notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A versenyképesség záloga: tanulás felnőtt korban

hirdetes

Hogyan tanuljunk felnőtt fejjel? Legyünk versenyképesek a 21. században is!

CsN
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A folyamatosan változó világunkban szinte nap mint nap meg kell újulnunk, hogy versenyképesek maradjunk az átalakuló munkaerőpiacon. Vagyis az élethosszig tartó tanulás valóban a jövőn záloga, amelynek kulcskérdése a nagybetűs felnőttképzés. Nádor Balázzsal, az EFEB Felnőttoktatási Központ Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk az elmúlt évtizedek tapasztalatairól, a felnőttképzés előnyeiről, és hogy milyen érzés felnőtt fejjel ismét beülni az iskolapadba.

A siker titka: tanulás felnőtt korban

– Az EFEB csaknem 20 éve működik, így az ország egyik legpatinásabb és legprofesszionálisabb szakképző intézménye, önök szinte a hazai felnőttképzés kezdeteitől szerveznek kurzusokat. Hogyan változott ennyi idő alatt a képzési rendszer, hogy versenyképes tudást szerezzenek a hallgatók?

 

– Valóban a versenyképesség a kulcsszó, és ennek megtartása érdekében a munkaerőpiaci igények és a jogszabályi változások folyamatos mozgásban tartják a felnőttképzési intézményeket is. A jogalkotó figyel arra, hogy kiszűrje a „kókler” oktatási cégeket, hogy tényleg csak a komoly minőségügyi rendszerrel rendelkező iskolák maradjanak a piacon. Mi folyamatosan teszteljük a munkaerőpiacot, hiszen nagy figyelmet szentelünk annak, hogy a végzett hallgatóinkat a kurzus után is kövessük, ugyanis kíváncsiak vagyunk arra, hogy hogyan tudták hasznosítani az EFEB-nél megtanultakat. A tapasztalatokat pedig folyamatosan beépítjük a képzések tematikájába, hiszen nekünk is versenyképesnek kell lennünk. Akik felnőttképzésre adják a fejüket, azok nagyrészt vagy a jelenlegi munkájukat akarják megtartani, vagy a képzésnek köszönhetően szeretnének munkába állni vagy munkahelyet váltani. Ez nagyjából a résztvevők 80%-ra igaz.

hirdetes

 

 

– Az élethosszig tartó tanulás ma egyre jobban terjed az oktatási rendszerünkben, akár csak az Európai Unióban, hiszen a technológiai forradalom korában szinte napról napra változnak a kompetenciák, minden szakmában folyamatosan fejleszteni kell a tudásunkat. Ezek szerint bárki megtanulhat bármit, csak akarni kell?

 

– Ez így van. A felnőttképzésnek pontosan az a lényege, hogy minél gyorsabban lehessen alkalmazkodni az éppen szükséges munkaerőpiaci igényekhez. A képzések általában a néhány hónapostól az egy évesig tartanak, tehát gyorsan lehet szakképesítést szerezni, ezért is fontos, hogy olyan képzőt válasszunk, melyek az igen rövid idő alatt át is tudják adni a szükséges ismereteket. Másrészt fontosnak tartjuk, hogy a már említett versenyképesség érdekében a több gyakorlatra helyezzük a hangsúlyt, amely persze kevesebb elméletet is jelent. Az EFEB éppen ezért saját minden igényt kielégítő, modern tankonyhát, valamint kozmetikus, masszőr és gyógyszertári gyakorlati oktatótermet is kialakított. Az országhatárokon átívelő, uniós mértékben versenyképes tudást pedig, amit mi átadunk, jól igazolja, hogy a sikeres vizsgák után az OKJ-s bizonyítvány mellé nemzetközileg elismert EUROPASS bizonyítvány-kiegészítőt lehet igényelni több világnyelven.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Színes ötletek

Lakberendezési szakszótár

Karácsony előtti nagytakarítás

Minden évszakban érdemes egy nagyobb takarítást elvégezned, hiszen ezzel teszed igazán... Tovább

Felújítás utáni takarítás

A lakások, irodák felújítása nagy kosszal, felfordulással jár. A helyiségek használatba... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 241

Átlagos értékelés: 4.7