notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Cikksorozatunk első két részében bemutattuk nektek, hogyan lehet ergonomikusan elrendezni a konyhát, illetve megosztottuk veletek az ideális konyhabútor méreteket is. A szakmai dolgok után még adunk pár tippet, tanácsot.

hirdetes

Ergonómia a konyhában 3. rész – tippek, tanácsok

Király Réka

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Cikksorozatunk első két részében bemutattuk nektek, hogyan lehet ergonomikusan elrendezni a konyhát, illetve megosztottuk veletek az ideális konyhabútor méreteket is. A szakmai dolgok után még adunk pár tippet, tanácsot, melyek segítségével még zökkenő mentesebben megy majd a főzés.

Cikksorozatunk első két részében bemutattuk nektek, hogyan lehet ergonomikusan elrendezni a konyhát, illetve megosztottuk veletek az ideális konyhabútor méreteket is. A szakmai dolgok után még adunk pár tippet, tanácsot.

 

Ha lemaradtál az első részről, most elolvashatod ITT, a másodikat pedig ITT.

 

10 tipp az ergonomikus konyháért:

 
1. A kinyitható szekrények helyett próbálj inkább fiókokat kialakítani a tároláshoz, melyeket könnyedén ki tudsz húzni és így a végére is belátsz, ellentétben a szekrényekkel: ha valami hátul van, azt bizony fel kell kutatni.
 
2. A felső fiókokban tárold azokat a dolgokat, amelyet leginkább használsz, illetve a felső szekrények legalsó polcain, ami még szemmagasságban van. Minden mást használatától függően lejjebb vagy feljebb helyezz el.
 
3. A gáztűzhely közelében mindig legyen hely, ahová lerakhatod a forró tepsit vagy fazekakat.
hirdetes
 
4. Alakítsd a következők szerint a konyhapultot: hűtőszekrény – szabad munkaterület – mosogató – szabad munkaterület – gáztűzhely –szabad munkaterület. Így nem keveredik semmi össze főzés közben, hiszen megvan mindennek a sorrendje.
 
5. Gondoskodj a megfelelő világításról minden munkaterületen, hiszen ha este kerül sor csak a főzésre, akkor is zavartalanul menni fog.
 
Ergonómia a konyhában
 
6. Tarts széket a közelben, hiszen vannak olyan munkafolyamatok, melyet ülve is elvégezhetsz (például a krumpli pucolás) így megkíméled magad a felesleges erőfeszítésektől.
 
7. Gondoskodj elegendő konnektorról: mindennek legyen külön helye, amit napi szinten használsz, plusz még egy-kettő ezen kívül, ha főzés közben kellene a robot-gépeknek.
hirdetes
 
8. Alakítsd úgy a konyhát, hogy a bejárathoz közel legyen a kamra vagy a hűtő, így egy nagy bevásárlás során könnyebb a kipakolás.
 
9. Mindig készíts magad mellé a kukát, hogy ne „piszkos” kézzel kelljen összefogdosni azt, ráadásul így könnyebb rendet tartani is, hiszen ami nem kell, azt egyből ki tudod dobni.
 
10. A mosdó esetében fontold meg, hogy szükséged van-e két rekeszesre, ahogyan a gáztűzhelynél is: ma már négy rózsásak helyett kaphatók két rózsásak is, melyek nagyon praktikusak kis konyhákba.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Konyha

Lakberendezési szakszótár

szakszó

szakszó leírása Tovább

Tűzrakóhely

A kertben lévő és oda tervezett, tűz gyújtására, majd étel készítésére alkalmas hely,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 207

Átlagos értékelés: 4.7