notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Napjainkban egyre többen állnak neki saját maguk kifesteni a lakásukat, így nemcsak a költségeken spórolhatunk, hanem közös programnak is kiváló lehet. Festékmennyiség kalkulálása, festékek kiadóssága

hirdetes

Festékmennyiség kalkulálása, festékek kiadóssága

Napjainkban egyre többen állnak neki saját maguk kifesteni a lakásukat, így nemcsak a költségeken spórolhatunk, hanem közös programnak is kiváló lehet

Napjainkban egyre többen állnak neki saját maguk kifesteni a lakásukat, így nemcsak a költségeken spórolhatunk, hanem közös programnak is kiváló lehet. Festékmennyiség kalkulálása, festékek kiadóssága

 

Festékmennyiség kalkulálása

 
Mielőtt nekivágunk a festésnek, járjuk alaposan körbe milyen festékek kaphatóak, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek és legfőképpen annak, hogy milyen kiadósságú egy festék. A kiadósság egy szakmai kifejezés, amely nagyjából annyit jelent: mennyi festéket kell használnunk egy négyzetméter kifestésére.
 
Ha megtalált álmaink színét és kikötöttünk egy festékmárka mellett, akkor a végső vásárlás esetén kalkuláljunk ki, mennyi festékre van szükségünk. Ha alábecsüljük a szükséges festékmennyiséget, akkor előfordulhat, hogy foltos lesz a falunk vagy a fedés nem lesz tökéletes. 
 

Hogyan számoljuk ki a szükséges festékmennyiséget, lépésről-lépésre:

 
- Mérjük le a festendő fal szélességét és magasságát.
 
- Szorozzuk össze a két mennyiséget, és megkapjuk a fal felületének méretét.
 
- Ezt végezzük el mindegyik falra és adjuk össze a kapott értékeket, hogy megkapjuk a festendő szoba falfelületeinek méretét.
 
- Ha az ajtó és ablak méretét levonjuk, megkapjuk a teljes festendő felület méretét.
 
- Ezután nézzük meg alaposan az általunk kiválasztott festék (jó esetben ez minőségi, magyar festéket jelent) kiadósságát, mely minden esetben fel van tüntetve a dobozokon. Például, ha a kiadósság 10.0 m2/l, akkor egy liter festék 10 m2 falfelület festésére elegendő. Így ha a teljes festendő felület 35m2, akkor 3,5 liter festékre lesz szükségünk.
hirdetes
 
Festékmennyiség kalkulálása
 

Tipp festékmennyiség kiszámításához:

 
Van egy egyenlet, amelyet mindig biztonsággal alkalmazhatunk festékvásárlás előtt: Az eleje nem meglepő: mérjük meg a falfelület szélességét és magasságát, majd szorozzuk össze őket. Ha ez megvan, osszuk el 10-zel. Általában ugyanis 10 négyzetméterre elég 1,2 liter festék. Az eredmény megmutatja, hány liter festékre van szükség.
 

Festékmennyiség kiszámítása - jó tudni, ha vásárolni indulunk

 
A legtöbben nyilván ár-érték alapján vásárolnak festéket. Ilyenkor megtekintjük az uniós szabályok szerinti árfeltüntetést a polcon. Ilyenkor azt látjuk, mennyibe kerül egy liter festék. Ha csakis ez alapján vesszük meg a festéket, lehet, hogy mégsem a legolcsóbb választás volt a legjobb. A magyarázat a fedőképességben rejlik. Első ránézésre minden falfesték egyformának tűnik, ám a kiadósság nagyon is eltérő lehet, vagyis nem mindegy, mennyit kell használni belőle egy négyzetméter falfelületre. Ha, a példa kedvéért, egy festék 2 rétegben alkalmas 20 négyzetméter kifestésére, ám literje csak 1000 forintba kerül, hiába olcsóbb, mint a literenként 1200 forintos, egyrétegű festék. Az első festék ugyanis egy rétegben csak 10 négyzetméterre elég, míg az egyrétegű mind a 20-ra. Tehát a szoba falát 600 forintért festem ki a látszólag drágább festékkel, míg az olcsónak tűnő kétrétegűvel 40 százalékkal drágábban. Ezt a számítást mindig végezzük el, ezért jól jöhet egy számológép is a vásárláskor. 
hirdetes
 
Ha szórófejjel visszük fel a festéket, nem hengerrel vagy ecsettel, akkor nagyobb az anyagigény, átlagban 1,2 liter festék csak 6 négyzetméterre elég. 
 
Ha gyengébb minőségű anyagot vásárolunk, vagy gyengébb minőségű festőhengert, akkor rétegenként és literenként 10 négyzetméterrel érdemes kalkulálni! Ez azt jelenti, hogy 10 négyzetméternyi falfelületet 2 liter festéket érdemes számolni.
 
 
Podmaniczki Attila Podmaniczki Attila
 Szobafestő-mázoló
 
 Online Tanácsadó
 
 Ha kérdésed van, tedd fel itt: Álmaim Otthona  Online Tanácsadás
 
 Még több kreatív ötlet, hasznos tanács: Csináld magad közösség a Facebookon
 
 
 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Karácsony előtti nagytakarítás

Minden évszakban érdemes egy nagyobb takarítást elvégezned, hiszen ezzel teszed igazán... Tovább

Húsvéti dekoráció

Húsvétra könnyedén készíthetünk házilag is dekorációkat, melyek meghozzák az ünnep... Tovább

Tovább a lexikonra
Stílusok