notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Épületek, lakóházak a szikla peremén lógva

hirdetes

Épületek a szikla peremén – az extrém házak kedvelőinek

CsN
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Van, aki egy csendes szigeten, zöld környezetben képzeli el álomotthonát, és van aki az extrémitásokra esküszik, és a szikla peremére, lélegzetelállító magasságokba építkezik. Mindegy, milyen a te álmaid otthona, ezeket az épületeket látnod kell!

Épületek, lakóházak a szikla peremén lógva

Ha a sziklaszirtekre épített házakról beszélünk, nem kerülhetjük el, hogy megemlítsük ezt a kis városrészt, amely Spanyolországban helyezkedik el. Hiszen ebben az ősrégi városkában nem csupán egy-két ház épült ilyen lélegzetelállító helyre, hanem egyenesen egy városrész készült ilyen extrémitással! A története egyszerű: anno a kis város kinőtte magát, és bővítésre szorult. A szikla széle azonban nem engedett túl nagy teret számára, ezért ahelyett, hogy elterült volna a város, a magasba emelkedett, és több szintet húztak a helyoldalon lévő házak tetejére. A végeredmény nem csak látványos, de egészen félelmetes is – az azonban biztos, hogy turistacsalogatóként szépen megállja a helyét.

hirdetes

 

Az Ausztráliában található sziklaszirt tulajdonosainak igazi harcot kellett vívnia az építészekkel, mire elvállalták ennek a modern háznak a megépítését. A végeredmény azonban csodálatos lett: a különleges otthon ablakából káprázatos panoráma nyílik a tengerre. A tulajdonosok szerint az ő otthonuk nem való félős embernek: a ház alapjául szolgáló sziklát ugyanis egy-egy nagyobb vihar idején a tengervíz olyan erővel mossa, mintha fellázadna az ott lakók ellen, és egyszerűen el akarná őket sodorni.

Épületek, lakóházak a szikla peremén lógva

Olaszországban több tengerpartra épült város is található, de mindközül talán ez a legextrémebb: Manarola városa különleges látványt nyújt kívülről is, és turistalátványosságként is gyakran találkozhatunk vele. Nehéz megmondani pontosan, hogy mennyi idős ez a városka, de ókori római feljegyzéseket is találtak a területen, amelyek a helyben készült borkülönlegességeket dicsérték.

 

 

Korzika partjain szintén nincs hiány látványos épületekből: ezek a lakások nap, mint nap ki vannak téve az összeomlás (vagy inkább leomlás?) veszélyének, de a házak, úgy tűnik, nagyszerűen ellenállnak a tenger akaratának, és igazi turistalátványosságként csábítják oda a látogatókat.

Épületek, lakóházak a szikla peremén lógva

Talán a cikk csúcspontját jelenti ez, a Himalája hegységben található ez az építmény. Különleges légkör és különleges házak egymás „hegyén” hátán… a buddhista szerzetesek otthonául szolgáló létesítmény csak és kizárólag gyalog közelíthető meg: járműnek itt helye nincs!

 

 

Castellfollit de la Roca egy kisváros Katalónia területén. Az alig 1 négyzetkilométernyi területet elfoglaló városka igazi különlegesség: ősi lávafolyamból kialakult bazalt kőfalra épült, és ahogy a képen is látszik, szinte csak lóg a szikla peremén…

 

 

Ha sziklaszirtekre épült házakról beszélünk, nem tehetjük meg hogy kihagyjuk a felsorolásból a Meteora kolostorokat. Már a neve is különleges: a Meteora azt jelenti: „levegőben lebegő”… elég beszédes név. Évszázadokkal ezelőtt szerzetesen építették ezeket a házakat: a török megszállások során a szerzetesek mindig magasabbra és magasabbra menekültek, míg a végén ilyen helyeken települtek le. A béke és a kilátás garantált!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Épületek

Lakberendezési szakszótár

szakszó

szakszó leírása Tovább

Hűtő

A hűtőgép olyan szerkezet, mellyel mesterségesen a környezetnél alacsonyabb hőmérsékletet... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 150

Átlagos értékelés: 5.0