notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Méhek szerepe és fontossága a természetben

hirdetes

Ennyi méh és méhész munkálkodik hazánkban

Bettina

Egyre többet hallunk a méhek kihalásáról való veszélyről. Ennek oka az emberi beavatkozások, növényvédő szerek nem megfelelő és túzott használata. Mi a helyzet a hazánkban munkálkodó szorgos méhekkel?  Tudj meg többet a méhek szerepéről hazánkban: 

Méhek szerepe hazánkban

Méhecskék apró teremtmények, de közös erővel nagy dolgokat visznekvéghez

Tavasszal virágoznak a fák, éled a természet. Mi is a méhek szerepe a természetben? A bolygón elő növények harmadát a méhek porozzák be. De mi lesz ha kipusztulnak a méhek? Mennyire kell félnünk a méhek kipusztulásától, ami annyira foglalkoztatja manapság az embereket. Utána jártunk picit a méhek szerepének.

Egykor Albert Einstein egy városi legenda szerint azt mondta, hogy „Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.”  A sokat emlegetett idézet tévesen lett kapcsolva a fizikushuz.  Az 1990-es évek elején Nyugat-Európában egy méheszeti tüntetésen hangzott el először.  Az biztos, hogy a méhek életterük szűkül. De a méhek szerepe és fontossága ezzel nem csökken. Viszont mi a helyzet Magyarországon? Bross Péter Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke számokkal támasztja alá, hogy hazánkban milyen hangsúly van a méhészeten mi a méhészek és méhek szerepe.

hirdetes

Méhészek és méhek szerepe hazánkban


Magyarországon előállított méz a legnemesebb méznek számt. Itthon kb 20 ezer méhész foglalkozik méh tartással. 
Ez a 20 ezer ember  1 200 000 méhcsaláddal dolgozik  93 ezer m²-en, és körübelül 30 ezer tonna mézet termelnek. Ezek szerencsés számok! :)

Méhek szerepe a méz termelésben 


Az első napsugarak elérkeztével a méhek megkezdik a munkát. A nap állásából tudnak tájékozódni és képesek 5 km-re elrepülni a kaptártól. A beporzást olykor néhány másodperc alatt elvégzik. 
Már a gyüjtögetés alatt elkezdik a méz termelését. 1 kg méz előálltásához akár 20 ezerszer is kell fordulnia.  Egy kaptárban 1 méh család akár 70 ezer főből is áll. 

hirdetes
Mindenki tudja a dolgát, nincs káosz köztük.  A méheknek több szerepe is van. Vannak gyüjtő méhek akik elraktározzák a mézet és átadják a munkát a méz érlelő munkás méheknek. Szárnyukkal  keltett légáramlattal elpárologtatják a nektárból a felesleges vizet, ígykészül el a méz. Ezt lefedik viaszréteggel és ekkor már elkészült a fogyasztható állapotú méz. 

A méz és az ember kapcsolata nagyon régre visszanyúlik.  A méhek szerepe az emberiség történelmében 9 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, ekkor háziastották először. Mivel a cukoripar felváltotta a mézipart a méz fogyasztása háttérbe szorult. Mivel korunk egészségtudatos irányelve egyre fontosabb, egyre nagyobb kultúrája van újra a méz fogyasztásának.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Pizzasütő kemence

A kemence az egyik legősibb, ember által épített tűzhely, tűzrakóhely-típus.... Tovább

Komplementer színek

Komplementer színpárnak, vagy kiegészítő színpárnak nevezzük azt a két színből álló... Tovább

Tovább a lexikonra