notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Földbe vájt üvegház

hirdetes

Földbe vájt üvegházat készíthetsz mindössze 80 ezer forintból!

250 euró, azaz 80 ezer forintból akárhol megépítheted! A legjobb, hogy télen is használhatod, és saját zöldséged, gyümölcsöd lehet a hideg időkben is ezzel a földbe vájt üvegházzal.

Földbe vájt üvegház

Walpini-típusú üvegháznak hívják ezt a különleges föld alatti üvegházat. Elkészítése nem kerül túl nagy összegbe, hisz’ 250-270 euróból már gyönyörűen létre lehet hozni. Segítségével akár a karácsonyi ünnepi vacsorára is tálalhatsz friss zöldségeket, mert télen is folytathatod a termesztést. 

A Benson Intézet, amely non-profit jellegű és a fenntartható mezőgazdasággal foglalkozik, kiadott egy kézikönyvet is melyben megtalálható egy használati utasítás és némi segítség az elkészítéshez. 

Ez a fajta üvegház azért is nagyon hasznos, mert képes a napközbeni hőt elraktározni és estére is ezt tartja bent. Ennek segítségével áram nélkül is, a téli időszakban egyaránt a nap 24 órájában optimális hőmérsékletet kapnak a növények. A hidegebb időszak során paradicsomot, káposztát, brokkolit és salátát ajánlott a leginkább termeszteni. 

hirdetes

Lássuk csak hogyan készül a földbe vájt üvegház!

Egy négyszögletű gödröt kell ásni, mélysége legalább 2,5 méter kell, hogy legyen. Az oldalak szélessége gyakorlatilag bármekkora lehet, amekkorát mi szeretnénk.
Fontos figyelembe venni az üvegház tájolását és szellőzését is.

hirdetes

Olyan helyre kell tervezni az üvegházat, ahol mindig süt a nap. Az üvegház hátulján egy vastagabb falat kell építeni, az elején pedig egy csekélyebbet. A hátulsó falnak mindenképpen nagyobbnak, magasabbnak kell lennie, mint az elülsőnek. Ez télen nagyon fontos, mert a nap alacsonyabban jár, így napsugarai hatékonyabban érnek célba a szerkezetben.


Az oldalfalakat enyhén dőlten kell megépíteni, fölül kifelé dőljön és fokozatosan szűküljön, így a tetején szélesebb lesz. Ez azért fontos, hogy nehogy beomoljon a föld. 

A tetőzet vagy üvegből, vagy vastag műanyag fóliából kell, hogy álljon. Ezt jó erősen kell rögzíteni, hogy az időjárási viszonytagságoknak ellen tudjon állni. 

A talaj felszínén vízelvezető árkok kialakítása szükséges. Ez szintén azért fontos, hogy a fellazult talaj miatt nehogy az oldalfalak becsússzanak. Érdemes a termesztés megkezdése előtt az üvegház talaját kaviccsal leszórni, hogy elvezesse a fölösleges vizet.

A Walpini üvegház nemcsak a téli időszakban használható kiválóan, de nyáron is hisz’ amikor kint akár 50 fokos forróság uralkodik, a föld alatt a növényeknek megfelelő hűvösebb idő ragad meg.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Alvás

Mi az alvás?   Az alvás az egészségünk egyik legfontosabb részét képezi. Egy... Tovább

Falu

A hazai magyar falvaknak valamilyen kedves kis bájuk van, ahová a városi ember szívesen... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Kert Természet