notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

167 évvel ezelőtt, 1846. május 8.-án született a szecesszió egyik legnagyobb mestere, a nancy-i iskola megalapítója, a botanika és természet szerelmese. Üvegművészete és bútorok tervezése révén vált híressé. Émile Gallé

hirdetes

Émile Gallé csodálatos világa

167 évvel ezelőtt, 1846. május 8.-án született a szecesszió egyik legnagyobb mestere, a nancy-i iskola megalapítója, a botanika és természet szerelmese. Üvegművészete és bútorok tervezése révén vált híressé.

167 évvel ezelőtt, 1846. május 8.-án született a szecesszió egyik legnagyobb mestere, a nancy-i iskola megalapítója, a botanika és természet szerelmese.  Üvegművészete és bútorok tervezése révén vált híressé. Émile Gallé

 

Émilie Gallé - a tehetség felismerése


Gazdag, fajansz és bútorgyártó családból származott. Fiatal korában Németországban tanult művészettörténetet, emellett ásványtant , botanikát és állattant. Meisenthalban sajátította el az üveggyártás alapjait. A francia-porosz háború után tért vissza szülővárosába, Nancybe és apja gyárában kezdett dolgozni. Üvegkísérleteket folytatott, tehetségét nagyon hamar felismerték, korabeli szaklapok is elismerően írtak róla. 1874-ben vette át a családi vállalkozást.

 

Émilie Gallé Émilie Gallé Émilie Gallé


Émilie Gallé - siker


Először az 1878. évi párizsi világkiállításon bemutatott az éj című vázája aratott hatalmas sikert. De igényes kerámia és üvegmunkái nagy feltűnést keltettek az 1884-es Agyag és Üvegművészeti kiállításon, az 1889-es és 1900-as Világkiállításokon egyaránt..1900-ban Gallé már 300 alkalmazottat foglalkoztatott gyárában. Ebben az időben alakul az École de Nancy elnevezésű csoport, melynek irányítója lett. Gyára 1935-ig működött, de már korántsem azon a színvonalon, mint életében és művészete fénykorában. (1904. szeptember 23.-án hunyt el)

hirdetes

 

Émilie Gallé Émilie Gallé Émilie Gallé


Émilie Gallé - inspirációja


Gallé munkái számára a természet jelentette a legfontosabb inspirációs forrást. Elsősorban a növények és virágok érdekelték üvegei jellegzetességei a fény, és az egymásba olvadó színek. Több fúvással, tűzben alakított eltérő fényáteresztő képességű réteget rakott egymás fölé s közéjük vagy a felületre zománcporokat vitt fel, majd újra izzította a tárgyat, hogy a bekövetkező kémia reakciók révén érjen el változatos színhatást. Kedvelt eljárásai közé tartozott a maratás, melynek az a lényege, hogy a tárgy egyes részeit bitumenes védőanyaggal fedte be, aztán az egészet savba mártotta így csak a fedetlen részeken jelentkezett a sav hatása.

 

Émilie Gallé Émilie Gallé Émilie Gallé

 

Ezt az eljárást a védőrétegek változó helyen való alkalmazásával többször is megismételve ért el igen érdekes felületi hatást. További lehetőséget jelentett még az üveg vésése, berakása, zománcozása. Galléra nagy hatást gyakoroltak a japán és kínai iparművészet eredményei is. A kilencvenes években vált egyre gyakoribbá művészetében a sajátos üvegintarzia. Ennek az a lényege, hogy az üvegtárgy forró felületére olyan virágmotívumok kerülnek, amelyeket előzetesen márványlapra helyezve megformáltak, majd az illesztéshez újra felmelegítenek.

hirdetes

 

Émilie Gallé Émilie Gallé Émilie Gallé

Forrás: Wikipedia, P. Szabó Ernő: Mit kell tudni Emile Gallé üvegeiről

 

Dallos Judit

Dallosné Kohári Judit

Kreatív szakértő

www.juditkreativ.hu

Kérdésed van? Tedd fel szakértőnknek itt: Online tanácsadás

Még több kreatív ötlet Facebookon: Judit Kreatív

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Eklektikus stílus

Eklektikus stílus - azaz a stílusok egyvelege. A legjobb az eklektikus stílusban, hogy nem kell... Tovább

Intézménytakarítás Budapesten

A különböző intézmények takarítása rendkívül fontos, hiszen például a kórházak,... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció