notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A festési munkálatok után vár még ránk egy kicsi vagy talán a legnagyobb harci feladat a takarítás. Persze, ha a festési előkészületeket betartottuk (takarófólia használata, festőszalag felragasztása az ablakok és konnektorok környékére stb.)...

hirdetes

Festés után takarítás

GE.
A festési munkálatok után vár még ránk egy kicsi vagy talán a legnagyobb harci feladat a takarítás. Persze, ha a festési előkészületeket betartottuk (takarófólia használata, festőszalag felragasztása az ablakok és konnektorok környékére stb.) most kevesebb dolgunk van, de a takarítást elkerülhetetlen.
 
Festés utáni takarítás

Festékfolt parkettán, járólapon

 
Miután felszedtük a takarófóliát előfordulhat, hogy a parkettára, járólapra néhány apró festékcsepp odakerült, ezt még frissen egyszerű nedves ronggyal feltörölhetjük, ha makacsabb a folt, akkor picit áztassuk fel a festékpöttyöt, majd egy rongy segítségével feltörölhetjük a foltot és nyoma sem marad majd. Általában a diszperzit alapú festékek vízzel oldódnak, ezért ha még frissen feltöröljük a festékcseppet, a dolgunk is egyszerűbb. Ha eltelik egy kis idő és a festék már megkötött, száraz állapotban picit előnedvesítve egy spaklival óvatosan kapargatva szintén könnyen eltávolítható a folt.
 

Festék a szőnyegben

 
Akármennyire is óvatosak vagyunk, előfordulhat, hogy a padlószőnyegre cseppen egy kis festék. A szőnyegből való eltávolítás kétség kívül nehezebb, mint a parkettáról vagy járólapról, de nem lehetetlen. Ehhez be kell szereznünk egy drótkefét vagy borotvapengét és egy kis WD-40-et. A festék ilyenkor magára a szövetre szárad rá, ezért ezt fel kell lazítani, áztatni. A WD-40 tökéletes arra, hogy fellazítsuk a festéket: fújjuk rá a festékes szőnyegre és hagyjuk hatni kb 15-20 percig. Ezután egy ronggyal dörzsöljük át a felületet, ezzel a festék nagy része fel kell, hogy jöjjön (persze minden függ a mennyiségtől és a réteg vastagságától). Az ott maradó festékmennyiséget egy drótkefe segítségével szedhetjük fel, óvatos, körkörös mozdulatokat végezve.
hirdetes
 
Ha ez sem segít, akkor bevethetjük a borotvapengét. Sajnos, ha erre kerül a sor, néhány szőnyegszálat ki kell vágni, mert a festék másképp nem távolítható el, de ha ügyesen vágjuk a szálakat, akkor alig észrevehetően elvégezhetjük. Penge használatakor vigyázzunk a kezünkre, vegyünk fel védőkesztyűt!
hirdetes
 
Ha végeztünk egy szőnyegtisztító folyadék használata is jót tehet a szőnyegnek.
 
Podmaniczki Attila Podmaniczki Attila
 Szobafestő-mázoló
 
 Online Tanácsadó
 
 Ha kérdésed van, tedd fel itt: Álmaim Otthona  Online Tanácsadás
 

 Még több kreatív ötlet, hasznos tanács: Csináld magad közösség a Facebookon

 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Lakás pályázat

Azon ritka alkalmakat meg kell ragadni, amikor például a Nemzeti Eszközkezelő lakásra ír ki... Tovább

Takarító Budapest

Takarító Budapest bármely kerületében, ha nincs időnk a... Tovább

Tovább a lexikonra
Festés