notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Napjainkban egyre többen állnak neki saját maguk kifesteni a lakásukat, így nemcsak a költségeken spórolhatunk, hanem közös programnak is kiváló lehet. Festékmennyiség kalkulálása, festékek kiadóssága

hirdetes

Festékmennyiség kalkulálása, festékek kiadóssága

Napjainkban egyre többen állnak neki saját maguk kifesteni a lakásukat, így nemcsak a költségeken spórolhatunk, hanem közös programnak is kiváló lehet

Napjainkban egyre többen állnak neki saját maguk kifesteni a lakásukat, így nemcsak a költségeken spórolhatunk, hanem közös programnak is kiváló lehet. Festékmennyiség kalkulálása, festékek kiadóssága

 

Festékmennyiség kalkulálása

 
Mielőtt nekivágunk a festésnek, járjuk alaposan körbe milyen festékek kaphatóak, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek és legfőképpen annak, hogy milyen kiadósságú egy festék. A kiadósság egy szakmai kifejezés, amely nagyjából annyit jelent: mennyi festéket kell használnunk egy négyzetméter kifestésére.
 
Ha megtalált álmaink színét és kikötöttünk egy festékmárka mellett, akkor a végső vásárlás esetén kalkuláljunk ki, mennyi festékre van szükségünk. Ha alábecsüljük a szükséges festékmennyiséget, akkor előfordulhat, hogy foltos lesz a falunk vagy a fedés nem lesz tökéletes. 
 

Hogyan számoljuk ki a szükséges festékmennyiséget, lépésről-lépésre:

 
- Mérjük le a festendő fal szélességét és magasságát.
 
- Szorozzuk össze a két mennyiséget, és megkapjuk a fal felületének méretét.
 
- Ezt végezzük el mindegyik falra és adjuk össze a kapott értékeket, hogy megkapjuk a festendő szoba falfelületeinek méretét.
 
- Ha az ajtó és ablak méretét levonjuk, megkapjuk a teljes festendő felület méretét.
 
- Ezután nézzük meg alaposan az általunk kiválasztott festék (jó esetben ez minőségi, magyar festéket jelent) kiadósságát, mely minden esetben fel van tüntetve a dobozokon. Például, ha a kiadósság 10.0 m2/l, akkor egy liter festék 10 m2 falfelület festésére elegendő. Így ha a teljes festendő felület 35m2, akkor 3,5 liter festékre lesz szükségünk.
hirdetes
 
Festékmennyiség kalkulálása
 

Tipp festékmennyiség kiszámításához:

 
Van egy egyenlet, amelyet mindig biztonsággal alkalmazhatunk festékvásárlás előtt: Az eleje nem meglepő: mérjük meg a falfelület szélességét és magasságát, majd szorozzuk össze őket. Ha ez megvan, osszuk el 10-zel. Általában ugyanis 10 négyzetméterre elég 1,2 liter festék. Az eredmény megmutatja, hány liter festékre van szükség.
 

Festékmennyiség kiszámítása - jó tudni, ha vásárolni indulunk

 
A legtöbben nyilván ár-érték alapján vásárolnak festéket. Ilyenkor megtekintjük az uniós szabályok szerinti árfeltüntetést a polcon. Ilyenkor azt látjuk, mennyibe kerül egy liter festék. Ha csakis ez alapján vesszük meg a festéket, lehet, hogy mégsem a legolcsóbb választás volt a legjobb. A magyarázat a fedőképességben rejlik. Első ránézésre minden falfesték egyformának tűnik, ám a kiadósság nagyon is eltérő lehet, vagyis nem mindegy, mennyit kell használni belőle egy négyzetméter falfelületre. Ha, a példa kedvéért, egy festék 2 rétegben alkalmas 20 négyzetméter kifestésére, ám literje csak 1000 forintba kerül, hiába olcsóbb, mint a literenként 1200 forintos, egyrétegű festék. Az első festék ugyanis egy rétegben csak 10 négyzetméterre elég, míg az egyrétegű mind a 20-ra. Tehát a szoba falát 600 forintért festem ki a látszólag drágább festékkel, míg az olcsónak tűnő kétrétegűvel 40 százalékkal drágábban. Ezt a számítást mindig végezzük el, ezért jól jöhet egy számológép is a vásárláskor. 
hirdetes
 
Ha szórófejjel visszük fel a festéket, nem hengerrel vagy ecsettel, akkor nagyobb az anyagigény, átlagban 1,2 liter festék csak 6 négyzetméterre elég. 
 
Ha gyengébb minőségű anyagot vásárolunk, vagy gyengébb minőségű festőhengert, akkor rétegenként és literenként 10 négyzetméterrel érdemes kalkulálni! Ez azt jelenti, hogy 10 négyzetméternyi falfelületet 2 liter festéket érdemes számolni.
 
 
Podmaniczki Attila Podmaniczki Attila
 Szobafestő-mázoló
 
 Online Tanácsadó
 
 Ha kérdésed van, tedd fel itt: Álmaim Otthona  Online Tanácsadás
 
 Még több kreatív ötlet, hasznos tanács: Csináld magad közösség a Facebookon
 
 
 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Dán lakberendezési stílus

A dán lakberendezési stílusra a fehér falak és világos padló jellemző, sok természetes... Tovább

Üvegfáklya

Egy hangulatos fényt árasztó üvegfáklyát nagyon könnyen, te magad is el tudsz készíteni... Tovább

Tovább a lexikonra
Stílusok