notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Soha többé nem használsz majd energiatakarékos izzót

hirdetes

Ezek után soha többé nem használsz majd energiatakarékos izzót

VZS
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A költséghatékonyságuk miatt nagyon kelendő lett az energiatakarékos izzó, viszont van olyan, ami senki nem mondott el róluk! Egészségkárosító hatását nem híresztelik!

Soha többé nem használsz majd energiatakarékos izzót

Sokan közülünk annak érdekében, hogy spóroljunk az energiával és a pénzzel, a régi izzókat lecseréltük környezetbarát, új generációs energiatakarékos változatra. Az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala szerint azonban ezek az új generációs izzók nagyon toxikusak, éppen ezért összeállítottak egy sürgősségi protokollt arra az esetre, ha az izzó eltörik és a benne lévő mérgező gázok kiszabadulnak. Ha beltérben törnek el, ezek az izzók a higany levegőben maximálisan megengedett szintjénél 20-szor többet bocsátanak ki magukból a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal által végzett vizsgálat szerint.

 

Az energiatakarékos izzók okozhatnak:


szédülést
fejfájást
migrént
rohamokat
fáradtságot
koncentráció gyengülést
szorongást

 

1. Az energiatakarékos izzók higanyt tartalmaznak


Ez egy potenciális idegméreg, ami különösen veszélyes a gyerekekre és a várandósokra nézve. Elsősorban az agyat, az idegrendszer, a májat és a veséket károsítja, de árt a szívnek és az érrendszernek, az immunrendszernek és a szaporítószerveknek is. Remegést, szorongást, álmatlanságot, memóriazavart, fejfájást, rákot és Alzheimer-kórt okozhat.

hirdetes

 

2. Az energiatakarékos izzók rákot okozhatnak


Egy berlini laboratóriumban végzett vizsgálat szerint az energiatakarékos izzók mérgező karcinogén anyagokat tartalmaznak, melyek rák kialakulásához vezethetnek.

A fenol egy enyhén savas, toxikus, fehér, kristályos anyag, melyet kőszénkátrányból nyernek és a vegyipari gyártás során használják fel. (en.wikipedia.org/wiki/Phenol)

hirdetes

A naftalin illékony, fehér kristályos vegyület, mely a kőszénkátrány lepárlásával keletkezik. Molyirtóként, illetve vegyipari gyártáshoz alkalmazzák. (en.wikipedia.org/wiki/Naphthalene)

A sztirol telítetlen folyékony szénhidrogén, a petróleum egyik mellékterméke. (en.wikipedia.org/wiki/Styrene)

 

3. Az energiatakarékos izzók sok UV-sugarat bocsátanak ki


UV-B és nyomokban UV-C sugarakat is kibocsátanak magukból ezek a típusú izzók. Általánosan elismert tény, hogy az UV-sugarak károsítják a bőrt (bőrrákot okozhatnak) és a szemet. Az energiatakarékos izzókból érkező sugárzás közvetlenül károsítja az immunrendszert és a bőr szöveteit, képes megakadályozni a D3-vitamin termelődését.

 

Összefoglalva tehát ezek az izzók annyira mérgezők, hogy még a szemetesbe sem tehetjük bele őket, veszélyes hulladéknak számítanak. Ha egyet eltörünk a lakásban, azonnal nyissunk ki minden ajtót és ablakot, legalább 15 percig szellőztessünk, hogy megszabaduljunk a mérgező gázoktól. Sajnos a fogyasztóknak már nem lesz lehetőségük hagyományos izzót vásárolni, mert kivonják őket a forgalomból.

 

Forrás: bidista.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Dekoráció Háztartás Lakásbemutatók

Lakberendezési szakszótár

Tégla

A tégla a legrégebbi építőanyag, története egyidős a civilizációéval. Az agyagtéglát... Tovább

Minimál stílus

A minimál stílust letisztultság, sík felületek, derékszögek, élek jellemzik. Néhány... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 270

Átlagos értékelés: 4.5