notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így tudsz tökéletes világítást csinálni a fürdőbe - Fürdőszoba lámpa kiválasztása

hirdetes

Fürdőszoba lámpa – Így tervezd meg a fürdőszoba világítását!

ZH

A fürdőszoba az egyik legfontosabb helysége lakásunknak, házunknak, ugyanis napjainkat itt kezdjük és itt fejezzük be. A legtöbben azonban mégsem a fürdővel kezdik a lakberendezést, inkább a társaságiterek kialakítására koncentrálnak. A fürdő megvilágítása pedig több szempontból is előnyt kell élvezzen, a tökéletes lámpa kiválasztása pedig nehéz feladat! Nézd meg tippjeinket, hogyan tudsz minden napszakhoz megfelelő fényt varázsolni a fürdőbe!

Fürdőszoba világítás

A fürdőszoba tökéletes megvilágítása


A fürdőszobában a világítást nem éppen olyan egyszerű megtervezni, a lámpák kiválasztásához számtalan szempontot figyelembe kell venni és mérlegelni kell, és persze a lámpa külalakjának is passzolnia kell a fürdő stílusához. A magyarországi lakásokra kifejezetten az a jellemző, főleg a régebbi panellakásokban és az újépítésű lakóparkokban, hogy a fürdőszobában egyáltalán nincsen természetes fény, ugyanis nincsenek ablakok. Ennek a kialakításnak több oka is, van azonban pont ez a tényező az, ami miatt olyan fontos nagy figyelmet fordítanunk a fürdőszoba megvilágítására.

Ezért fontos a fürdő megvilágítása


Napunk során számtalan különböző dolgot végzünk a fürdőben, ezért a megfelelő fényt kell biztosítanunk mindegyikhez. A reggeli készülődéshez egészen más fények kellenek, mint az esti hangulatos relaxáló fürdéshez és a tisztálkodáshoz. Természetesen többféle fényforrást kell hozzá használnunk, akár kicsi a fürdőnk, akár nagy. Az ablak hiány a mesterséges megvilágítás pedig még lényegesebb. Nézd meg, hogyan tudsz tökéletes világítást varázsolni a fürdőbe!

Ezeket a szempontokat vedd figyelembe a fürdőszoba világítás kiválasztásakor!


A fürdőben általában magas páratartalom uralkodik, és sok vizet is használunk, ami akár a lámpatesteket is érintheti. Emiatt nem lehet bármilyen lámpát használni a fürdőben, olyan lámpát kell választani, aminek megfelelő az IP védettsége. A villanyszerelést úgy alakítják ki a fürdőben, hogy a szobát zónákra osztják aszerint, hogy az adott terület milyen messze helyezkedik el a víztől. Ennek fényében szabályozzák, hogy hova milyen IP védettségű lámpát kell használnunk. Leginkább IP44 védettségű lámpát kell felszerelni, ami zárt, és védett a fröccsenő víz ellen.

hirdetes

A következő szempont a strapabíróság, ami szintén nagyon fontos a tökéletes világítás tervezésekor, ugyanis valószínűleg a fürdőben sokkal többször használjuk a villanyt, mint bármelyik másik helységben a lakásban. Sokszor csak rövid időt töltünk itt, így gyakran alig csak pár percre használjuk a fényforrást, de annál többször kapcsoljuk fel és le a lámpát, ami extra igénybevételnek teszi ki a fürdőszoba világítást.

Ezek mellett még számtalan szempontot kell figyelembe venni és az esztétikusságot sem hagyjuk utoljára. Természetesen egy lámpa nem képes minden szempontnak megfelelni, ezért többféle lámpát kell alkalmaznunk, ha tökéletes fényeket szeretnénk biztosítani a fürdőszobába! 


 

Mennyezeti lámpa a fürdőben


hirdetes
Az általános megvilágítást leginkább egy mennyezeti lámpa használatával tudjuk megoldani. Az építkezés során lehetőségünk van eldönteni, hogy több kiállást használnánk, hogy több kisebb fényerejű lámpát tegyünk fel, vagy csak egy nagyobbat.
Érdemes eldönteni azt is, hogy inkább melegfehér fényt szeretnénk, ami inkább hangulatos, megnyugtató érzést biztosít, vagy inkább hidegfényt, ami tisztaságérzetet kelt és élénkít.


Mennyezeti lámpából is választhatunk több félét legyen az luxus lámpa (luxury lamps) kristályokkal, álmennyezetbe felszerelt vagy minimalista spot, de ez inkább már csak esztétikai kérdés, hogy milyen stílus illik a lakáshoz és a fürdőszobához. 

A tükör megvilágítása


Az egyik legfontosabb fényforrás a fürdőszoba tükör megvilágítása. Itt akkor lesz tökéletes a hatás, ha tükör két oldalán szemmagasságban helyezünk el két fényforrást. Amennyiben a tükör fölé helyezzük a fényt, úgy felülről érkezik a fény és árnyékot vet az arcunkra, ami rettentő előnytelen a reggeli sminkelésnél és a tisztálkodásnál. Általában a fürdő leghangsúlyosabb része a mosdó környéke, így ide mindenképp érdemes díszesebb világítótesteket választani. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Mobilfal

A mobilfal egy olyan térelválaszót falrendszer, amelyet legtöbb esetben irodai épületekben és... Tovább

gyártócsarnok takarítás

Magánlakások, irodák, üzletek, lépcsőházak, iparterületek: napi, alkalmankénti... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció Fürdőszoba Kiegészítők Kis lakás Lakásfelújítás Lakberendezési ötletek Lakberendezési trendek