notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

5 furcsa finn kulturális szokás, amit ismerned kell- izgalmas finn szokások a szuanázáson ttúl

hirdetes

5 furcsa finn kulturális szokás, amit ismerned kell

VN

Finnország – az 1000 tó, az acél, az erdők, na meg persze a világhíres Nokia igen különleges országa, és ne feledkezzünk el arról sem, hogy a Mikulás szülőföldje is. Meglepő lenne, hogy megannyi különleges kulturális szokás kapcsolódik ehhez az északi féltekén fekvő országhoz?

Különlges finn kulturális szokások

Eukonkanto- Feleségcipelés

A 19. század hajnala óta létezik ez a lenyűgöző sport, ahol a férfi a szó szoros értelmében végigviszi a feleségét egy speciális, akadályokkal teli versenypályán. Innen erednek a feleségcipelő versenyek. A hagyomány tiszteletére Sonkajärviben – 1992 óta – minden évben megrendezik a Feleségcipelés világbajnokságát. A győztest az dönti el, hogy melyik csapatnak sikerül a legkevesebb idő alatt átjutnia a pályán, csakúgy, mint minden más hasonló versenyen.

Vihta/Vasta- Különleges szaunázás

A szauna különleges szerepet játszik Finnország kulturális hagyományaiban, és egyetlen látogatást sem lehet megtenni a szauna valódi természetének megtapasztalása nélkül – a vihta orvasta használatának tisztító aktusa nélkül. Ez a két szó ugyanazt jelenti: nyírfagallyakból készült gallyköteg, természetes anyaggal összekötve. Ezt a hagyományt leginkább nyáron ápolják, amikor mindenhol kapható friss nyírfagally és -levél. Miután eljutottál a finn szaunába, készen állsz arra, hogy gyengéden üsd magad ezzel a tárggyal, bőröd pirosra, enyhén sebes és nyári erdő illatú lesz. Ez nemcsak a bőrnek tesz jót, hanem a vérkeringést is segíti – finn hagyományok szerint feltétlenül szükséges, különösen a Szentivánéji ünnepségek idején! Szeretnéd te is átadni magad a finn szaunázás élményének, de nem mennél Finnországig? Az Aliante Wellness & Lifestyle is foglalkozik finn szauna gyártásával, ráadásul nagyon jó minőségben. Akár egyedi kérésekkel is élhetsz, amennyiben őket választod!  

hirdetes

Saunajäähy

Ha a szauna melege túlságosan hevessé válik, mi a teendő? Egy kiadós  „jäähy” (a jégkorongban is használatos kifejezés, jelentése: büntetés) – egy hűsítő szünet az izzasztókamrából. Mi ez? A jäähy alapvetően három kategóriába sorolható: kezdve azzal, ahol be kell ugrani a közeli tóba/folyóba/tengerbe, majd az következik, ahol meztelenül egy hókupac fagyos ölelésébe kell futni, miközben üvöltözni kell, vagy szerencsés esetben egy laza beszélgetéssel, gőzölgő levegővel és egy sörrel a kézben. Látogatásod jellegétől és finntársaid részegségi szintjétől függően legalább 50 százalék esélyed van arra, hogy túléled anélkül, hogy megfázol vagy átáznál.

Ilmakitara – Léggitár világbajnokság

Egy olyan országban, ahol a lakosok közül sokan a hard rock és heavy metal zene elkötelezett hívei, nem meglepő, hogy sor kerül az éves léggitár világbajnokságra méghozzá Észak-Finnországban, Oulu városában. A verseny első kiadását tréfás módon szervezték meg, de sajátosan olyan népszerűvé vált, hogy a fesztivál immár a léggitár világbajnokságok hivatalos hálózatát igazgatja. A népszerűségről beszélve: a hálózat jelenleg több mint 20 országban van jelen! Azok, akik nem ismerik a léggitározás nemes művészetét, képzeljenek el egy nem létező gitárt. Most képzelje el, hogy a gitáron táncol, énekel, és közben a várakozást egy nagy gitárszólóvá építi fel, ezzel megnyerve a közönség szívét és a zsűri szavazatait.

hirdetes

Tinanvalanta – Molibdominancia

Íme egy ősi hagyomány – a molibdomancia, amely egészen az ókori Görögország kultúrájához igazodik. A molibdomancia vagy tinanvalanta alapvetően azt jelenti, hogy egy, általában patkó alakú bádogdarabot megolvasztanak egy kályha vagy kandalló fölött, és az olvadt fémet egy vödör hideg vízbe dobják. Miért? Egészen egyszerűen azért, mert a keletkező képződmény, pontosabban az árnyéka megjósolja a jövőt! Ezt a szórakoztató okkultista hagyományt követik el szilveszterkor, hogy megnézzék, mit hoz az előttünk álló év: a bádog vagyont hoz, a ló új autót ígér, míg a törékeny felület előrevetíti a balszerencsét. Akár hiszitek, akár nem, a tinanvalanta az újévi ünnepségek legitim része Finnországban.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

óraátállítás

Óraátállítás 2013    Március 31-én kettőről három órára kell átállítani... Tovább

Oscar Niemeyer

A brazil oktatási miniszter Lúcio Costa irodáját kérte fel a Nevelési és Egészségügyi... Tovább

Tovább a lexikonra
Feng Shui