notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

167 évvel ezelőtt, 1846. május 8.-án született a szecesszió egyik legnagyobb mestere, a nancy-i iskola megalapítója, a botanika és természet szerelmese. Üvegművészete és bútorok tervezése révén vált híressé. Émile Gallé

hirdetes

Émile Gallé csodálatos világa

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

167 évvel ezelőtt, 1846. május 8.-án született a szecesszió egyik legnagyobb mestere, a nancy-i iskola megalapítója, a botanika és természet szerelmese. Üvegművészete és bútorok tervezése révén vált híressé.

167 évvel ezelőtt, 1846. május 8.-án született a szecesszió egyik legnagyobb mestere, a nancy-i iskola megalapítója, a botanika és természet szerelmese.  Üvegművészete és bútorok tervezése révén vált híressé. Émile Gallé

 

Émilie Gallé - a tehetség felismerése


Gazdag, fajansz és bútorgyártó családból származott. Fiatal korában Németországban tanult művészettörténetet, emellett ásványtant , botanikát és állattant. Meisenthalban sajátította el az üveggyártás alapjait. A francia-porosz háború után tért vissza szülővárosába, Nancybe és apja gyárában kezdett dolgozni. Üvegkísérleteket folytatott, tehetségét nagyon hamar felismerték, korabeli szaklapok is elismerően írtak róla. 1874-ben vette át a családi vállalkozást.

 

Émilie Gallé Émilie Gallé Émilie Gallé


Émilie Gallé - siker


Először az 1878. évi párizsi világkiállításon bemutatott az éj című vázája aratott hatalmas sikert. De igényes kerámia és üvegmunkái nagy feltűnést keltettek az 1884-es Agyag és Üvegművészeti kiállításon, az 1889-es és 1900-as Világkiállításokon egyaránt..1900-ban Gallé már 300 alkalmazottat foglalkoztatott gyárában. Ebben az időben alakul az École de Nancy elnevezésű csoport, melynek irányítója lett. Gyára 1935-ig működött, de már korántsem azon a színvonalon, mint életében és művészete fénykorában. (1904. szeptember 23.-án hunyt el)

hirdetes

 

Émilie Gallé Émilie Gallé Émilie Gallé


Émilie Gallé - inspirációja


Gallé munkái számára a természet jelentette a legfontosabb inspirációs forrást. Elsősorban a növények és virágok érdekelték üvegei jellegzetességei a fény, és az egymásba olvadó színek. Több fúvással, tűzben alakított eltérő fényáteresztő képességű réteget rakott egymás fölé s közéjük vagy a felületre zománcporokat vitt fel, majd újra izzította a tárgyat, hogy a bekövetkező kémia reakciók révén érjen el változatos színhatást. Kedvelt eljárásai közé tartozott a maratás, melynek az a lényege, hogy a tárgy egyes részeit bitumenes védőanyaggal fedte be, aztán az egészet savba mártotta így csak a fedetlen részeken jelentkezett a sav hatása.

 

Émilie Gallé Émilie Gallé Émilie Gallé

 

Ezt az eljárást a védőrétegek változó helyen való alkalmazásával többször is megismételve ért el igen érdekes felületi hatást. További lehetőséget jelentett még az üveg vésése, berakása, zománcozása. Galléra nagy hatást gyakoroltak a japán és kínai iparművészet eredményei is. A kilencvenes években vált egyre gyakoribbá művészetében a sajátos üvegintarzia. Ennek az a lényege, hogy az üvegtárgy forró felületére olyan virágmotívumok kerülnek, amelyeket előzetesen márványlapra helyezve megformáltak, majd az illesztéshez újra felmelegítenek.

hirdetes

 

Émilie Gallé Émilie Gallé Émilie Gallé

Forrás: Wikipedia, P. Szabó Ernő: Mit kell tudni Emile Gallé üvegeiről

 

Dallos Judit

Dallosné Kohári Judit

Kreatív szakértő

www.juditkreativ.hu

Kérdésed van? Tedd fel szakértőnknek itt: Online tanácsadás

Még több kreatív ötlet Facebookon: Judit Kreatív

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Dekoráció

Lakberendezési szakszótár

Analóg színek

Amikor a színeket vizsgáljuk, a különböző, szabályszerű összeállításokat a... Tovább

Szekrény

A szekrény bútordarab, mely használati tárgyak tárolására szolgál. A szekrények... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 214

Átlagos értékelés: 5.0