notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Többszázezer forintot spórolhatsz a fűtőtest szellőztetésével!

hirdetes

Többszázezer forintot spórolhatsz a fűtőtest szellőztetésével!

VZS, GE.

Mielőtt újra beüzemeljük a fűtőrendszert fontos, hogy a megfelelő módon szellőztessük át a fűtőtesteket. Ha ezt megtesszük garantáltan nem kell majd annyit költenünk a fűtésre, még a legkínzóbb mínuszokban sem. 

Többszázezer forintot spórolhatsz a fűtőtest szellőztetésével!

Az első lépés tehát a szellőztetés!

Ne pánikoljunk, ha esetleg már beindítottuk a kazánt, hisz’ ekkor sincs semmi baj, így is tökéletesen nyugodtan elvégezhetjük a szellőztetést. Fontos! Azok, akik kevésbé értenek a műszaki dolgokhoz inkább kérjék szakember segítségét!

Az első lépés: állítsuk le a kazánt és zárjuk el a keringető szivattyút, mielőtt elkezdenénk bármit is bütykölni. Keressük meg a légtelenítő szelepet! ( ez a radiátor felső felében található, a záródugó közepén). Ha esetleg nem lenne kéznél a szerelőtől kapott légtelenítő kulcsunk, könnyedén beszerezhetünk egy ilyen eszközt akármelyik barkácsboltban. 

Második lépés: helyezzük a kulcsot a légtelenítőbe és az óramutató járásával ellentétes (!) irányba kezdjük el forgatni. Ezt követően látni fogjuk, hogy elkezd a víz szivárogni belőle, ekkor befejezhetjük a forgatást. Legyen kéznél egy tálunk vagy vödrünk, amibe a fölösleges vizet engedhetjük, ha esetleg véletlenül túlfordítjuk a kulcsot. Nem szükséges nagyon megnyitni a szelepet! A cél csupán a felgyülemlett levegő óvatos kieresztése. Fontos! Figyeljük oda, nehogy a kispriccenő víz a szemünkben landoljon!

hirdetes

Harmadik lépés: a kulcs elcsavarása után, amint meghalljuk a szisszenő hangot és meglátjuk az első vízcseppeket, azonnal zárjuk el a szelepet, nehogy túl sok víz áramoljon ki. A művelet után töröljük le egy ronggyal a kibuggyant vízcseppeket.

hirdetes

Negyedik lépés: a víz távozását követően a nyomás azonnal csökkenni fog a radiátorban. A kazán hőmérőjét szemügyrevéve rögtön észrevehető lesz a különbség, ha a szellőztetés során túlságosan is megváltozna a nyomás. Ha a mutató 0,8 bar alá csökken, akkor a kazán töltőszelepének kinyitásával újra be kell töltenünk a rendszert. A maximum érték 1,4- 1,5 bar és fontos, hogy működés közben sem szabad, hogy elérje a 2,5 bart. 

A mellékelt videóban minden lépés részletesen bemutatásra kerül!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Lakás pályázat

Azon ritka alkalmakat meg kell ragadni, amikor például a Nemzeti Eszközkezelő lakásra ír ki... Tovább

Párnafa

Nem egy olcsó mulatság egy szép, jó minőségű teraszburkolat, ezért jogosan várhatjuk el,... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY