notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezekkel az ingatlan kifejezésekkel jobb ha te is tisztában vagy.

hirdetes

Ezeket a kifejezéseket az ingatlanosok is sokszor rosszul használják

Bettina

Ingatlan értékesítés nem véletlenül egy külön szakma, amit keményen meg kell tanulni. Az ingatlanoknak sok olyan tulajdonságuk van, amiről mi naív vevők nem is sejtünk semmit, de egy ingatlanos már messziről kiszagolja, legyen ez akár pozitív vagy negatív tulajdonsága egy ingatlannak. Nézzük meg, hogy mik azok az ingatlanos kifejezések, amit sokszor a vásárló nem is ismer, de ha ingatlan vásárlásról van szó, akkor jobb tisztában lenni a fogalmakkal. 

ingatlan kifejezések

1, Stúdió lakás és Garzon

Itt fontos azzal kezdeni, hogy a kettő nem egy és ugyanaz, de a legtöbben ezt keverik. A garzon lakás az kb 40 nm2 alapterületű fél, vagy egy szobás lakás. A konyha, wc, fürdő általában külön szokott lenni, de az étkező, nappali, háló az lehet egy helység. Fiatalok körében szokott nagyon népszerű lenni. Stúdiólakás ami egy divatos kifejezés, sokan a garzonlakás egyik szinonimájaként használják, de ez nem annyira megfelelő, mert a stúdiólakás egyik fő tulajdonsága, hogy egylégterű. Itt a konyha, előszoba, hálószoba egybe van és sok olyan van, ahol a fürdőszoba sincs elválasztva. Amerikában ezek a lakások elterjedtek, az L alakú lakásokat alakították ki stúdiólakásnak. Ezek a lakások nem feltétlen kisterűek, találkozhatunk akár 80 nm2 alapterületű lakással is.

lakberendező kifejezés - stúdió lakás

2,Szuterén és szuterénlakás

A szuterén jelentése: alagsor vagy pince. A szuterén szintet a szecessziós villák idején az egykori villák cselédlakásai voltak. A szuterénlakások a talajszint alatt helyezkednek el, amit a talaj domborzati egyenletlensége is okozhat. Szuterénlakásoknak azokat nevezzük amelyeknek a lakás teljes része a talajszint alatt van, de így is normál méretű ablakok vannak a lakás egész területén. Egyik előnyük, hogy az ingatlanpiacon 30-50 százalékkal olcsóbban megvásárolható, mint a hasonló lakások, de nem szuterénlakás. Még egy előnye, hogy a talajszint védelme miatt a fűtés nagyon költséghatékony. Ha hitel segítségével vásárolsz egy ilyen tulajdonságú lakást, akkor fontos, hogy megkérdezd, hogy a tulajdoni lapon miként szerepel, mert ha nem lakásként van feltüntetve akkor a hitelképessége jelentősen megváltozik. 

hirdetes

ingatlanos kifejezések - szuterén lakás

3, Manzárdlakás

A kifejezés azt jelenti, hogy : törött tető. Ez a fajta tetőtér beépítást egy Mansart nevő francia férfiról és unokatestvéréről nevezték el. Ők terjesztették el ezt a fajta tetőtér-beépítést, de már 100 évvel később kitalálták. A manzárd egy tört síkú nyeregtető, ami 45 foknál nagyobb, általában 70-80 fokos dőlésszöggel kezdődik, majd egy lapos, 10-20 százalékos dőlésben végződik. Ez a speciális kialakítás miért jó? Azért mert segít abban, hogy a tetőtér ne egy elveszett tér legyen, hanem ki lehessen használni lakrészként is. Ennek a módszernek köszönhető, hogy a teljes tetőtér kihasználható.

Manapság tévesen, de elkezdték ezt a kifejezést használni az összes tetőtéri lakásra, a követelmények teljes figyelembe vétele nélkül.

ingatlanos kifejezések - manzárdlakás

4, Penthouse

Manapság súlyos fogalomzavar van az emberek fejében, ugyanis a penthouse nem az a lakás, amire a legtöbben gondolnak. A legszomorúbb, hogy az ingatlanosok is rosszul használják általában. Itthon nagyon kevés igaz penthouse lakás van, de penthause tipusú lakásból viszont egyre több. Ez a kategória egészen össze fonódott a luxus kategóriával, és nem véletlen a kettő közötti egybeesés.

hirdetes

Ezeknek a követelményeknek kell megfelelnie egy penthouse lakásnak: 

  • minimum 4 emeletnek kell alattad lennie
  • csak a legfelső emelet lehet penthouse lakás
  • minimum 100nm2-nek kell lennie
  • a terasznak minimum a lakásnak a felének kell lennie
  • legalább 3 égtáj felé nyitottnak kell lennie 
  • panorámás megvalósítás jellemzi

Nem elvárás, de szinte mindig teljesülnek ezek a feltételek is:

  • a teraszon medence vagy tetőkert van
  • a lift csak speciális kóddal vagy kártya használatával megy fel arra az emeltre, és egyből a lakásba léphetsz a liftből
  • jellemzően nagy a belmagassága

ingatlan kifejezések - penthouse lakás

5, Loft vagy loftlakás

Ez valószínűleg neked is az Egyesült Államokból ismerős kifejezés, pedig Angliából ered a loftlakás. Mi az a loftlakás? Üzemcsarnokok, gyárépületek és raktárak funkcióváltása. Izgalmasan hangzik ugye? Leggyakrabban emeletmagas ablakok veszik körbe. Régen ezek az ingatlanok nagyon olcsók voltak, és a szegény művészek kedvelt lakása volt a loftlakás. Manapság nagyon kedvelt és egyre divatosabbak a loftlakások, igazából kezdi átvenni a luxus lakás kategória szerepét is. Belmagasság minimum 3 méteres, de inkább 5-6, ami a téli fűtésköltségeket jelentősen megnöveli. Ezek az általában minimalista lakások általában 120 négyzetmétertől indulnak, de több száz négyzetméterig terjedhetnek.

loftlakás - ingatlanos kifejezések

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Karácsonyi szokások

Magyarországon a katolikus keresztények számára Jézus születésnapjának fénypontja a... Tovább

Tető szigetelés

A tető szigetelése már 5-8%-kal csökkenti a fűtési költségeket. Megcsinálhatjuk magunk is,... Tovább

Tovább a lexikonra
Épületek