notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A homokozás fejleszti leginkább a kicsiket - elmondjuk miért fejleszt a homokozás, a homokozás fejlesztő hatásai

hirdetes

A homokozás fejleszti leginkább a kicsiket!

VN

A finommotorikus készségeket, a kreativitást, a gondolkodási és feladatmegoldó képességet is fejleszti a homokozás. Minden ovis korú gyereknek rendszeresen homokozni kell, de mit mond erről a szakértő?

A homokozás fejlesztő hatásai

Győri Ildikó, a Kinteic Sand gyermekfejlesztéssel foglalkozó szakértője 5 pontban foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a homokozás fejlesztő hatásaival kapcsolatban.

#1. A homokozás több, mint játék

A homokozás több, mint játék, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatásai  kimondják, hogy a gyermekeknek lehetőséget kell biztosítani a fejlődésük szempontjából megfelelő, biztonságos és élvezetes, játékon alapuló fizikai tevékenységre, amelynek egyik legkiválóbb és legkönnyebben elérhető módja a homokozás. 

#2. A homokozás fejleszti a finom és nagy- motorikus készségek

A homokozás során fejlődnek a finom és nagy- motorikus készségek, a kéz-szem koordináció. Az érzékszerveket igénybe vevő játékként a homokozás olyan idegkapcsolatokat épít ki az agyban, amely később segíti a kicsiket az összetettebb feladatok elvégzésében. A kisgyermekek megtanulják a puha-kemény, nedves-száraz, ragadós-pörgős stb. érzeteket. Mindemellett maga az alkotás fejleszti a kreativitást, a feladatmegoldást, a más gyermekekkel való közös játék pedig a szociális képességeket. 

hirdetes

#3. A homokozás fejleszt

A szakemberek szerint a homokozásban rejlő fejlesztési potenciált hatékonyan lehet használni olyan kisgyermekeknél is, akik koraszülöttség vagy egyéb betegségek miatt lassabban fejlődnek kortársaiknál.

#4. Homokozni káros anyagok nélkül

A homokozásnál is fő a biztonság, így szabadtéren érdemes néhány fontos szabályt betartani. Minden esetben zárt, ellenőrzött közterületi homokozót válasszunk, ahol nem fordulhat elő, hogy fertőzéseket terjesztő állati ürülékkel szennyezett a homok. Mielőtt a legkisebbeket beengedjük a homokozóba, érdemes átvizsgálni a homokot, nehogy éles, szúró tárgyak, játékok legyenek elrejtve benne, amelyek sérülést okozhatnak. Fontos a folyamatos felnőtt felügyelet, mert a homok szembe dörzsölése kötőhártyagyulladáshoz vezethet, illetve a homok lenyelése sem túl higiénikus. 

hirdetes

#5. Homokozni mindig lehet

Télen se hanyagoljuk a homokozást, hiszen rossz idő esetén vagy ha nincs a közelben megfelelő homokozó, a lakásban, a belső térben a homokozást kiválthatjuk kinetikus homok játékokkal is, ami teljesen megbízható és higiénikus, hasonlóan viselkedik természetes rokonához. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Télikabát

A télikabát egy általában csípőn alul érő, esetleg derékban szabott, hátul hasított vagy... Tovább

Adventi koszorú

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyerekszoba Hálószoba Nappali Nyaralás, hotelek Újrahasznosítás Utazás