notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Tisztítás ecettel? - tökéletes tisztítószer, kivéve ezekre a felületekre. Ezt a 10 dolgot soha ne takarítsd le ecettel.

hirdetes

10 dolog, amit soha nem szabad ecettel tisztítani

NA

A desztillált fehér ecet egy sokoldalú tisztítószer, amely sokféle munkához használható, az ablakmosástól a cipők sófoltjainak eltávolításáig. De a többcélú nem egyenlő az univerzális felhasználással, és ha tisztításról van szó, vannak olyan általános háztartási cikkek és anyagok, amelyek megsérülhetnek, ha ecettel érintkeznek. Ezenkívül más tisztítószerekkel, különösen klóros fehérítővel keverve az ecetben lévő sav mérgező kémiai reakciókat válthat ki. Mutatunk 10 olyan dolgot, amelyet nem szabad ecettel tisztítani, így elkerülöd a lehetséges károkat. 

Ecet használata

1. Bármi, ami klórfehérítőt tartalmaz

Ha a klóros fehérítőt ecettel keverik, az kémiai reakciót eredményez, amely mérgező klórgázt hoz létre. Noha ez az első szabály, hogy mit ne tisztítsunk ecettel, ez a legfontosabb – ezért helyezzük előtérbe. Soha, semmilyen körülmények között ne keverj klóros fehérítőt vagy klóros fehérítőt tartalmazó termékeket ecettel.

2. Márvány, gránit és egyéb természetes kőfelületek

A márványt, gránitot és más természetes köveket nem szabad ecettel tisztítani. Az ecetben lévő sav kimaródást okozhat a természetes kőben.

3. Fuga

A fugát nem szabad ecettel tisztítani, mert az idővel lemarhatja vagy elhasználhatja a habarcsot, ami tönkreteheti. A lezárt habarcs tisztítható ecettel, de jobb kerülni a nem savas tisztítószereket, hogy elkerüljük a gyengülést.

4. Rozsdamentes acél

A rozsdamentes acél kések, edények és háztartási gépek tisztításánál a legjobb, ha kihagyod az ecetet, és nem savas tisztítószert választasz. Hosszan tartó expozíció, különösen az ecetben lévő savaknak, lyukacsosodást okozhat a rozsdamentes acélon.

hirdetes

5. Viaszos vagy befejezetlen fa

A viaszos vagy befejezetlen fa teljes erősségű tisztítóecettel történő tisztítása elszíneződést okozhat, ezért ezt kerülni kell. Ehelyett használj hígított ecetet, vagy válassz nem savas tisztítószert, amely biztonságosan használható fára. 

6. Öntöttvas

Az ecet felemészti a védőréteget, amely az öntöttvas edények tapadásmentes felületét adja. Hosszabb ideig tartó expozíció esetén a desztillált fehér ecet magában az öntöttvasban is kimaródást okozhat.

7. Elektronikai eszközök

A televíziók, mobiltelefonok, számítógép monitorok és egyéb elektronikai eszközök képernyőjét soha ne tisztítsd ecettel vagy ecetet tartalmazó tisztítószerrel, mert ez károsítja a tükröződésgátló bevonatot. 

8. Gumi tömítések és tömlők

Az ecettel való tartós vagy ismételt expozíció a gumi alkatrészek, például a tömítések és a tömlők szétesését okozhatja. A háztartási készülékek, például mosógépek, hűtőszekrények vagy mosogatógépek ecettel történő tisztítása előtt ellenőrizze a gyártó utasításait, hogy megbizonyosodj arról, hogy az ezekben a gépekben használt gumitípus biztonságosan ki lehet téve az ecet hatásának.

hirdetes

9. Ruhavasaló

Mielőtt ecetet használnál a vasaló vízkőmentesítésére, ellenőrizze a használati útmutatót, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem okoz helyrehozhatatlan károsodást a fém alkatrészekben.

10. Házi kedvencek

Az ecet nem ideális háziállatok szennyeződéseinek eltakarítására, különösen puha felületeken, például szőnyegeken, kárpitozott bútorokon vagy matracokon. Mivel az erős vegyi szagok arra ösztönözhetik kedvencét, hogy megerősítse a vizelet illatjegyét ezen a területen. Ehelyett használj enzimalapú tisztítószert a háziállatok szennyeződéseinek kezelésére.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Mediterrán stílus

A mediterrán stílus hazánkban is egyre divatosabbá, elterjedtebbé válik a lakberendezésben... Tovább

Baldachin

A baldachin eredetileg díszmennyezetet, dekoratív sátortetőt, vagy gazdagon díszített... Tovább

Tovább a lexikonra
Fürdőszoba