notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Tél otthonunkban

hirdetes

Így készítsd fel otthonodat a télre!

Szélesi Ferenc

Spórolj meg egy kis pénzt és érezd magad jól otthonodban egész télen – cselekedj még most, hogy később ne bánd meg a halogatást!

Szakértői tippek télre

Működtesd a ventilátorokat ellentétes irányban

A legtöbbeknek csak a hőségben jut eszébe bekapcsolni a ventilátorokat, de sok mennyezeti egység rendelkezik egy kis kapcsolóval, ami ellentétes irányba fordítja a pengék forgásának irányát. Az óramutató járásával ellentétes irányban forgó ventilátorok lehűtik a levegőt, míg ellenkező irányban működő pengék felmelegítik azt. Egy hatékonyan működő ventilátor képes akár 10%-kal is csökkenteni a fűtésszámla összegét.

Használj szigetelő fóliát

Egy igazán baráti összegért cserébe beszerezhetsz magadnak egy csomag szigetelő fóliát. A megfelelően felhelyezett műanyag szigetelőréteg lényegében láthatatlan, de kiváló védelmet biztosít a huzat ellen, és extra szigetelést biztosít az otthon melegen tartása érdekében. Ha régi ablakaid vannak, akkor mindenképpen jó ötlet újabbakra cserélni őket, jobb szigeteléssel és strapabíróbb anyagokkal.

Légy kreatív és válassz alternatív megoldásokat

Az alternatív megoldások kategóriájába tartoznak a napelemek, a geotermikus energia, a biomassza és a szélturbinák is, hogy csak néhányat említsünk. Ezek legtöbbje egyszeri befektetést igényel csupán, ami idővel többszörösen is megtérülhet majd. Miért is ne hűthetnéd élelmiszereidet a téli hideget kihasználva? 

Válasz egy hatékonyabb kazánt

Szerencsére ez nem olyasmi, amit minden évben (vagy évtizedben) el kell végezned, de minden esetben megéri újra cserélni régi, kevésbé hatékony készülékedet. Ez hosszú távon rengeteg megtakarítást jelent majd, és nem kell minden télen attól tartanod, hogy mikor adja meg magát az éjszaka közepén.

Szakértői tippek télre

Készítsd fel a télre a légkondicionáló egységeidet és vízcsöveidet

Ez egyszerű feladat: üríts ki minden kinti csövet, amiben víz rakódhat le (például slagok), és győződj meg róla, hogy a légkondicionáló rendszerben se maradjon víz. Ha a klímán van egy kapcsoló, ami vízellátást szabályozza, akkor kapcsold le azt. A kerti csöveket nem csak kiürítened kell, hanem biztos helyet is kell találnod nekik télire. Zárd el a kerti csapokat is, és tömíts el minden olyan részt, ami szivárgásgyanús. Ne feledkezz meg a klímaegységek leszereléséről sem!

Állítsd át a vízmelegítő rendszert

Sok vízforraló egységet túl melegre állítanak be gyárilag, vagy beszereléskor, a legtöbb háztartásnak azonban nincs szüksége annyi hőre. Ez mind a spórolás, mind a forrázásból származó balesetek szempontjából fontos Állítsd tehát a vízforralót 50°C-ra, vagy alacsonyabbra, hogy ennyivel kevesebbet kelljen költeni a meleg vízre.

Előzd meg a huzatot

A statisztikák szerint a huzat akár 30%-kal is növelheti az otthonok energiahasználatát. A legolcsóbb megoldás egy egyszerű takaró vagy hasonló szövetdarab elhelyezése az ablakok és a huzatos ajtók alatt. Bármilyen anyagot alkalmazhatsz, ami elég vastag, hogy bent tartsa a meleget a szobában. A boltokban huzatfogó hengerként találod meg őket, ha nem szeretnéd saját magad készíteni.

Szakértői tippek télre

Szerelj fel viharajtókat és viharablakokat

Egy viharajtó beszerzése akár 45%-kal képes javítani az otthon energiahatékonyságát a huzatos részek szigetelésével és a levegő mozgásának csökkentésével. A viharajtók lehetővé teszik otthonod szellőztetését, és a fény bejutását is. Az ilyen ajtókhoz hasonlóan a viharablakok hasonló védelmet nyújtanak. Habár fárasztó lehet minden évben fel- és leszerelni őket, hosszú távon sokkal kényelmesebbé és olcsóbbá tehetik a hideg hónapokat.

hirdetes

Tartsd karban fűtőrendszeredet

Azt biztosan tudod, hogy az autóknak rendszeres karbantartásra van szükségük, hogy a lehető legjobb teljesítményüket nyújthassák. Ugyan ez a helyzet a fűtésért felelős berendezésekkel is. Kazánod tisztán tartásával és megfelelő beállításával akár 5%-os megtakarítást érhetsz el az energiahasználat csökkentésének köszönhetően. Bizonyos gyártók és üzletek ingyenes vagy kedvezményes éves ellenőrzést kínálnak a megvásárolt termékek mellé.

Ügyelj a termosztátra

Könnyű megfeledkezni a termosztátról, amikor az ember elhagyja otthonát, pedig ez súlyos összegekbe kerülhet hosszú- és rövidtávon is. Sok háztartás energiára fordított költségvetésének 50-70%-át a fűtés és hűtés éli fel, szóval miért fizetnél olyasmiért pluszban, amit senki nem használ? Ha csak néhány fokkal alacsonyabbra állítod a termosztátot, azzal több százalékot is spórolhatsz a fűtésen. Kiválóak erre a programozható termosztátok, amikkel sokat lehet megtakarítani éves szinten.

Szakértői tippek télre

Használj energia monitort

hirdetes

Segíts magadnak többet spórolni egy energia monitor segítségével. Ezek az eszközök valós időben mutatják a háztartás áramfogyasztását, és ez alapján becslést készítenek a havi villanyszámláról. Kutatások is kimutatták, hogy az ilyen szerkezeteket használó háztartásokban lényegesen csökkent a felesleges energiafogyasztás mértéke. Egyesek szeriont 15-20%-os megtakarítás is elérhető velük havi szinten, ami hamar képes nagyobb összegekké összeadódni. 

Egészítsd ki a szigetelést

Habár nem a legmutatósabb megoldás, de a szigetelés sokat tehet az energiatakarékosság és spórolás érdekében. Ég és föld különbség lehet a szigetelt és nem szigetelt otthonok hőmérséklet-megtartása között, tehát győződj meg róla, hogy a ház falai, a legalsó szint padlózata és a tető is szigetelve legyenek.

Vegyél fel egy pulóvert

Ez talán az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, mégis sokan szívesebben költenek többet néhány plusz foknyi fűtésre, minthogy egyszerűen felvegyenek valami meleget otthonra is. Az emberek hajlamosak túlfűteni otthonukat, holott gyakran egyszerre csak egy-két helységben tartózkodnak rendszeresen.

Szakértői tippek télre

Fugázás és tömítőszalagok

A kisebb réseken átfújó huzat akár 5-30%-kal képes csökkenteni egy háztartás energiahatékonyságát. Az ilyen résekre a fugázás és a tömítőszalagok kínálnak hosszú távú megoldást. Vess egy közelebbi pillantást azokra a részekre, ahol két különböző építőanyag találkozik egymással – például a sarkok mentén, a kémény mellett, vagy ahol a csövek csatlakoznak a házhoz. Végezz füstölőtesztet: óvatosan és lassan menj végig a falak és ablakok mellett (vigyázz a függönyökre és más gyúlékony dolgokra), és figyeld meg, hogy hol mozdul el a füst – ezt a réseken át mozgó levegő okozza otthonod és a külvilág között.

Egy másik módszer a huzatos részek felkutatására egy gyertyával vagy füstölővel az ilyen résgyanús pontokra állni, miközben valaki kintről egy hajszárítóval fúj befelé. Ha a levegő be tud jönni valahol, akkor be is fog, és ez a füstölőn vagy a gyertya lángján is meglátszik majd. Akárhogy is sikerül rátalálnod a problémás részekre, fugázással és szalagok használatával orvosolhatod ezeket. 

Szigeteld a csöveket

Spórolj egy kicsit a meleg vízen a vízvezetékek leszigetelésével. A megfelelő szigetelés segít továbbá megakadályozni, hogy a vezetékekbe belefagyjon a víz, ugyanis az így keletkező repedések katasztrofális következményekkel járhatnak. Óvatosan ellenőrizd, hogy mely csövek melegek – ezeket érdemes leszigetelni. Ugyan így ellenőrízheted, hogy a vízforraló berendezésednek szüksége van-e szigetelésre. A vízvezetékek szigetelésére alkalmas anyagot a legtöbb szaküzletben beszerezheted. Elég csak méretre vágni, majd ragasztószalaggal a helyére rögzíteni.

Szakértői tippek télre

Zárd le a légcsatornákat

Amennyiben otthonod légcsatornákkal is rendelkezik, érdemes azokat is felkészíteni a télre. A felmérések szerint a felmelegített levegő 10-30%-a ezeken keresztül távozik a házból. A legegyszerűbb ehhez egy szakember segítségét kérni, aki felmérheti a rendszer hatékonyságát és orvosolhatja az esetleges problémákat. A légcsatornák megfelelő lezárása további spórolási lehetőséget hordoz magában.


Válaszd a megfelelő vállalkozót

Hogy könnyebben eldönthesd, mely feladatot érdemes először elvégezni a fentiek közül, kérj energetikai auditot otthonod számára. Ha valamelyik feladatra mindenképpen szükséged lenne, de nem szeretnél ismeretlenül nekivágni például egy bojler, vagy kazán lecserélésének, akkor kérj szakértői segítséget. Az ilyen vállalkozók esetén mindig érdemes előre meggyőződni róla, hogy biztosan olyan minőségű munkát végez-e az adott személy, amilyenre szükséged van. Mindig kérdezz körbe ismerőseid és barátaid között, hogy tudnak-e ajánlani valakit, aki megbízhatónak számít.

Cseréld ki a kemence szűrőket

Könnyű megfeledkezni róla, pedig a kemence szűrők rendszeres tisztítása vagy cseréje nagyon fontos a fűtési szezon során. A piszkos szűrők csökkentik a légáramlást, így több energia szükséges egy kisebb tér befűtéséhez is. Érdemes tehát minden hónapban kijelölni egy napot a naptárban a szűrők karbantartására.

Fontold meg továbbá egy tartós szűrő beszerzését. Ez hosszabb távon gazdaságosabb megoldás és az ilyen szűrők sokkal hatékonyabbak is. Csak érdekességképpen: az üvegszálas szűrők a szemét 10-40%-át fogják csak fel, míg az elektrosztatikus változatoknál ez az érték 88%, ráadásul ezek sokkal hatékonyabban képesek megfékezni a vírusok, penész és pollen terjedését. A HEPA szűrők a levegőben található részecskék 99,97%-át képesek felfogni. Ha a teljes kemence rendszer cserét igényel, akkor az jóval többe fog kerülni, mint egy szűrő ára. Egy nem igazán hatékony berendezés modernebbre lecserélésével azonban rengeteget takaríthatsz meg a fűtési szezonban. A következő oldalon még több remek tipp vár! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Citrom

A citrom déligyümölcs és egyben fűszer is a citrusfélék csoportjából. Népies nevei:... Tovább

Párnafa

Nem egy olcsó mulatság egy szép, jó minőségű teraszburkolat, ezért jogosan várhatjuk el,... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Épületek