notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Legbiztonságosabb fűtés tippek

hirdetes

Tippek az otthonod melegen tartásához!

A fagyos időjárás beköszöntével egyre többen kénytelenek reggeltől estig fűteni a lakást a vagy a házat. Íme a 18 legbiztonságosabb tipp az otthon melegen tartásához!

Legbiztonságosabb fűtés tippek

Az igazán fagyos időjárás beköszöntével egyre többen kénytelenek reggeltől estig fűteni a lakást a vagy a házat. Akár nyílt láng mellett, akár elektromos berendezések segítségével biztosítod a meleget otthonodban, elengedhetetlen, hogy minden szükséges biztonsági óvintézkedést letudj. A kályháktól kezdve az elektromos fűtőalkalmatosságokig minden módszer sajátos veszélyforrásokat rejt magában. Otthonod és családod biztonsága érdekében vess egy pillantást az alábbi tippekre, hogy elkerülhesd ezeket.

Biztonsági tippek hősugárzókhoz

Amennyiben hősugárzót vásárolsz otthonra, válassz olyat, amely UL tanúsítvánnyal rendelkezik. Ez a címke azt jelzi, hogy a modell megfelelt az UL biztonsági előírásainak.

Sose használj hősugárzókat elsődleges hőforrásokként. Még ha kiegészítő hőforrásként is alkalmazod őket, mindig tartsd távol őket legalább 1 méter távolságra minden éghető háztartási anyagtól, berendezéstől és egyéb tárgyaktól (díszek, függönyök, terítők, stb.).

Használj megfelelő elosztót a hősugárzóhoz. Ha az elosztó vagy hosszabbító nem bírja el a hősugárzó által igényelt áramerősséget, akkor akár meg is olvadhat.

Rendszeresen ellenőrizd a hosszabbítót/elosztót. Időről időre érdemes megvizsgálni, hogy a vezeték szigetelése nem-e sérült valahol. Ha ilyesmit veszel észre, akkor ne használd újra a hősugárzót, amíg egy szaküzletben ki nem cserélik a kábelét.

hirdetes

Mindig helyezd sima, egyenes felületre a hősugárzót. Ne tedd őket más bútorokra.

Tartsd távol őket minden nedves környezettől. Hacsak a hősugárzó nem kinti vagy kifejezetten fürdőszobai használatra készült, ne tartsd nedves, párás helységekben.

Ne felejtsd el kikapcsolni! Ne hagyd őket bekapcsolva elalvás éjszakára, vagy ha kimész a szobából.

Biztonsági tippek kandallókhoz

Csak kis köteg fákat használj és győződj róla, hogy megfelelően ki vannak-e szárítva, illetve hogy megfelelő méretűre vágottak-e. Az ilyen fadarabok hamarabb meggyulladnak és kevesebb szikra pattog ki belőlük.

Ne használj rossz minőségű fát, főleg régi bútorok maradványait! A lakk és egyéb bevonatok hő hatására méreganyagokat bocsátanak ki és lerakódásokat képezhetnek a kéményben.

Használj védőüveget vagy rácsot a szikrák és kipattogó darabkák felfogásához. Ügyelj rá, hogy még a hőálló üvegek is felforrósodhatnak, ezért ne engedd közel hozzá a gyerekeket és háziállatokat.

hirdetes

Használj rendes eszközöket a tűz piszkálására és a tűzhely tisztán tartásához. Mindig söpörd kormot a tűzvészek elkerülése végett.

Ne felejtsd el évente egyszer kitakaríttatni a kéményedet.

Így tartsd melegen otthonodat fatüzelésű kályhával

A fatüzelésű kályhák sok otthonban megtalálhatók. Mindenek előtt fontos, hogy figyelmesen átolvasd a mellékelt használati utasítást. E nélkül nem fogod tudni biztonságosan üzemeltetni a készüléket.

Nézd meg, hogy nincsenek-e repedések az egységen és vizsgáld meg a lábait, a zsanérokat és az ajtó szigetelését is.

Csak szárított fát használj – soha ne friss, mesterséges rönköket, vagy szemetet.

Ügyelj rá, hogy a levegő beeresztéséért felelős nyílások mindig szabadon maradjanak!

Bármilyen megoldást is választasz, ajánlatos szénmonoxid-mérőt beszerezni a lakásba vagy házba, amelyek figyelmeztetnek az esetleges hibás melegítő készülékekre és a szellőztetési problémákra.

Végezetül pedig mindig legyetek felkészülve a tűzesetekre egy gyors és hatékony menekülő-útvonallal.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Nappali

Szokták mondani, hogy a nappali a lakás szíve, hiszen itt gyűlik össze legtöbbször a család,... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Háztartás Nappali Újrahasznosítás