notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A fából készült hőszigetelt nyílászárók esetében is kezdhetjük a karbantartást egy alapos tisztítással, amit szintén langyos vízbe mártott és kicsavart ronggyal végzünk. A tisztítás közben megtalált, sérült festést a fa ablakoknál említett módon javíthatj

hirdetes

A fából készült hőszigetelt nyílászárók karbantartása

A fából készült hőszigetelt nyílászárók esetében is kezdhetjük a karbantartást egy alapos tisztítással, amit szintén langyos vízbe mártott és kicsavart ronggyal végzünk. A tisztítás közben megtalált, sérült festést a fa ablakoknál említett módon javíthatjuk ki

A fából készült hőszigetelt nyílászárók esetében is kezdhetjük a karbantartást egy alapos tisztítással, amit szintén langyos vízbe mártott és kicsavart ronggyal végzünk. A tisztítás közben megtalált, sérült festést a fa ablakoknál említett módon javíthatj

A fából készült hőszigetelt nyílászárók karbantartása - festék

Főleg a szárnyak külső részén, az alsó peremen, az üveg mellett találunk majd sérült festést. Itt a festés javításakor egy réteggel több festéket kenjünk fel. Ezeket a modernebb ablakokon már fém a vízvetővel megegyező színű szárnytakaróval szokták ellátni.

A fából készült hőszigetelt nyílászárók karbantartása - vasalatok


Amennyiben az ablak nem zománcfestékkel van festve, hanem valamilyen kültéri felületkezelő rendszerrel, akkor a festék karbantartására külön karbantartó szereket kell használnunk. Ehhez a festékanyag fajtáját kell tudnunk /amit a gyártó közölni szokott/ és a hozzá való ápoló szerrel kell áttörölni a fa részeket.
A műanyag ablakokhoz hasonlóan ezekben az ablakokban is van gumitömítés, ezekkel ugyan úgy járjunk el, mint azt a műanyag ablakoknál említettem. A vasalatok itt is rozsdamentesek és hasonlóan kell őket ápolnunk, mint azt az előző cikkemben írtam.

hirdetes

A fából készült hőszigetelt nyílászárók karbantartása - sziloplaszt


Ezután következik az üvegtisztítás. A fa nyílászáróknál az üveg és a fa közé sziloplaszt van nyomva. A sziloplasztnak két feladata van. Egyszer rugalmas ágyat biztosít az üvegnek, így biztosítja, hogy a fa esetleges mozgásakor ne törjön el az üveg. A másik feladat a csapadék víz elleni védelem. Az üveg külső oldali takarításánál alaposan nézzük át a szilopplaszt tömítést is.


Amennyiben olyan részt találunk, ahol rés van az üveg és a fa között, azt ki kell javítani, mert később beázhat az ablak. A sziloplaszt javítást magunk is elvégezhetjük.

A fából készült hőszigetelt nyílászárók karbantartása - szilikon

hirdetes


Vásároljunk ecetsavas, transzparens színű szilikont kb. 1000 Ft, és hozzá egy szilikon kinyomót /200-300 Ft/. A sziloplaszt végét óvatosan kezdjük meg, majd csavarjuk rá a csőrét, majd helyezzük a kinyomóba. Ezután éles késsel vágjuk ki az ablakból az elvált szilikon részt és pótoljuk azt újjal. Aki mégsem bízik magában, hívjon szakembert.


Ezzel a nyílászárók karbantartását elvégeztük. Bármilyen kérdésük lenne, kérem, tegyék fel bátran.

Állok rendelkezésükre! Tolnai Pál
 Ajtó-ablak szakértő

 Kérdésed van nyílászárókkal kapcsolatos témában? Kérdezd szakértőnket, itt: Online tanácsadás


Még több hasznos információ nyílászárókkal kapcsolatban: www.tolnaipalestarsaibt.eu

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Osztott komplementer színek

Ezek azok a színpárok, amelynél a komplementer színpár egyik tagjának a szomszédját... Tovább

Milyen egy igazi alkalmi takarítás Budapesten? Most megtudhatod!

Mit szólnál hozzá ha az esedékes nagytakarítás helyett csak hátradőlhetnél a fotelben, és... Tovább

Tovább a lexikonra
Festés