notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Cikksorozatunk első két részében bemutattuk nektek, hogyan lehet ergonomikusan elrendezni a konyhát, illetve megosztottuk veletek az ideális konyhabútor méreteket is. A szakmai dolgok után még adunk pár tippet, tanácsot.

hirdetes

Ergonómia a konyhában 3. rész – tippek, tanácsok

Király Réka

Cikksorozatunk első két részében bemutattuk nektek, hogyan lehet ergonomikusan elrendezni a konyhát, illetve megosztottuk veletek az ideális konyhabútor méreteket is. A szakmai dolgok után még adunk pár tippet, tanácsot, melyek segítségével még zökkenő mentesebben megy majd a főzés.

Cikksorozatunk első két részében bemutattuk nektek, hogyan lehet ergonomikusan elrendezni a konyhát, illetve megosztottuk veletek az ideális konyhabútor méreteket is. A szakmai dolgok után még adunk pár tippet, tanácsot.

 

Ha lemaradtál az első részről, most elolvashatod ITT, a másodikat pedig ITT.

 

10 tipp az ergonomikus konyháért:

 
1. A kinyitható szekrények helyett próbálj inkább fiókokat kialakítani a tároláshoz, melyeket könnyedén ki tudsz húzni és így a végére is belátsz, ellentétben a szekrényekkel: ha valami hátul van, azt bizony fel kell kutatni.
 
2. A felső fiókokban tárold azokat a dolgokat, amelyet leginkább használsz, illetve a felső szekrények legalsó polcain, ami még szemmagasságban van. Minden mást használatától függően lejjebb vagy feljebb helyezz el.
 
3. A gáztűzhely közelében mindig legyen hely, ahová lerakhatod a forró tepsit vagy fazekakat.
hirdetes
 
4. Alakítsd a következők szerint a konyhapultot: hűtőszekrény – szabad munkaterület – mosogató – szabad munkaterület – gáztűzhely –szabad munkaterület. Így nem keveredik semmi össze főzés közben, hiszen megvan mindennek a sorrendje.
 
5. Gondoskodj a megfelelő világításról minden munkaterületen, hiszen ha este kerül sor csak a főzésre, akkor is zavartalanul menni fog.
 
Ergonómia a konyhában
 
6. Tarts széket a közelben, hiszen vannak olyan munkafolyamatok, melyet ülve is elvégezhetsz (például a krumpli pucolás) így megkíméled magad a felesleges erőfeszítésektől.
 
7. Gondoskodj elegendő konnektorról: mindennek legyen külön helye, amit napi szinten használsz, plusz még egy-kettő ezen kívül, ha főzés közben kellene a robot-gépeknek.
hirdetes
 
8. Alakítsd úgy a konyhát, hogy a bejárathoz közel legyen a kamra vagy a hűtő, így egy nagy bevásárlás során könnyebb a kipakolás.
 
9. Mindig készíts magad mellé a kukát, hogy ne „piszkos” kézzel kelljen összefogdosni azt, ráadásul így könnyebb rendet tartani is, hiszen ami nem kell, azt egyből ki tudod dobni.
 
10. A mosdó esetében fontold meg, hogy szükséged van-e két rekeszesre, ahogyan a gáztűzhelynél is: ma már négy rózsásak helyett kaphatók két rózsásak is, melyek nagyon praktikusak kis konyhákba.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Üvegfáklya

Egy hangulatos fényt árasztó üvegfáklyát nagyon könnyen, te magad is el tudsz készíteni... Tovább

Nedszívás

Az építőanyagok nedvességfelvevő tulajdonsága. Az anyagok nedvszívó képessége függ az... Tovább

Tovább a lexikonra
Konyha