkor ez a cikk Neked szól! Íme a leggazdaságosabb fűtési formák, amelyeket érdemes bevezetned!

Gazdaságos fűtési módszerek

Azok a fűtési módszerek sorolhatók a gazdaságosabb fűtési módok közé és eléggé közismertek, ahol megmaradt a vízkeringetési rendszer, de a víz hőfokát nem kell még 40-45 fokra sem emelni.  Így magának a vízmelegítő eszköznek, ami általában valamilyen gázkazán, vagy a távhő. Így kevesebb energiát kell felhasználnia és ezzel jelentős összegeket lehet megspórolni a fűtésszámlán.

Ugyanis egy hagyományos radiátoros fűtésnél a vizet 60-80c ra kell felmelegíteni, ami természetesen sokkal több energiát igényel, mint, ha csak 40 fokra kellene melegítenünk a fűtési rendszerben keringetett vizet.

Akkor nézzük meg mi is az a három gazdaságos fűtési megoldás, amit érdemes megfontolnunk, ha új házat építünk, vagy egy komoly ingatlan felújítás előtt állunk, ahol a fűtést is korszerűsíteni szeretnénk.

Az első és legismertebb a padlófűtés

A hidegburkolatos helyiségekben  ez a fűtési forma a leghatékonyabb. Érdemes újépítésű lakásoknál máris alkalmazni, vagy nagy felújításnál elgondolkodni rajta. A padlófűtés alacsonyabb hőmérséklet mellet is képes szépen felfűteni a teret és kellemes meleg érzetet adni akár 20-21 foknál is. Viszont a hőleadás teljesítményét nagyban befolyásolja, hogy milyen burkolatba ágyaztattuk a padlófűtés csöveit például kerámialap, szőnyegpadló, faburkolat és az aljzatban milyen minőségű a hőszigetelés.

hirdetes

Ezt a munkát feltétlen érdemes egy jó szakembergárdára bízni, mert egy ilyen fűtési rendszer kialakításánál a rosszul végzett munkát nagyon nehezen és költségesen lehet csak javítani.

A falfűtés

A legideálisabb hőeloszlást tudja produkálni, kezd szép lassan ismerté válni hazánkban is. Sokszor a padlófűtés helyett választják, főleg a hálószobában, gyerekszobákban.

hirdetes
Alkalmazható padlófűtés mellett is, mint kiegészítőfűtés nappalikban, fürdőszobában. Van egy dolog ezzel a fűtési formával, amire nagyon oda kell figyelni. Hátránya, hogy a helység bebútorozását jó előre meg kell tervezni, hogy ne korlátozzuk a hőleadás teljesítményét, például egy rossz helyre rakott, vagy a fűtőcsövek elé tolt nagy szekrénnyel.

Egy hőérzékeny fólia segítségével a vakolatba ágyazott fűtő csövek helye utólag is bármikor könnyen kimutatható. Így könnyen rakhatunk, vagy fúrhatunk bármit a falra nem okozhat problémát. Már meglévő ingatlanok felújítása során a falfűtés utólag is könnyen kialakítható. Itt is érvényes a szabály, hogy csak gondos tervezés és méretezés után szabad nekiesni a megvalósításnak.

A mennyezetfűtés

Még kevésbé népszerűbb a falfűtésnél, de erre is akad igény egyre többször. Ennek a fűtési formának a nagy előnye, hogy azt a felületet tudjuk felhasználni, amit igazából semmi másra nem lehetne.

Itt egy kihasználatlan felületre telepítjük a fűtésünket. Kicsit kisebb a fajlagos hőleadása, mint a falfűtésnek. És egy átlagos, vagy alacsonyabb belmagasságú helyiség esetén nem alkalmazható sikerrel, mert kellemetlen meleg hatást vált ki a fejünk magasságában.
Az viszont egy tévhit, hogy fűtésre alkalmatlan lenne, mivel köztudott, hogy a meleg levegő felfele áramlik. De itt a hőátadás nagyrészt közvetlen sugárzással megy végbe, így a hő igazából nem mozog semerre, hanem az alatta lévő tárgyaknak, berendezéseknek, élőlényeknek sugárzással adódik át, tehát ezáltal fűtésre kiválóan alkalmas. A mennyezeti fűtés kiépítése ugyan azt a tervezői munkát igényli, mint a falfűtés.

Mennyezetfűtést még nem, de falfűtést már volt alkalmam kipróbálni és bátran állíthatom, hogy valóban kellemes meleg érzetet tud okozni. Az ingatlan tulajdonosa elmagyarázták, hogy a padló és falfűtés együttes alkalmazásával egy hagyományos fűtéshez képest 35-40%-os megtakarítást tudtak elérni egy fűtési szezonban.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Diabétesz

  Még mindíg nem tudjuk, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség vagyis... Tovább

Eladó lakás Balaton part

Eladó lakás a Balaton parton? Ha ez az, amit keresel, körültekintően kell eljárnod. Egy lakás... Tovább

Tovább a lexikonra
Lakásfelújítás