notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Melyik fűtési formák a leggazdaságosabbak?

hirdetes

3 nagyon gazdaságos fűtési forma, amiből lehet, hogy csak egyet ismersz.

CsN
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Szeretnéd Te is hatékonyan fűteni otthonod? Szeretnéd lejjebb tornászni jövő télre a fűtés számlát? Íme a leggazdaságosabb fűtési formák, amelyeket érdemes bevezetned!

Gazdaságos fűtési módok

Azok a fűtési módszerek sorolhatók a gazdaságosabb fűtési módok közé és eléggé közismertek, ahol megmaradt a vízkeringetési rendszer, de a víz hőfokát nem kell még 40-45 fokra sem emelni.  Így magának a vízmelegítő eszköznek, ami általában valamilyen gázkazán, vagy a távhő. Így kevesebb energiát kell felhasználnia és ezzel jelentős összegeket lehet megspórolni a fűtésszámlán.

Ugyanis egy hagyományos radiátoros fűtésnél a vizet 60-80c ra kell felmelegíteni, ami természetesen sokkal több energiát igényel, mint, ha csak 40 fokra kellene melegítenünk a fűtési rendszerben keringetett vizet.

Akkor nézzük meg mi is az a három gazdaságos fűtési megoldás, amit érdemes megfontolnunk, ha új házat építünk, vagy egy komoly ingatlan felújítás előtt állunk, ahol a fűtést is korszerűsíteni szeretnénk.

 

Gazdaságos fűtési módok

Az első és legismertebb a padlófűtés

A hidegburkolatos helyiségekben  ez a fűtési forma a leghatékonyabb. Érdemes újépítésű lakásoknál máris alkalmazni, vagy nagy felújításnál elgondolkodni rajta. A padlófűtés alacsonyabb hőmérséklet mellet is képes szépen felfűteni a teret és kellemes meleg érzetet adni akár 20-21 foknál is. Viszont a hőleadás teljesítményét nagyban befolyásolja, hogy milyen burkolatba ágyaztattuk a padlófűtés csöveit például kerámialap, szőnyegpadló, faburkolat és az aljzatban milyen minőségű a hőszigetelés.

hirdetes

Ezt a munkát feltétlen érdemes egy jó szakembergárdára bízni, mert egy ilyen fűtési rendszer kialakításánál a rosszul végzett munkát nagyon nehezen és költségesen lehet csak javítani.

Gazdaságos fűtési módok

A falfűtés


A legideálisabb hőeloszlást tudja produkálni, kezd szép lassan ismerté válni hazánkban is. Sokszor a padlófűtés helyett választják, főleg a hálószobában, gyerekszobákban.
Alkalmazható padlófűtés mellett is, mint kiegészítőfűtés nappalikban, fürdőszobában. Van egy dolog ezzel a fűtési formával, amire nagyon oda kell figyelni. Hátránya, hogy a helység bebútorozását jó előre meg kell tervezni, hogy ne korlátozzuk a hőleadás teljesítményét, például egy rossz helyre rakott, vagy a fűtőcsövek elé tolt nagy szekrénnyel.

 

Egy hőérzékeny fólia segítségével a vakolatba ágyazott fűtő csövek helye utólag is bármikor könnyen kimutatható. Így könnyen rakhatunk, vagy fúrhatunk bármit a falra nem okozhat problémát. Már meglévő ingatlanok felújítása során a falfűtés utólag is könnyen kialakítható. Itt is érvényes a szabály, hogy csak gondos tervezés és méretezés után szabad nekiesni a megvalósításnak.
 

Gazdaságos fűtési módok

A mennyezetfűtés


Még kevésbé népszerűbb a falfűtésnél, de erre is akad igény egyre többször. Ennek a fűtési formának a nagy előnye, hogy azt a felületet tudjuk felhasználni, amit igazából semmi másra nem lehetne.


Itt egy kihasználatlan felületre telepítjük a fűtésünket. Kicsit kisebb a fajlagos hőleadása, mint a falfűtésnek. És egy átlagos, vagy alacsonyabb belmagasságú helyiség esetén nem alkalmazható sikerrel, mert kellemetlen meleg hatást vált ki a fejünk magasságában.
Az viszont egy tévhit, hogy fűtésre alkalmatlan lenne, mivel köztudott, hogy a meleg levegő felfele áramlik. De itt a hőátadás nagyrészt közvetlen sugárzással megy végbe, így a hő igazából nem mozog semerre, hanem az alatta lévő tárgyaknak, berendezéseknek, élőlényeknek sugárzással adódik át, tehát ezáltal fűtésre kiválóan alkalmas. A mennyezeti fűtés kiépítése ugyan azt a tervezői munkát igényli, mint a falfűtés.

 

Mennyezetfűtést még nem, de falfűtést már volt alkalmam kipróbálni és bátran állíthatom, hogy valóban kellemes meleg érzetet tud okozni. Az ingatlan tulajdonosa elmagyarázták, hogy a padló és falfűtés együttes alkalmazásával egy hagyományos fűtéshez képest 35-40%-os megtakarítást tudtak elérni egy fűtési szezonban.


Sebestyén Ágnes
in3design stúdió, Győr

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Lakásfelújítás

Lakberendezési szakszótár

Château de Castille

Ez a francia kastély, Château de Castille elképesztően szép épület. De nem csak ez a... Tovább

Esküvőszervezési tippek

Hogy a Nagy Nap tökéletes legyen… A helyszín, a dekoráció, az ételek, a ruha, a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 101

Átlagos értékelés: 4.8