notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egy épület tervezésénél kiemelkedő szerepet tölt be, hogy a ház alkalmazkodjon a terület nyújtotta adottságokhoz, azaz ne akarja „megerőszakolni” a környezetét. Épülettervezés, építészet, házépítés, lakberendezés, lakberendezési ötletek, lakásfelújítás

hirdetes

Épülettervezés - összhangban a környezettel

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egy épület tervezésénél kiemelkedő szerepet tölt be, hogy a ház alkalmazkodjon a terület nyújtotta adottságokhoz, azaz ne akarja „megerőszakolni” a környezetét.

Egy épület tervezésénél kiemelkedő szerepet tölt be, hogy a ház alkalmazkodjon a terület nyújtotta adottságokhoz, azaz ne akarja „megerőszakolni” a környezetét.

Ezért a tervezés megkezdésekor nagyon fontos szem előtt tartani, hogy az új ház mesterséges, épített környezete nem ragadható ki a természetes környezetéből. Pontosabban kiragadható, de az eredmény biztosan nem lesz harmonikus. Lehet, hogy nem is tudja az ember, ha ilyen épületet lát, hogy mi is a zavaró az összképben. 

 
Épülettervezés

Épülettervezés sík terep esetén

 
Egyszerűbb a képlet, ha az építési telek sík. Ilyenkor is érdemes azonban figyelembe venni a tervezéskor a meglévő értékes növényzetet és az esetlegesen értékkel bíró, ember alkotta tárgyakat, épületeket, vagy épületrészeket is (borospince, kerekes kút, régi épület), hiszen ezek is bekerülhetnek a „megtartandó” dolgok listájába. Ezen túl ügyelnünk kell a szomszédos épületek által kialakított utcaképbe való illeszkedésre, a helyes arányok és hangsúlyok megválasztására. Könnyebbség viszont, hogy sík terepnél nincs gondunk a lejtők által generált problémák megoldására.
hirdetes
 
Épülettervezés
 

Épülettervezés lejtős terep esetén

 
Nehezebb a helyzet olyankor, ha hegy-vagy domb- oldalba tervezünk, hiszen ilyenkor különös tekintettel kell lennünk az épület terepbe való illesztésére. A jelenlegi építési szabályok ugyanis rendkívül kis mozgásteret adnak a tereprendezésre, nagyon is érthető okokból. Sokszor láthatunk példát arra, hogy az egyes telkek között több méteres támfalak épülnek, mert valamely építtető megpróbálja (általában) feltöltésekkel a telek természetes lejtését megtörni és síkká varázsolni azt. Természetesen ez általában a szomszéd, illetve szomszédok kárára történik.  Ezért a helyes eljárás az, ha az épület tömegét, a vezérszintjét (vagy vezérszintjeit) úgy alakítjuk ki, illetve úgy választjuk meg, hogy az a terület legkisebb tereprendezésével „felüljön” az eredeti, természetes terepvonalakra.  Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem kell terepet rendeznünk. A teraszokhoz, autó behajtókhoz, bejáratokhoz, medencékhez természetesen elkerülhetetlen a természetes terep átalakítása-, de azt érzékenyen és felelősséggel kell tenni.
hirdetes
Egy épület megálmodásánál törekedjünk tehát a környezetbe való illeszkedésre, hiszen ez a harmonikus megjelenés egyik nagyon fontos feltétele.
 
Épülettervezés
 

Farkas Károly Farkas Károly 

 Építész tanácsadó


 http://farkasepiteszet.hu/

 

Kérdésed van? Tedd fel bátran itt: Online Tanácsadás

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Építészet

Lakberendezési szakszótár

Rendezvényhelyszín vidéken

Egy rendezvényhelyszín vidéken lehetővé teszi, hogy az esemény résztvevői egy nyugodt,... Tovább

Ételmoly

Az ételmolyok talán még kellemetlenebb élőlények, mint a ruhamolyok. Ezek miatt akár a fél... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 198

Átlagos értékelés: 4.7