notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Nem kellenek a legújabb, legmodernebb és legdrágább fényképezőgépek. A legfontosabb a fotózás és hogy hogyan látod a világot. Épületfotózás a kulisszák mögül.

hirdetes

Épületfotózás a kulisszák mögül - nézd más szemszögből

Király Réka

Nem kell fényképész végzettség ahhoz, hogy drámai és lélegzetelállító fotókat készítsen valaki. Egy kis gyakorlás vagy esetleg egy gyors tanfolyam az alapokról bőven elég ahhoz, hogy valaki előhozza magából művészi énjét. Nem kellenek a legújabb, legmodernebb és legdrágább fényképezőgépek. A legfontosabb a fotózás és hogy hogyan látod a világot.

Nem kellenek a legújabb, legmodernebb és legdrágább fényképezőgépek. A legfontosabb a fotózás és hogy hogyan látod a világot. Épületfotózás a kulisszák mögül.

 

Most megosztunk veletek néhány tanácsot és javaslatot a kezdéshez. Ez a kis útmutató más fotográfiai területekre is vonatkozik, nemcsak az építészetre. A fényképezési készséget lehet fejleszteni és javítani, különösebb nehézségek nélkül. Gyakorlat teszi a mestert!
 
Épületfotózás
 

Épületfotózás - készíts képet többféle szögből

 
Ha van egy épület, amit le szeretnél fotózni, sétáld körbe az egészet és próbáld megtalálni a legérdekesebb pontját. Figyeld meg az oldalát, a homlokzatát és a hátulját is. Egy épületnek nincs két egyforma oldala. Próbáld ki az alulról az ég felé történő fényképezést is. A legjobb képet nem biztos, hogy elsőre fel fogod ismerni. Egy nagyvárosban madártávlatból különleges fotókat lehet készíteni, ha van olyan hely, ahol elég magasan vagy, mint például az Eiffel-torony.
 
Fogd fel a fotózást úgy, mint egy jó élmény és kikapcsolódás, érezd jól magad! A mai fényképezőgépek használata szerencsére nem költséges, hiszen már nem kell filmtekercseket használni, így egy nem jól sikerült fotót könnyedén kitörölhetünk, ha nem tetszik.
 
Épületfotózás
 

Miért készíts épületfotókat? 

 
A fényképek sokféle dologra szolgálhatnak sokféle ember számára. A legfontosabb, hogy elkapj egy szép pillanatot, ami fontos, emlékezetes az életedben. A fényképek, mondhatni, egy vizuális naplóként is funkcionálnak – elmondják az életed és utazásod történetét és emlékeztetnek a legfontosabb pillanatokra. Csak rajtad múlik, mit rögzítesz, mit tartasz fontosnak. Valóban igaz a mondás, hogy néha egy kép többet mond ezer szónál!
hirdetes
 
Épületfotózás
 

A fényviszonyok hatása az épületfotózás során

 
Egy épület megjelenése folyamatosan változik a fényviszonyok hatására. Gondoljunk csak a napsugarak jelentőségére! A lenyugvó nap drámai hatást kölcsönöz az épületnek, fokozza a természetes építészeti vonalakat és részleteket. 
 
A mesterséges fények teljesen más színben tüntetnek fel egy épületet: sokkal fejedelmibb, lágyabb hatást keltenek. Fotózd le ugyan azt az épületet különböző napszakokban vagy esetleg különböző évszakokban és összpontosíts különböző területekre. Meg fogsz lepődni a drámaian különböző megjelenések láttán!
 
Épületfotózás
 

Készíts közeli képeket is épületfotózás közben

 
Ne félj a nagyítástól, alaposan vegyél szemügyre minden egyes részletet, hátha olyat tudsz mutatni a világnak, ami mellett ők elmennek. Egy közeli képpel akár elmesélheted egy épület időt álló történetét is – a saját szemszögödből. 
hirdetes
 
Épületfotózás
 

Nézd a világot a lencsén keresztül is épületfotózás közben

 
Sétáld körbe a fotózni kívánt épületet, de úgy, hogy a lencsén keresztül nézed az építményt. Nagyíts rá egyes részletekre és rá fogsz jönni, hogy szabad szemmel az emberek sok részletet figyelmen kívül hagynak. Vizsgáld meg az épület környezetét is: vannak emberek, akik a közelben sétálnak? Mit csinálnak? Kellemesen sétálnak vagy sietnek valahová? A karakterek segíthetnek elmondani a története és jobban látszik majd, milyen is valójában ez a környezet - mert lehet, hogy szép, de ha rohanó emberek veszik körül, inkább csak egy nyüzsgő helyszín, mint pihentető
 
Épületfotózás
 

Fekete-fehér képek az épületfotózásban

 
A fekete-fehér képek erőteljesek és drámaiak. Sokkal több érzelmet ki tudnak fejezni, mint a színes változatok. A színek nélkülözése csendesebb, nyugodtabb hangulatúvá varázsolja a képet. Egy fekete-fehér kép és egy színes között óriási különbség van, próbáld csak ki Te magad is!
 
Épületfotózás
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Indusztriál stílus

Az indusztriál lakberendezési stílus egy olyan egyedi és különleges stílus, amelyet... Tovább

gyártócsarnok takarítás

Magánlakások, irodák, üzletek, lépcsőházak, iparterületek: napi, alkalmankénti... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet