notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Egy épület tervezésénél kiemelkedő szerepet tölt be, hogy a ház alkalmazkodjon a terület nyújtotta adottságokhoz, azaz ne akarja „megerőszakolni” a környezetét. Épülettervezés, építészet, házépítés, lakberendezés, lakberendezési ötletek, lakásfelújítás

hirdetes

Épülettervezés - összhangban a környezettel

Egy épület tervezésénél kiemelkedő szerepet tölt be, hogy a ház alkalmazkodjon a terület nyújtotta adottságokhoz, azaz ne akarja „megerőszakolni” a környezetét.

Egy épület tervezésénél kiemelkedő szerepet tölt be, hogy a ház alkalmazkodjon a terület nyújtotta adottságokhoz, azaz ne akarja „megerőszakolni” a környezetét.

Ezért a tervezés megkezdésekor nagyon fontos szem előtt tartani, hogy az új ház mesterséges, épített környezete nem ragadható ki a természetes környezetéből. Pontosabban kiragadható, de az eredmény biztosan nem lesz harmonikus. Lehet, hogy nem is tudja az ember, ha ilyen épületet lát, hogy mi is a zavaró az összképben. 

 
Épülettervezés

Épülettervezés sík terep esetén

 
Egyszerűbb a képlet, ha az építési telek sík. Ilyenkor is érdemes azonban figyelembe venni a tervezéskor a meglévő értékes növényzetet és az esetlegesen értékkel bíró, ember alkotta tárgyakat, épületeket, vagy épületrészeket is (borospince, kerekes kút, régi épület), hiszen ezek is bekerülhetnek a „megtartandó” dolgok listájába. Ezen túl ügyelnünk kell a szomszédos épületek által kialakított utcaképbe való illeszkedésre, a helyes arányok és hangsúlyok megválasztására. Könnyebbség viszont, hogy sík terepnél nincs gondunk a lejtők által generált problémák megoldására.
hirdetes
 
Épülettervezés
 

Épülettervezés lejtős terep esetén

 
Nehezebb a helyzet olyankor, ha hegy-vagy domb- oldalba tervezünk, hiszen ilyenkor különös tekintettel kell lennünk az épület terepbe való illesztésére. A jelenlegi építési szabályok ugyanis rendkívül kis mozgásteret adnak a tereprendezésre, nagyon is érthető okokból. Sokszor láthatunk példát arra, hogy az egyes telkek között több méteres támfalak épülnek, mert valamely építtető megpróbálja (általában) feltöltésekkel a telek természetes lejtését megtörni és síkká varázsolni azt. Természetesen ez általában a szomszéd, illetve szomszédok kárára történik.  Ezért a helyes eljárás az, ha az épület tömegét, a vezérszintjét (vagy vezérszintjeit) úgy alakítjuk ki, illetve úgy választjuk meg, hogy az a terület legkisebb tereprendezésével „felüljön” az eredeti, természetes terepvonalakra.  Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem kell terepet rendeznünk. A teraszokhoz, autó behajtókhoz, bejáratokhoz, medencékhez természetesen elkerülhetetlen a természetes terep átalakítása-, de azt érzékenyen és felelősséggel kell tenni.
hirdetes
Egy épület megálmodásánál törekedjünk tehát a környezetbe való illeszkedésre, hiszen ez a harmonikus megjelenés egyik nagyon fontos feltétele.
 
Épülettervezés
 

Farkas Károly Farkas Károly 

 Építész tanácsadó


 http://farkasepiteszet.hu/

 

Kérdésed van? Tedd fel bátran itt: Online Tanácsadás

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Inverteres klíma

Az inverteres klíma abban különbözik, hogy a készülék önmagát szabályozza működése... Tovább

Hálószoba

A hálószoba otthonunk egyik legfontosabb, ám legkritikusabb pontja is a lakberendezés... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet