notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Bámulatos fából készült épületek, amelyeket neked is látnod kell

hirdetes

Elképesztő fából készült épületek a nagyvilágból

cs

Sokan úgy gondoljuk, hogy a fából készült építmények „halandóbbak” a kőből, sziklából készülteknél, hiszen anyaguk puhább, így kevésbé képesek ellenállni az időjárás viszontagságainak. Ebből adódóan a fa épületek élettartamukat tekintve is elmaradnak a másik kettőtől. Ennek a feltételezésnek azonban számos, akár több évszázados épület is élesen ellentmond, hiszen olyan fatemplomokat is találhatunk a világon, amelyek majd egy évezredesek, míg az abban az időben kőből és sziklából készült épületeknek sokszor már csak a romjai láthatók. A világ számos pontján találhatunk elbűvölő faépületeket, alább bemutatok nektek tízet is közülük. Hogy tetszenek?
 

Elbűvölő faépületek a nagyvilágból

Kennecott bányák, Alaszka

Alaszkában valaha a réz volt a legnagyobb őrület. 1911 és 1938 között öt bányát is kialakítottak a réz kitermelése céljából Kennecott és McCharthy mellett. A rézláz alatt mindkét városban bányák, táborok és számos szórakoztató épület is felhúztak a bányászok jóvoltából. Az egyik legnagyobb ilyen szerkezet egy körülbelül 14 emelet magas épület, amely Kennecott kellős közepén található. A mára már teljesen elhagyatott, és történelmi kincsnek nyilvánított védett épület a mai napig is áll.

Kennecott bánya faépület

 

Superior Dome, Michigan

A Washington állambeli Tacoma Dome közel egy évtizedig birtokolta a világ legnagyobb fából készült kupolája címet, azonban ez a dicsőség 1991-ben a Marquette-i Superior Dome-ra szállt át. A 163 méter átmérőjű építmény csupán 1,82 méterrel szélesebb az előző rekordernél. A Northen Michigan University területén található kupola 14 épület magasan emelkedik az alatta fekvő stadion fölé, és 20 639 négyzetméteres területet fed le. 781 gerenda és összesen 174 kilométernyi deszkázat található benne.

Superior Dome fakupola

 

Tamedia irodaház, Zürich

Zürich belvárosában foglal helyet a Tamedia cég hét emelet magas faszerkezetű főhadiszállása. A 2013-ban megnyílt épület külseje természetes kinézetével tűnik ki a város képéből, amely trend a belső részekben is folytatódik. A dizájn során termális válaszfalakat is kialakítottak az épületben, amelyek a beltér melegítését és hűtését szolgálják a levegő mozgatásával.
Tamedia irodaház, faépület

Te is elgondolkoztál már azon, hogy milyen jó lenne fa elemekkel díszíteni otthonodat? Összeállításunkból is látható, hogy a fa igenis hosszú életű, ám nem mindegy, hogy milyen fával dolgozunk. A megfelelő fa kiválasztása roppant fontos; olyat kell hát választanunk, amely időtálló alapanyaga lehet házaknak, bútoroknak egyaránt. Az akác az egyik legkeményebb fafajta, amely ellenálló és nem is szálkásodik. Akácfa homlokzatburkolattal például különleges megjelenést kölcsönözhetünk otthonunknak. Ha pedig olyan helyet kerestek, ahol ezt a minőségi alapanyagot beszerezhetitek, akkor a Robinia Group Kft-t ajánljuk felkeresni, amelyet ide kattintva meg is tehettek: akácfa homlokzatburkolat.

hirdetes
Elbűvölő faépületek a nagyvilágból

A Knarvik közösségi templom, Knarvik

Ez a Norvégiában található építészeti csoda 2014-ben nyílt meg és látványosan szögletes stílust képvisel. A dizájn Reiulf Ramstad építész munkáját dicséri – az épület külsejét mesterségesen koptatott fenyő fedi, ékessége pedig kétségtelenül a bejárat mellett tornyosuló hegyes motívum. A szikla tetejére épült alkotás 500 fő befogadására képes.

Knarvik templom

 

Tall Wood Building, Kanada

Több mint 400 hallgató számára kínál átmeneti otthont ez a fából, betonból és vasból épült kollégium a kanadai Vancouverben. A Tall Wood Building 18 emeltével a legmagasabb fából készült lakóépület. Az 53 méteres alkotás minden emeleténél öt keresztlaminált fapanelt használtak fel. Az épület összesen 33 négyszobás lakást, 272 stúdiót, valamint közösségi illetve tanulóhelységeket is tartalmaz.

Tall Wood Building

 

Kizhi Pogost templom, Oroszország

A 37 és fél méteres templom állítólag a világ legmagasabb, kizárólag fából készült épülete (beleértve a vázat és a szegecseket is). Az orosz Kizsi szigetén található épület 1862-ben készült el, és az 1980-as évekig semmilyen fém nem került a szerkezetébe. A 22 kupolás templomot 150 éven keresztül kizárólag csak a fa tartotta össze.
Kizhi Pogost templom

Elbűvölő faépületek a nagyvilágból

Tillamook Légi Múzeum, Oregon

A világ legnagyobb egyterű faszerkezete 326,7 méter magas és 90,2 méter széles. A szerkezet 1942-ben készült az Egyesült Államok haditengerészetének léghajóinak tárolására. Az USA-ban összesen 15 ilyen hangár működött a második világháború során. A 28 328 négyzetméteres épület ma múzeumként üzemel, ahol nemcsak régi repülőket, hanem a modern építészet egyik legzseniálisabb remekművét is megtekinthetik a látogatók.

hirdetes

Tillamook Légi Múzeum faszerkezet

 

Hórjúdzsi templom, Japán

A világ legöregebb máig is fennmaradt faszerkezete betekintést nyújt az 1300 évvel ezelőtti japán építészetébe. A buddhista templom egy szobor köré épült, és tartozik hozzá egy ötemeletes pagoda, egy nagy terem, egy keleti zóna és egy látomás-csarnok. A 186 155 négyzetméteres területen több mint 2 300 kulturális és történelmi szerkezet található. A templom 1993 óta az UNESCO Világörökség részét képezi.

Horyu templom faszerkezete

 

Metropol Parasol, Spanyolország

A Metropol Parasol (napernyő) félig művészeti alkotás, félig pedig közösségi épület. A spanyolországi Sevilla városában található „Napernyőt” jelenleg a világ legnagyobb faszerkezeteként tartják számon. Jurgen Mayer-Hermann építész vízióját a közeli fikuszok és a sevillai katedrális ihlették. A négy emelet magasságú szerkezet alatt egy bár, egy étterem és egy múzeum is helyet kaptott.

Metropol Parasol, faszerkezete

 

Tódaidzsi templom, Japán

A VIII. század elején épült templom Japán Nara tartományában található, és a világ legnagyobb bronzból készült Buddha szobrának otthona. Megépítése idején 57 méteres hosszúságával és 50 méteres szélességével a világ egyik legnagyobb faépületének számított. Az azóta eltelt évszázadok során nehéz időket élt meg; kétszeri újjáépítésre szorult, azonban a régészek szerint – akik röntgennel vizsgálták át az épületet – kardok és drágakövek is rejtőznek a falakba építve, amiket természetesen nem próbáltak meg eltávolítani eredeti helyükről.
Tóbaidzsi templom faépület

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Hanuka

A hanuka a fények ünnepe zsidó ünnep. A Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti... Tovább

Bidé

WC használat után használható fürdőszobai kellék mosdásra. Eredet [bidé < francia:... Tovább

Tovább a lexikonra
Épületek