notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Hogyan fűtsük be a lakást cserépkályhával olcsón és hatékonyan? - Ezek a legfontosabb tudnivalók

hirdetes

Újra divatba jött a cserépkályha - Olcsó és hatékony fűtési megoldás

MBori, NA

A cserépkályhákat nagyszüleink és dédszüleinktől ismerjük leginkább, hiszen régebben szinte nem is nagyon volt más fűtési lehetőség. Ma azonban egyre több házban, lakásban lehet találkozni ezzel a fajta fűtési módszerrel. Nem csak hatékony, de olcsó is, és ráadásul egy sajátos, romantikus hangulata is van. Lássuk, hogy mit is kell tudni a cserépkályhával való fűtésről.

Cserépkályhával való fűtés télen

Télen a fagy és a hideg miatt mindannyian igyekszünk valamilyen módon melegséget csempészni a lakásunkba. Ezt tehetjük meleg fényű izzókkal, égősorokkal is, de a legjobb megoldást mégiscsak egy benti kályha adja, ahol élő tűz ad fényt és meleget a szobának. Van ennek egy nagyon romantikus hangulata is. Ki ne szeretne pokrócba takaródzva leülni a cserépkályha mellé, és meginni a reggeli kávét, vagy esetleg olvasni egy könyvet. Emellett azonban óriási előnye az is, hogy igen költséghatékony. Lássuk miért!

Mit is kell tudni a cserépkályháról?

Cserépkályhákat először a 12-13. században használtak a német és svájci nemesek. Akkor még teljesen másképp néztek ki, de lényegében ugyanaz volt a céljuk, befűteni a házat. Annak idején cseréptányérokkal fedték be az agyagkályhát, majd később fejlesztettek ki külön erre a célra égetett kerámiából készült kályhacsempéket. A cserépkályháknak több fajtája van, aszerint, hogy milyen tüzelésű (elektromos, gázos, ökotűzteres, vagy fatüzelésű), azonban a fő kialakítása mindegyiknek azonos. 

hirdetes

A cserépkályha kialakítása

Elsősorban a hagyományos fa-, és széntüzelésű kályhákról beszélnék. Ezeknek a kályháknak a felépítése és a működése arról szól, hogy a tűztérből kiáramló forró levegő ne egyből távozzon a kéményen keresztül, hanem minél tovább keringjen a cserépkályhában. A forró levegő így a kályhatesten belül kering a járatokban, és átforrósítja annak az elemeit, a samott téglákat és a kályhacsempéket. 

Cserépkályhával való fűtés lépései

Ha már van cserépkályhád, és készen állsz a télre elég faanyaggal is, akkor jön a befűtés.

  1. Biztos mindenki rakott már életében tüzet. Ez sem lesz más. Kellenek begyújtós fák, amik kisebbek, vékonyabbak, és kell mindenképpen papír is.
  2. Amikor már ég a tűz, elég lesz rápakolni mindig újabb fa adagot, amikor már kezd leégni a tűz.
  3. hirdetes
  4. Mikor már csak a hideg hamu van a kályhában, akkor ki kell tisztítani a tűzteret. Ez annyit jelet, hogy a hamut kiszedjük, hogy újra szépen be tudjunk majd gyújtani. Ezt érdemes reggel a begyújtás előtt megtenni.

Fontos tudnivalók cserépkályhával való fűtésnél

  • Ha új a kályhád, akkor mindenképp konzultálj a szakemberrel az első begyújtás előtt, hiszen a kályhának előbb szépen ki kell száradnia, különben megrepedhet a hirtelen forróságtól.
  • A fákat igyekezzünk akkorára hasogatni, vagy akkorát venni, hogy beférjen szépen a kályhába, és ne kelljen nyitva hagyni a cserépkályha ajtaját, hiszen ott kiszivárog a füst, és könnyen szén-monoxid mérgezést lehet kapni.
  • Időnként tisztítani kell a kályha járatait is, ehhez mindenképp hívjunk szakembert!

Forrás: Fortepan, Adományozó: Ladinek Viktor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Dubai

Dubaj (hivatalos magyar átírása szerint[1]) vagy Dubai (az elterjedt... Tovább

Szegély

Valaminek a széle vagy a széléhez közeli része, illetve valaminek az a része, mely körbefog... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet Kiegészítők Lakásfelújítás Nappali Színes ötletek