notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden elektromos készüléknek megvannak a praktikái, hogyan lehet energiatakarékosabban használni, csak sajnos sokan nem tudják, hogyan kell bánni ezekkel az eszközökkel, mi az, amivel spórolnak és mi az, amivel pazarolnak.

hirdetes

Energiatakarékos tippek a fagyasztó használatához

Király Réka

Minden elektromos készüléknek megvannak a praktikái, hogyan lehet energiatakarékosabban használni, csak sajnos sokan nem tudják, hogyan kell bánni ezekkel az eszközökkel, mi az, amivel spórolnak és mi az, amivel pazarolnak. Mi most megmutatjuk, hogyan legyen energiatakarékos a fagyasztód!

Minden elektromos készüléknek megvannak a praktikái, hogyan lehet energiatakarékosabban használni, csak sajnos sokan nem tudják, hogyan kell bánni ezekkel az eszközökkel, mi az, amivel spórolnak és mi az, amivel pazarolnak.

 

A fagyasztó hőmérséklete

 
Egy fagyasztónak, hogy fagypont alatt tartsa a hőmérsékletet, rengeteget kell dolgoznia a kompresszornak, ezért zúg éjjel-nappal a készülék. Ellenőrizd a fagyasztód hőmérsékletét! Az ideális a -18 Celsius-fok. Nem kell aggódni, ez még elég hideg ahhoz, hogy ne olvadjanak ki a fagyasztott termékek, viszont így kevesebbet kell dolgozni a kompresszornak is, tehát kevesebb áramot fogyaszt majd.
 

A fagyasztó mérete

 
Még leginkább vásárlás előtt fontos felmérni, hogy mekkora fagyasztóra lesz szükséged. Bár nehéz eldönteni, de azért nagyjából fel lehet mérni. Ha nincs rá szükséged, ne vásárolj túl nagy fagyasztót, hiszen ha végül nem lesz kihasználva a mérete, hiába vannak fagyasztott ételeid, ha rengeteg a villanyszámlád. Mérlegelj, hogy melyik éri meg inkább! Semmiképp se üzemeltess két hűtőszekrényt egyszerre, mert az 20%-al többet fogyaszt, mint egy darab nagy fagyasztó.
hirdetes
 
Fagyasztó energiatakarékos
 

A fagyasztó tömítései

 
Ellenőrizd rendszeresen a fagyasztó tömítéseit, hiszen a hibásak, kiszökhet a hideg levegő s így többet kell dolgoznia a kompresszornak, ami ugye többet fogyaszt, ráadásul nehezebben is megy a hőmérséklet fagypont alá. Ha van egy hibás tömítés, érdemes inkább rászánni a pénzt, hiszen ez majd megtérül a villanyszámlán.
 

A fagyasztó leolvasztása

 
Ha a fagyasztó nem rendelkezik automatikus leolvasztási funkcióval, legalább évente tedd meg ezt a folyamatot egyszer, hiszen már egy 5 milliméteres jégréteg is 30%-al növelheti az energiafogyasztást.
hirdetes
 

A fagyasztó elhelyezése

 
Ha a konyhában van a fagyasztó, helyezd el úgy, hogy távol legyen a meleg testektől, mint például a gáztűzhely vagy a radiátor. Hagyj a fagyasztó hátulja és a fal között legalább 5 centiméter széles helyet, ugyanis a megfelelő szellőzés 10%-al csökkentheti az energiafogyasztást.
 

Váltottál már energiatakarékos izzókra? Ha még nem, kattints IDE és olvasd el cikkünket, milyen izzók közül válogathatsz!

 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Virág

A kertekben termesztett megszámlálhatatlan virág mindannyiunk gyönyörködtetésére... Tovább

Tető szigetelés

A tető szigetelése már 5-8%-kal csökkenti a fűtési költségeket. Megcsinálhatjuk magunk is,... Tovább

Tovább a lexikonra
Konyha