notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Wat Rong Khun – egy elképesztően hófehér buddhista templom Thaiföldön

hirdetes

Wat Rong Khun – egy elképesztően hófehér buddhista templom Thaiföldön

Wat Rong Khun (jelentése magyarul: fehér templom), egy a megszokottól eltérő, kortárs buddhista templom a thaiföldi, Csiangraj régióban, Csiangraj várostól 15km-re dél-nyugatra. A teljes egészében fehér és apró üvegdarabokkal és gazdag díszítőelemekkel kirakott épületet, a thai Gaudi-ként is emlegetett], Chalermchai Kositpipat tervezte 1997-ben. A turisták számára is ingyenesen látogatható épület egy nagyobb projekt része, amelynek elkészítése a tervező szerint évtizedeket fog igénybe venni.

Fehér templom Thaiföldön

A templom története

 
A 20. század vége felé az eredeti Wat Rong Khun már nagyon rossz állapotban volt. Pénzügyi nehézségek miatt a javítási munkálataira nem került sor egészen addig, amíg Chalermchai Kositpipat, egy helyi művész, elhatározta, hogy saját pénzéből teljes egészében újjáépíti a templomot. A tervező oktatási és meditációs központnak szánta az épületet. A munkálatok 1997-ben kezdődtek és 2008-ra a templom teljesen elkészült. 
 
>>> A CIKK A KÖVETKEZŐ OLDALAKON FOLYTATÓDIK! >>>
 
Fehér templom Thaiföldön

2014. május 5-én délután egy földrengés következtében súlyosan megrongálódott az épület. Ekkor a templomot határozatlan időre bezárták. A tervező május 6-án még azt mondta, hogy lerombolja az egész templomot és nem építi soha újra.

Egy nappal később azonban egy szakértői csoport megvizsgálta az épületet és megállapította, hogy a földrengés során nem sérültek a szerkezetek.

Ezt követően Chalermchai bejelentette, hogy két év alatt visszaállítja a templomot eredeti állapotába és az élete hátra levő részét a templom építésére fogja szentelni. A templomot május 8-án megnyitották a látogatók számára.

Fehér templom Thaiföldön

A Wat Rong Khun felépítése

 
A templom minden pici részlete jelentéssel bír és a látogatót arra ösztönzi, hogy elmélyedjen az egyes buddhista tanításokon. A fehér templom fő épülete (az Ubosot) egy kis tó feletti hídon keresztül közelíthető meg. A híd előtt van egy kör alakú tér, ahol a mélyből kezek nyúlnak felfelé, a vágyak szimbolizálásaként. Ez a terület ábrázolja az emberi szenvedést és a poklokat. 
Fehér templom Thaiföldön

Az épülethez ívelő híd (nevének jelentése magyarul: az újjászületések körforgásának hídja”) szimbolikus értelemben átviszi a látogatót a halálokon és újjászületéseken átvezető állapotba, amely már szenvedésektől mentes. A boldogsághoz vezető utat szimbolizálja, azáltal, hogy az ember túljut a világi vágyakon, kapzsiságon és kísértéseken. 

Fehér templom Thaiföldön

A tavacska mellett áll két kinnaree, a buddhista mitológiából ismert félig ember, félig madár alak. A hídon átérve a “mennyország kapujába” érkezünk, amelyet két hatalmas alak védelmez, akik az emberi sorsok felett döntenek. Itt több meditáló Buddha kép is van. 

Fehér templom Thaiföldön

A teljes egészében fehér főtemplom vakolatába fényvisszaverő tükrök vannak beépítve. Annak ellenére, hogy a régi templomokban buddhista történeteket szoktak ábrázolni a freskók, a fehér templom falain a jó és a rossz színes, modern megjelenítéseit találjuk. A művész olyan alakokat választott, mint Batman, Spiderman, Elvis illetve egyéb főhős és gazember képregényekből és filmekből. A templom hátsó falán a Buddha arany freskója van felfestve.

Fehér templom Thaiföldön

Kiemelkedik a többi struktúra közül a pihenőként szolgáló arany épület. Az arany épület az emberi testet, míg a fehér templom az emberi tudatot jelképezi. Az arany szimbolizálja, hogy az emberek hogyan fókuszálnak a világi vágyakra és a pénzre.

 

Forrás: Wikipédia

Fehér templom Thaiföldön
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Karácsonyi ajándékutalvány

Egy karácsonyi ajándékutalvány remek ajándék lehet a fa alá, hiszen ebben az eseteben igazi... Tovább

Falfesték

A falfesték falak dekorációs bevonatára szolgáló anyag. Megkülönböztetünk... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás