notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A fából készült hőszigetelt nyílászárók esetében is kezdhetjük a karbantartást egy alapos tisztítással, amit szintén langyos vízbe mártott és kicsavart ronggyal végzünk. A tisztítás közben megtalált, sérült festést a fa ablakoknál említett módon javíthatj

hirdetes

A fából készült hőszigetelt nyílászárók karbantartása

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A fából készült hőszigetelt nyílászárók esetében is kezdhetjük a karbantartást egy alapos tisztítással, amit szintén langyos vízbe mártott és kicsavart ronggyal végzünk. A tisztítás közben megtalált, sérült festést a fa ablakoknál említett módon javíthatjuk ki

A fából készült hőszigetelt nyílászárók esetében is kezdhetjük a karbantartást egy alapos tisztítással, amit szintén langyos vízbe mártott és kicsavart ronggyal végzünk. A tisztítás közben megtalált, sérült festést a fa ablakoknál említett módon javíthatj

A fából készült hőszigetelt nyílászárók karbantartása - festék

Főleg a szárnyak külső részén, az alsó peremen, az üveg mellett találunk majd sérült festést. Itt a festés javításakor egy réteggel több festéket kenjünk fel. Ezeket a modernebb ablakokon már fém a vízvetővel megegyező színű szárnytakaróval szokták ellátni.

A fából készült hőszigetelt nyílászárók karbantartása - vasalatok


Amennyiben az ablak nem zománcfestékkel van festve, hanem valamilyen kültéri felületkezelő rendszerrel, akkor a festék karbantartására külön karbantartó szereket kell használnunk. Ehhez a festékanyag fajtáját kell tudnunk /amit a gyártó közölni szokott/ és a hozzá való ápoló szerrel kell áttörölni a fa részeket.
A műanyag ablakokhoz hasonlóan ezekben az ablakokban is van gumitömítés, ezekkel ugyan úgy járjunk el, mint azt a műanyag ablakoknál említettem. A vasalatok itt is rozsdamentesek és hasonlóan kell őket ápolnunk, mint azt az előző cikkemben írtam.

hirdetes

A fából készült hőszigetelt nyílászárók karbantartása - sziloplaszt


Ezután következik az üvegtisztítás. A fa nyílászáróknál az üveg és a fa közé sziloplaszt van nyomva. A sziloplasztnak két feladata van. Egyszer rugalmas ágyat biztosít az üvegnek, így biztosítja, hogy a fa esetleges mozgásakor ne törjön el az üveg. A másik feladat a csapadék víz elleni védelem. Az üveg külső oldali takarításánál alaposan nézzük át a szilopplaszt tömítést is.


Amennyiben olyan részt találunk, ahol rés van az üveg és a fa között, azt ki kell javítani, mert később beázhat az ablak. A sziloplaszt javítást magunk is elvégezhetjük.

A fából készült hőszigetelt nyílászárók karbantartása - szilikon


Vásároljunk ecetsavas, transzparens színű szilikont kb. 1000 Ft, és hozzá egy szilikon kinyomót /200-300 Ft/. A sziloplaszt végét óvatosan kezdjük meg, majd csavarjuk rá a csőrét, majd helyezzük a kinyomóba. Ezután éles késsel vágjuk ki az ablakból az elvált szilikon részt és pótoljuk azt újjal. Aki mégsem bízik magában, hívjon szakembert.


Ezzel a nyílászárók karbantartását elvégeztük. Bármilyen kérdésük lenne, kérem, tegyék fel bátran.

Állok rendelkezésükre! Tolnai Pál
 Ajtó-ablak szakértő

 Kérdésed van nyílászárókkal kapcsolatos témában? Kérdezd szakértőnket, itt: Online tanácsadás


Még több hasznos információ nyílászárókkal kapcsolatban: www.tolnaipalestarsaibt.eu

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Festés

Lakberendezési szakszótár

Kerti pad

A pad párnázatlan ülőbútor egy sorban ülő több személy számára. Egyszerű formája, a... Tovább

Olajlámpás

Olajból, vízből, némi dekorációból és befőttesüvegből te is készíthetsz házilag... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 201

Átlagos értékelés: 4.8