notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A helytakarékos függőleges kertek a jövő kertjei!

hirdetes

Íme a függőleges kertek, akár kertbe, akár házba is hasznos!

VZS

A függőleges termesztéssel szó szerint egy teljesen új szintre emelheted kerted szépségét, de akár házon belül is alkalmazhatod ezt a módszert! Ez lesz a jövő!
 

A helytakarékos függőleges kertek a jövő kertjei!

Akár bent, akár kint szeretnél újítani, érdemes megismerkedned a függőleges kertek világával, amely egyre több vertikális helyet hódít meg. A függőleges kertek kiválóan alkalmazhatók kertünk bizonyos pontjainak kiemelésére, vagy elrejtésére is attól függően, hogy miként használjuk őket. Kerti építmények vagy akár oszloptörzsű fák segítségével valódi kis kinti szobákat alakíthatunk ki. A rácsos lugasokra kúszónövényeke futtathatunk fel, és akár termesztésre is használhatjuk őket – ezzel pedig sok helyet megpsórolhatunk.

Az efféle függőleges kertek felépíthetők panellakásokban, vagy bármilyen olyan otthonban, ahol kevés hely áll a rendelkezésünkre. Persze ez nem jelenti azt, hogy a nagy, tágas udvarokban és kertekben nem mutatnak jól! Azok számára is tökéletesek, akik valamilyen egészségügyi akadály miatt nem képesek a föld közelében növő virágokkal foglalkozni. Házon belül is csupa előnye lehet egy függőleges kertnek – valódi élő falakat hozhatunk létre, amik nem csupán különleges színeikkel dobják fel a szobát, hanem kiválóan megtisztítják a levegőt is a szennyeződésektől. A hideg téli napokon a páratartalmat is segítenek szinten tartani, amikor a levegő a folyamatos fűtés miatt szárazabbá válhat.

Lapozz egyet és ismerd meg jobban a függőleges kert előnyeit!

A helytakarékos függőleges kertek a jövő kertjei!

Függőleges kert, mint zöld fal


A zöld, vagy élő falak a legújabb trendek a függőleges kertészetben. Egyesek egyszerű kúszónövényekkel telefuttatott falak, mások pedig különböző elemekből kialakított polcrendszerek, amelyek lehetővé teszik, hogy a virágok a cserepekből kiszabadulva benőjék az egész szerkezetet.

A zöld fal mozgalom megalkotójának Patrick Blanc francia botanikust tekintik. Blanc módszeréhez egy fémvázra, egy merev műanyaglapra és filcre van szükség. A vázat rögzíthetjük falra vagy akár magában is felállíthatjuk tetszőleges helyen. A fémvázra erősített műanyag vízállóvá teszi azt. A növények gyökerei a filcben nőnek ki, amely segít a víz és a műtrágya egyenletes elosztásában. Hogy milyen növényeket választunk zöld falunkra, az a rendelkezésre álló fény és egyéb tényezők alapján dől el.

hirdetes

A fejlettebb függőleges kertek lehetővé teszik a táptalaj nélküli termesztést is, de akár saját öntözőrendszerrel is elláthatjuk őket. Az automata rendszer mellett természetesen szükség lehet kézi beavatkozásra is (metszés, stb.). Ezek a függőleges kertek elég súlyosakká válhatnak, ezért ha kell, forduljunk szakértőhöz, aki segít eldönteni, hogy milyen erős vázra lehet szükségünk.
 

Lapozz egyet és ismerd meg jobban a függőleges kert előnyeit!

A helytakarékos függőleges kertek a jövő kertjei!

Mire figyeljünk oda a függőleges kert kialakításakor?


A következő tényezőket fontos megvizsgálni, ha a szabadban szeretnénk függőleges kertet készíteni:

- Még az ültetés előtt helyezzük el és erősítsük meg a vázat, hogy később elkerülhessük a gyökerek és szárak sérüléseit. A strapabíróbb szerkezetek nehezebb, igényesebb növényeket is képesek megtartani.
-A magasabb, terjedelmesebb növények beárnyékolhatják a közelben lévő növényeket, megfosztva őket a fontos napfénytől.


-A különböző növények másképpen viselkednek egy függőleges kertben. A prérirózsát például hozzá kell erősíteni a szerkezethez, amire fel szeretnénk futtatni, míg a hajnalka saját magától körültekeredik azon, amire fel szeretne jutni.
-Mivel a függőleges kertben növő növényeket több szél és fény éri, több vizet igényelhetnek, mint a hagyományos kertben található virágok. 

Lapozz egyet és ismerd meg jobban a függőleges kert előnyeit!

A helytakarékos függőleges kertek a jövő kertjei!

Milyen virágokat érdemes függőleges kertben növeszteni?


Számos növény alkalmas függőleges növesztésre. Választásunkat első sorban az befolyásolja majd, hogy mennyi fényt tudunk biztosítani függőleges kertünk lakóinak.

hirdetes

Teljesen napos részeket kedvelő egynyári növények, amik képesek maguktól mászni és nem túl nagy a súlyuk:
Szárnyas feketeszem
Pálmalevelű hajnalka
Holdvirág
Tűzbab
Sisakbab

Könnyedén növeszthető évelő kúszónövények, amik napos részeken érzik magukat a legjobban:
Iszalag hibridek (virágok a napon, gyökerek az árnyékban)
American bittersweet
Borostyán

Néhány árnyékot kedvelő kúszónövény:
Kopasz kivi
Ötlevelű akébia
Farkasalma

Ehető termésű kúszónövények, ami jól alkalmazkodnak a függőleges termesztéshez:
Kivi
Egres
Sarkantyúka
Borsó
Paradicsom

Az oszlopos növényeket is érdemes megemlíteni, amik tovább színesíthetik kertünket:
Tuja
Boróka
Fekete nyár
 

Lapozz egyet és ismerd meg jobban a függőleges kert előnyeit!

A helytakarékos függőleges kertek a jövő kertjei!

Függőleges kert szerkezetek, vázak


A kerítések, lugasok, oszlopok és más függőleges szerkezetek mind-mind alkalmasak az ilyesfajta kertészetre. Néhány felfüggesztett virágkosárral egy harmadik dimenziót is adhatunk a szerkezethez, amivel megtörhetjük a szigorúan függőleges kialakítást. Csepegtetőrendszerrel könnyíthetjük az öntözést, köteles-csigás felhúzórendszerrel pedig elérhetőbbé tehetjük a magasabban lévő kosarakat.

Ha garázs vagy fészer oldalára szeretnénk kertet felfuttatni, érdemes egy függőleges lugas-szerkezetet mellé erősíteni. Körültekintően járjunk el, nehogy a lugas megsértse az épület falát. Ha lugast állítunk valamilyen meglévő épület vagy fal mellé, akkor hagyjunk egy kis helyet a fal és a váz között, hogy a virágok szellőzhessenek!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Bársony

Puha tapintású, finom szövet, amelynek egyik (ritkán mindkét) felületét az alapszövetből... Tovább

Inverteres klíma

Az inverteres klíma abban különbözik, hogy a készülék önmagát szabályozza működése... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Kert Növények Természet