notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Az elmúlt évtizedekben divatossá vált a spongyás festés, vagyis szivaccsal, durva szövésű rongyokkal való dekor festés. Jó hír kezdőknek, hogy ők is bátran belevághatnak, hiszen a rusztikus, kicsit kopottas hatású fal nem követel nagy szabályszerűséget

hirdetes

Falfestés egyedileg, szivaccsal

Az elmúlt évtizedekben divatossá vált a spongyás festés, vagyis szivaccsal, durva szövésű rongyokkal való dekor festés. Jó hír kezdőknek, hogy ők is bátran belevághatnak, hiszen a rusztikus, kicsit kopottas hatású fal nem követel nagy szabályszerűséget, sőt látványossága épp a szabálytalanságból ered.

Az elmúlt évtizedekben divatossá vált a spongyás festés, vagyis szivaccsal, durva szövésű rongyokkal való dekor festés. Jó hír kezdőknek, hogy ők is bátran belevághatnak, hiszen a rusztikus, kicsit kopottas hatású fal nem követel nagy szabályszerűséget, s

Falfestés szivaccsal - tervezés


Mielőtt belevágunk, érdemes átgondolnunk és megterveznünk melyik falrészünk és milyen színnel lesz feldobva spongyás technikával. Válasszunk egy világosabb árnyalatú pasztell alapszínt és egy olyan színt, ami passzol hozzá, az utóbbival a díszítést végezzük majd el, érdemes árnyalatában merően eltérő színeket választani, hogy mutatós legyen a végeredmény.

 

Falfestés szivaccsal


Falfestés szivaccsal - alapozás


Az alapszín felvitele és a kötelező száradási idő után jöhet maga a rongytechnika, erre a célra alkalmas lehet tengeri szivacs vagy bármilyen rongyanyag, aminek picit durvább a szövése, ne puha pamut legyen, mert az beszívja a festéket és lenyomata sem látványos. A dekor festéshez választhatunk ún. fallazúrt, vagy metáleffekt festéket is (például: Platinum DEcor fallazúr és metáleffekt festék), aminek alapból van egy enyhe csillogása falon és színező tinta segítségével egyedi szín is keverhető, olyan, ami passzol az alapszínünkhöz, egyezik az elképzelésünkkel. A felső réteg dekoráláshoz még latexfesték is alkalmas lehet, sűrűbb, mint az előbb említett fallazúr vagy effektfesték, ezért a szivacsunkat gyakrabban kell tisztítanunk. Ha hagyományos festéket választunk (latexfesték vagy diszperziós) keverjünk hozzá falfényt (1/4 arányban, négy résznyi fény egy résznyi festék). Ha szakmailag kérdezik inkább a fallazúrt illetve effektfestéket ajánlom, esztétikailag sokkal szebb végeredményt kaphatunk.

hirdetes

 

Falfestés szivaccsal


Falfestés szivaccsal - technika


Maga a rongytechnika egyszerű: a rongyot vagy szivacsot óvatosan belemártjuk a festékünkbe és ismétlődő mozdulatokkal, finoman nyomkodjuk, kenjük a falon. Attól függően hogyan használjuk a szivacsot más és más mintát kapunk a falon, érdemes tehát előtte próbálkoznunk és azt a mozdulatot, technikát követnünk élesben, ami számunkra a legtetszetősebb. Időnként nézzük meg a falat messzebbről is, így az elkövetett, közelről nem látott hibákat még javíthatjuk. Fontos tudni, még, hogy akár több színt is kombinálhatunk egymáson, hogy a rusztikus hatás még eredetibb legyen, ilyenkor csak arra figyeljünk, hogy az előző réteg picit száradjon, elkerülve, hogy a két szín összemaszatolódjon a felületünk- kivétel, ha épp nem ez a célunk.

hirdetes


A művelet közben vigyázzunk, hogy a szivacson/rongyon ne legyen sok felesleges festék, mert az megfolyhat a falon. Ha túlzottan átázott festékkel a szivacsunk/rongyunk inkább használjunk egy másikat vagy jól nyomkodjuk ki és rövid száradás után kezdjük el ismét használni.


A spongyázás legnagyobb előnye, hogy eltakarja a fal hibáit, a később keletkező koszfoltokat, így nagyon jó megoldás lehet előszobákba, átjárókba, étkező asztal környékére.

 

Podmaniczki Attila Podmaniczki Attila
 Szobafestő-mázoló
 
 Online Tanácsadó
 
 Ha kérdésed van, tedd fel itt: Álmaim Otthona  Online Tanácsadás
 
 Még több kreatív ötlet, hasznos tanács: Csináld magad közösség a Facebookon

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Mosás

Ahhoz, hogy ne legyenek fehér ruháid egy idő után színesek, színes ruháid pedig haloványak,... Tovább

Húsvét

Húsvét előtt mindenki nagytakarítást tart, tojásokat fest, csokitojásokat és nyuszikat... Tovább

Tovább a lexikonra
Festés