Bámulatos fából készült épületek, amelyeket neked is látnod kell

Elképesztő fából készült épületek a nagyvilágból

cs
hirdetes

Sokan úgy gondoljuk, hogy a fából készült építmények „halandóbbak” a kőből, sziklából készülteknél, hiszen anyaguk puhább, így kevésbé képesek ellenállni az időjárás viszontagságainak. Ebből adódóan a fa épületek élettartamukat tekintve is elmaradnak a másik kettőtől. Ennek a feltételezésnek azonban számos, akár több évszázados épület is élesen ellentmond, hiszen olyan fatemplomokat is találhatunk a világon, amelyek majd egy évezredesek, míg az abban az időben kőből és sziklából készült épületeknek sokszor már csak a romjai láthatók. A világ számos pontján találhatunk elbűvölő faépületeket, alább bemutatok nektek tízet is közülük. Hogy tetszenek?
 

Elbűvölő faépületek a nagyvilágból

Kennecott bányák, Alaszka

Alaszkában valaha a réz volt a legnagyobb őrület. 1911 és 1938 között öt bányát is kialakítottak a réz kitermelése céljából Kennecott és McCharthy mellett. A rézláz alatt mindkét városban bányák, táborok és számos szórakoztató épület is felhúztak a bányászok jóvoltából. Az egyik legnagyobb ilyen szerkezet egy körülbelül 14 emelet magas épület, amely Kennecott kellős közepén található. A mára már teljesen elhagyatott, és történelmi kincsnek nyilvánított védett épület a mai napig is áll.

Kennecott bánya faépület

 

Superior Dome, Michigan

A Washington állambeli Tacoma Dome közel egy évtizedig birtokolta a világ legnagyobb fából készült kupolája címet, azonban ez a dicsőség 1991-ben a Marquette-i Superior Dome-ra szállt át. A 163 méter átmérőjű építmény csupán 1,82 méterrel szélesebb az előző rekordernél. A Northen Michigan University területén található kupola 14 épület magasan emelkedik az alatta fekvő stadion fölé, és 20 639 négyzetméteres területet fed le. 781 gerenda és összesen 174 kilométernyi deszkázat található benne.

hirdetes

Superior Dome fakupola

 

Tamedia irodaház, Zürich

Zürich belvárosában foglal helyet a Tamedia cég hét emelet magas faszerkezetű főhadiszállása. A 2013-ban megnyílt épület külseje természetes kinézetével tűnik ki a város képéből, amely trend a belső részekben is folytatódik. A dizájn során termális válaszfalakat is kialakítottak az épületben, amelyek a beltér melegítését és hűtését szolgálják a levegő mozgatásával.

hirdetes
Tamedia irodaház, faépület

Te is elgondolkoztál már azon, hogy milyen jó lenne fa elemekkel díszíteni otthonodat? Összeállításunkból is látható, hogy a fa igenis hosszú életű, ám nem mindegy, hogy milyen fával dolgozunk. A megfelelő fa kiválasztása roppant fontos; olyat kell hát választanunk, amely időtálló alapanyaga lehet házaknak, bútoroknak egyaránt. Az akác az egyik legkeményebb fafajta, amely ellenálló és nem is szálkásodik. Akácfa homlokzatburkolattal például különleges megjelenést kölcsönözhetünk otthonunknak. Ha pedig olyan helyet kerestek, ahol ezt a minőségi alapanyagot beszerezhetitek, akkor a Robinia Group Kft-t ajánljuk felkeresni, amelyet ide kattintva meg is tehettek: akácfa homlokzatburkolat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Épületek

Lakberendezési szakszótár

Dubai

Dubaj (hivatalos magyar átírása szerint[1]) vagy Dubai (az elterjedt... Tovább

Használt fénymásoló bérlés

Használt fénymásoló bérlésről beszélünk, amikor egy korábban használt nyomtató... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb lakberendezési hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.